Æbeløens teglstein matcher fuger, tak og balkonger

Dezeen Award Æbleøen Arhus Cebra Arkitekter

 

I hjertet av Aarhus i Danmark finner man Æbeløens 146 eksklusive boliger som er en nyfortolkning av Øgadekvarterets klassiske bygårder. Som en arkitektonisk prikk over i-en er fargene på fasadene nøye avstemt, slik at teglsteinen vår matcher de andre fasadeelementene.

 

Teglsteinen bidrar til å få det moderne og det autentiske til å gå hånd i hånd i Æbeløen. Dette boligprosjektet er både særpreget og prisbelønnet, og ligger like ved botanisk hage i Øgadekvarter i Aarhus i Danmark. Beliggenheten gjenspeiles i de 10 bygårdene og 136 leilighetene på til sammen 11 800 kvadratmeter.

De fasjonable boligene er nemlig designet med inspirasjon fra områdets klassiske eiendommer, og er tegnet av tegnestuen CEBRA som har utviklet området i samarbeid med Raundahl & Moesby som totalentreprenør.

Røde, brune og grå teglstein understøtter nyfortolkning

Arkitekten har latt Øgadekvarterets historiske eiendommer gi gjenklang i Æbeløens arkitektur. Til området er det lagt til en helt ny gate som har fått navnet Æbeløgade, og som skaper sammenheng fra den ene enden til den andre. 

CEBRA har kombinert og nyfortolket Øgadekvarterets karakteristiske arkitektoniske elementer. Derfor byr området på klassiske teglsteinsfasader, skrånende tak, markante vindusrammer og grønne oaser, som bidrar til å binde sammen historie og fremtid, noe man også kan se på prosjektets hjemmeside

Vi har utstyrt boligene med teglstein i klassiske røde og brune farger som med sine varme toner vekker nostalgi, men også med en lysegrå teglstein som tilfører et mer moderne uttrykk. 

Æbeløen er et hyggelig og spesielt område, og for Wienerberger har det vært spennende å fokusere på fasadene, hvor teglsteinene spiller en avgjørende rolle for å få fargesammensetningen på bygårdene til å gå opp i en høyere enhet og samtidig passe godt sammen med de omkringliggende bygningene.

Teglsteinene omfavner gjennomgående fargevalg

Til Æbeløens fasader er det valgt vår bløtstrøkne teglstein EW2207 Rød Mørk i en dyprød teglfarge samt den brune teglstein EW2412 Strato som har et dempet spill i mørkere brune nyanser. De røde og brune fargene får kontrast av vår lysegrå teglstein EW2166 Sisteron.

Som et karakteristisk kjennetegn for området, pryder forskjellige fargetoner fasadene på de enkelte bygningene som hver for seg er preget av et gjennomgående fargevalg:

Fargene på teglsteinene er nøye utvalgt, slik at de matcher fasadens øvrige elementer som blant annet fuger, vindusrammer, tak og balkonger. Heldigvis har vi hos Wienerberger et bredt sortiment, ikke minst når det gjelder de klassiske røde og brune nyansene.

Det skal ikke være nødvendig å fire på kravene hverken når det gjelder farge eller kvalitet. Derfor er det viktig for oss å kunne imøtekomme de fleste fargeønsker med vårt store utvalg av fargevarianter. I utvalget inngår også den populære Sisteron, som her skiller seg ut fra de andre fargene med sin lysegrå tone.


 


"Det var viktig at fugen skulle blende fullstendig sammen med teglsteinene, og her gjør en steintavle underverker for å kunne justere tidlig i prosessen og finne frem til det ønskede uttrykket og den helt riktige kombinasjonen."

 

Teglstein og fuge smelter sammen

Med det gjennomgående fargevalget i mente, er det ikke bare brukt tid og innsats på å finne de helt riktige fargene på teglsteinene, men også på fugene. Dette banet en rekke steintavler veien for. Takket være et antall steintavler hvor kombinasjonen mellom teglstein og fugefarge ble testet, kunne vi bedømme teglsteinene sammen med de spesifikke fugefargene i en større skala. 

Det var viktig at fugen skulle blende fullstendig sammen med teglsteinene, og her gjør en steintavle underverker for å kunne justere tidlig i prosessen og finne frem til det ønskede uttrykket og den helt riktige kombinasjonen.

En testmodell på byggeplassen gir ikke bare anledning til å sette værbestandigheten på prøve, men også til å vurdere det visuelle uttrykket med egne øyne direkte på byggeplassen.

Æbeløen henter hjem arkitekturpris

I 2021 ble prosjektet tildelt Stadsarkitektens Særpris i forbindelse med Arkitekturens Dag, hvor Aarhus Kommune i Danmark hvert år premierer vakre og vellykkede nybygg.

I bedømmelsen ble det blant annet lagt vekt på hvordan farger og materialer bidrar til å skape helhet og samle Æbeløens bygninger til en sterk helhet. Dette fremgår av Aarhus Kommunes hjemmeside (PDF).

Bebyggelsen fremstår som en sammensatt bybebyggelse som har vridd og vendt og revurdert de klassiske bygårdene til en samlet og flott komposisjonert helhet. Inngang, vinduer og loftsetasjen er overbygd, og balkonger og terrasser bidrar med boligkvaliteter, og det er gjort et usedvanlig vakkert arbeid med material- og fargesammensetning. Dette omhyggelige arbeidet samler bebyggelsens mange elementer til en helhet.

Dessuten ble bebyggelsen longlistet til Dezeen Awards 2021.

 

Informasjon om Æbeløen

Prosjektnavn: Æbeløen
Arkitekt: CEBRA
Produkt: EW2207 Rød Mørk, EW2412 Strato og EW2166 Sisteron
Oppført: 2016-2020

En sandfarget bløtstrøken teglstein med hvite og mørkegrå nyanser.

En rød bløtstrøken teglstein. Rød mørk er en helrød teglstein med en dyp rød teglfarge.

En brun bløtstrøken teglstein med spill i brune nyanser. Strato er en dyp brun teglstein med et avdempet spill i mørkere brune nyanser.Teglstein: EW2445 Persa | Rhododendron Hus, Danmark


 

På utkikk etter en teglstein i den helt rette fargen?

Se hele vårt sortiment av teglstein i et hav av forskjellige farger og overflater.

Teglsteinkolleksjonen

Abonner på nyhetsbrevet vårt

Abonner på nyhetsbrevet vårt og få inspirasjon direkte i innboksen.

Abonner her

Teglstein til dit neste byggeprosjekt?

Kontakt vår salgsavdeling hvis du har behov for sparring om teglstein til et bygg med konkrete utfordringer.

Kontakt os

    


 

Siste artikler

0Resultater

Downloads

Velg og last ned brosjyrer her

Produkter

En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.