Durendalveien 1 – hvor felleskap og natur møtes

Teglstein: Pagus Grijs Zwart | Durendalveien, Oppegård

3D visualiseringer: RIFT


Durendalveien 1 består av 53 høykvalitetsleiligheter strategisk plassert nær offentlig transport og naturskjønne områder ved Oppegård i Follo kommune. Boligkomplekset tilbyr velutstyrte fellesområder samt private balkonger med utsikt over furuskogen i sør, og fokuserer på kvalitet og sømløs integrasjon i nærmiljøet. Bygget er utformet slik at bygningskroppen mot Skiveien fungerer som en støyskjerm for uteområder. Durendalveien 1 har benyttet teglstein levert av wienerberger på grunn av kvalitet, farge, lave vedlikeholdsbehov og brannsikkerhet.

 

Oppdragsgiver og byggherre for Durendalveien 1 er Bolig og eiendomsutvikling AS, med Hersleth Entreprenør AS som totalentreprenør. Sivilarkitekt MNAL Anna Witaszczyk-Turdza fra Shark AS har vært med dette prosjektet fra reguleringsfasen til ferdigstilt bygg.

- Kvaliteten på leiligheten er svært høy, noe de valgte materialene skal reflektere. Vi har utnyttet både området og nærliggende arkitektur. Durendalveien 1 er formet som en L slik at selve bygningskroppen fungerer som en støyskjerm mot hovedveien, og samtidig åpner mot natur og fantastisk utsikt, forteller Witaszczyk-Turdza.

  

"Durendalveien 1 fremstår som et ikonisk bygg takket være teglen, i god kombinasjon med tre. Fargen er svært velvalgt, med en jordnær tone som harmonerer perfekt med omgivelsene. Teglen tilfører liv til fasaden og løfter en vegg som ellers kunne vært vanskelig å forbedre på grunn av dens plassering og funksjon som støyskjerm."

Anna Witaszczyk-Turdza
Sivilarkitekt MNAL | Shark AS

Fellesskap som visjon

Teglstein: Pagus Grijs Zwart | Durendalveien, Oppegård

Konseptet bak den nye boligblokken er fellesskap, noe som ble en inspirasjon til Durendalveiens mange fasiliteter.

- Tanken bak prosjektet var felleskap og at folk skulle føle seg trygge. Beliggenheten er veldig sentral, nærme tog, skole og friluftsområder, samt i nærheten av eldresenter og legesenter. Vi fokuserte på å utnytte beliggenheten ved å integrere uteområdene og naturen inn i arkitekturen, samtidig som vi sørget for at det var mange gode fellesarealer som lounge, utekjøkken, treningsrom, ski- og sykkelverksted for nå nevne noen, forteller Witaszczyk-Turdza og fortsetter:

- Vi arbeidet mye med å beholde så mye som mulig av naturen rundt, særlig de store furu- og kastanjetrærne, samt en fjellknaus med fine furutrær. Disse uteområdene er så fine, og de er direkte tilknyttet naturen. Vi sørget for at selve bygningen ikke ble en dominerende «kloss», og at den ble integrert i naturen med forskjellige trinnløsninger. Bygget er tilpasset området, og ikke omvendt!

Materialvalg til boligblokken skulle både passe inn i lokalområdets natur og arkitektur, samtidig som det ble valg materialer i god kvalitet.

- Vi valgte en kombinasjon av tegl og tre. Vi ønsket tre da det er litt mykere og en direkte kobling til naturen rundt, mens vi ønsket en spennende dynamikk og variasjon i veggen ut mot den trafikkerte veien, og her valgte vi tegl. Teglen skaper en spennende fasade uten å dominere, og den harmonerer godt med trematerialene. Det var også avgjørende å velge et vedlikeholdsfritt og robust materiale som kunne tåle eksponering mot trafikken, og derfor ble tegl det ideelle valget for oss.

wienerbergertegl

Til Durendalveien 1 har wienerberger levert teglsteinen Pagus Grijs Zwart. Pagus Grijs Zwart er en håndbanket og rustikk teglstein med flotte fargetoner i varm brun, svart og grått.

- Pagus Grijs Zwart er en spennende teglstein, med et rikt fargespill i hver tegl. Dette gir likevel et mønster som ikke er for dominerende, og selv om den fremstår som en mørk tegl skifter den farge i sola og er veldig spennende i forskjellig lys, forteller Witaszczyk-Turdza.

Pagus Grijs Zwart

Pagus Grijs Zwart er en rustikk tegl med spennende fargetoner i svart og grått.

Witaszczyk-Turdza mener valget av teglstein løfter bygningen, og det er ikke første gangen hun har brukt akkurat denne teglsteinen fra wienerberger.

- Durendalveien 1 fremstår som et ikonisk bygg takket være teglen, i god kombinasjon med tre. Fargen er svært velvalgt, med en jordnær tone som harmonerer perfekt med omgivelsene. Teglen tilfører liv til fasaden og løfter en vegg som ellers kunne vært vanskelig å forbedre på grunn av dens plassering og funksjon som støyskjerm. Vi har også valgt å bruke den samme typen teglstein på et annet prosjekt ved Myrvoll stasjon, som heter Centralen, da jeg virkelig setter pris på kvaliteten og uttrykket denne teglsteinen gir, utdyper Witaszczyk-Turdza og fortsetter:

- wienerberger er for meg synonymt med både førsteklasses kvalitet og fornuftige priser, og jeg setter stor pris på vårt samarbeid med dem, da de også fungerer som gode rådgivere. Et eksempel på dette var en utfordring vi møtte med Durendalveien 1, hvor vi ønsket å unngå en sokkeletasje, mens entreprenøren mente det var nødvendig for riktig ventilasjon i forhold til fuktighet. I samarbeid med wienerberger fant vi en løsning hvor vi klarte å integrere teglen sømløst ned i terrenget, samtidig som vi opprettholdt de nødvendige luftingsmulighetene. Dette gjorde det tilsynelatende umulige mulig, og alle involverte var svært fornøyde med resultatet!

Tegl – estetisk og sikkert

Durendalveien 1 er ikke Witaszczyk-Turdza sitt første teglprosjekt. Hun vet hvor viktig det er å planlegge på forhånd når man velger tegl som materiale.

-Tegl kan være noe mer utfordrende å arbeide med sammenlignet med andre materialer, da det krever grundig planlegging og tankearbeid allerede i prosjekteringsfasen. Til tross for dette, tilbyr tegl en unik mulighet til å skape bemerkelsesverdige detaljer. Estetikk og design veier tyngre når man velger tegl som materiale. Man unngår en jevn og blank vegg; tegl har en egenart som gjør det til noe langt mer interessant. Det er aldri kjedelig å se på, da opplevelsen av det endrer seg hver gang man ser på det, forteller Witaszczyk-Turdza.

Ved siden av teglen estetiske aspekter, trekker Witaszczyk-Turdza også fram teglens robusthet og fordeler ved lavt vedlikehold.

- Vi ser en økende interesse for tegl igjen; mange opplever det som mer robust enn tre og det krever mindre vedlikehold. Selv om initialkostnadene kan være litt høyere, viser erfaringen at det blir rimeligere på lang sikt. Dette blir spesielt tydelig nå som vedlikeholdsfrie materialer og brannsikkerhet står i fokus. Til tross for utfordringer knyttet til vekt og økte kostnader, tror jeg likevel at valget av tegl er vel verdt det, utdyper Witaszczyk-Turdza.

Det nye leilighetskomplekset ble oppført i 2022 og Witaszczyk-Turdza gleder seg over at prosjektet nå er et signalbygg i nærområdet. Hun avslutter:

- Jeg tror virkelig at Durendalveien 1 har utviklet seg til å bli et signalbygg i området, og det er fantastisk å se at det fungerer akkurat slik vi ønsket. Folk benytter seg av treningsrommet, vi ser folk ute uansett vær, og både balkongene og fellesområdene blir flittig brukt - noe vi var spente på om ville skje. Loungen er alltid livlig og skaper en herlig atmosfære som vi er svært fornøyde med. Selve leilighetskomplekset er integrert sømløst i den omkringliggende naturen som vi har jobbet for å bevare. Det har vært et bra samarbeid på tvers av alle parter og vi er veldig fornøyde med prosjektet!

   

FAKTA, Durendalveien 1, Oppegård

Prosjektets navn: Durendalveien 1
Arkitekter: Shark AS
Oppdragsgiver: Bolig og eiendomsutvikling AS
Totalentreprenør: Hersleth Entreprenør AS – de har hovedansvaret
Teglstein: Pagus Grijs Zwart
Oppført: 2022


 

Er du på utkikk etter den perfekte teglsteinen?

Gå på oppdagelsesferd i sortimentet vårt av teglstein i forskjellige farger og med varierende overflatestrukturer.
 

Besøk showrommet vårt

Du er hjertelig velkommen til å ta turen innom showrommet vårt. Der kan du gå på oppdagelsesferd i fasadeproduktene våre.
 

LESS. CO2-sparende teglstein for fremtidens bygg

Ved å redusere materialforbruket med 15 % og brenne med sertifisert biogass reduserer vi CO2-utslippet i produksjonen med 70-90 %. CO2-besparelsen i produksjonen av LESS dekker fase A3 i EPD’en.

   

Siste artikler

0Resultater

   

Campaign handmade bricks

Hold deg oppdatert

Abonner på vårt nyhetsbrev og få siste nytt om produkter, inspirerende prosjekter, dokumentasjon, ombruk, biomangfold og mye mer.

   

Downloads

Velg og last ned brosjyrer her

Produkter

En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.