En arkitekts kjærlighet til teglstein: «Teglstein er alltid førstevalget»

Teglstein: EW0454 Sort Onyx - EW0451 Staal - EW0109 Hvid Marmo | Kulås Hage; Norge

 

Det er ikke bare vi som elsker teglstein og dens egenskaper. Ola Mowe, arkitekt i HRTB Arkitekter, har arbeidet med teglstein siden 80-tallet og blir alltid like glad når han får arbeide med et teglsteinsprosjekt. Han mener det naturlige materialet tilfører en historisk kontinuitet til bybildet, og har egenskapen til å bygge robuste bærekraftige bygg med en bruksverdi utenfor øyeblikket.

 

Ola Mowe, arkitekt fra HRTB arkitekter, har alltid vært fasinert av teglstein siden starten av karrieren på 80-tallet. Hans første teglsteinsprosjekt var et boligprosjekt på Skøyen i 1985 med over 400 boliger. Siden den gang har han alltid vært involvert i et teglsteinsprosjekt. 

- De gamle teglbyggene jeg tegnet for over 30 år siden er fremdeles like flotte i dag, om ikke vakrere. Materialet har en rå verdighet som bare blir finere og finere med tiden, forteller Mowe.

   

"I stedet for å sette opp kjedelige bygg som må rives ned når det blir umoderne, handler bærekraftig arkitektur om å bygge robuste og tidløse bygg som kan ta forskjellige funksjoner i løpet av levetiden."

Ola Mowe
Arkitekt i HRTB Arkitekter

   

Tegl gir historisk kontinuitet til bybildet

Mowe har lang erfaring med å tegne store boligbygg med flere hundre leiligheter. Han har blant annet vært med på å utforme Studentboligene i Lillestrøm som er kledd i en lys teglsteinsfasade med tegltypen vår EW2134 White Gobi. Mowe forteller at han alltid slår et slag for teglstein i prosjekteringsfasen. 

- Teglstein er førstevalget, og jeg tenker alltid ‘yes’ når vi får jobbe med dette materialet. Heldigvis er byggherre ofte positiv til å bruke tegl. Selv om det koster litt mer, så får de mye igjen, på grunn av kvalitet, vedlikehold og holdbarhet. 

Det er flere grunner til at Mowe er så fasinert av det keramiske materialet.

- Teglstein er et materiale som alle kjenner til, og som representerer en historisk kontinuitet og trygghet. Du ser at materialet er hentet opp fra leire i bakken og det tilfører en naturlig varme og rolig tone til byen, forteller Mowe. 

Mowe mener Oslo er et godt eksempel på en by der hele bydeler som Grünerløkka er bygget i tegl som har stått i over 100 år. Det bidrar til en historisk sammenheng som gjør bybildet til et hyggelig sted.

Teglen er i bakgrunnen av byens liv

Når Mowe arbeider med boliganlegg, er han opptatt av å skape variasjon i bybildet så det ikke blir kjedelig. Likevel legger han vekt på at boliganleggene skal være litt beskjedne i uttrykket. 

- Boligarkitekturen skal ikke være for skrikende og ekspressive, men heller verdig og være litt i bakgrunnen av byens liv. Her spiller teglsteinen et utmerket rolle, der materialet passer godt inn i en rolig bakgrunnsarkitektur som bygger videre på helheten i området. Det er det som gjør byen fin. Også kan man tilføre spektakulære bygg som operaen i tillegg, sier Mowe. 

Mowe legger også vekt på teglens fordeler og kvaliteter i et vedlikeholdsperspektiv. 

- Teglstein er et av de mest slitesterke byggematerialene som finnes og kan vare i hundrevis av år. I tillegg slipper man unna masse vedlikeholdsarbeid, som gjør det gunstig for de som eier bygget. Ved eventuelle skader kan teglsteinen enkelt repareres ved å erstatte de skadede steinene. Det er et helt suverent materiale som har mange egenskaper.

Bærekraftig arkitektur

Etter å ha jobbet som arkitekt i over 40 år, har Mowe gjort seg opp flere tanker om hva bærekraftig arkitektur handler om. Han mener det er viktig å se på bruksverdien utenfor øyeblikket.  

-  I stedet for å sette opp kjedelige bygg som må rives ned når det blir umoderne, handler bærekraftig arkitektur om å bygge robuste og tidløse bygg som kan ta forskjellige funksjoner i løpet av levetiden. Da er det viktig å bygge generelle strukturer som ikke er spesialtegnet til én funksjon, men hvor innholdet kan endres uten å måtte bygge om hele huset. Bygårdene på Frogner er et godt eksempel på det, som har vært både boliger og kontorer i den tiden de har eksistert.  

Mowe mener teglstein spiller en viktig rolle i den robuste, tidløse og funksjonelle arkitekturen. Han avslutter: 

- Teglstein er et varig og tidløst materiale som er i kontakt med omgivelsene på en generell måte som står seg godt i det arkitektoniske bildet i veldig lang tid.

 

 

Interessert i vårt produktsortiment av teglstein?

Vi leverer teglstein i mange forskjellige farger og formater.

Ønsker du å få inspirasjon direkte til innboksen din?

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og bli inspirert av våre referanseprosjekter og produkter.

 

 

Siste artikler

0Resultater

Downloads

Velg og last ned brosjyrer her

Produkter

En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.