Citadellskajen rustes opp med klassisk teglstein – murt med baksiden ut

Citadellskajen Malmö

 

Skanskas kvarter Citadellsstaden i Malmø har gjennom flere år blitt utviklet til et område som gjør det mulig innbyggerne å bo, jobbe og leve på et og samme sted. Brf Östra Citadellskajen består av 48 borettslagsleiligheter med utsikt over Malmøhus Slott. Hit har Wienerberger levert teglstein i gule nyanser, et tegl som på folkemunne kalles Malmøtegl. For å forbedre det estetiske uttrykket valgte man dessuten å mure teglsteinene med baksiden ut og på den måten skape et mønstermurverk som skiller seg ut.

Ut langs kanalen i Malmø har Skanska Hyresboliger bygget boligområdet Citadellskajen. Borettslagene er bygget i to etapper, og Brf Östra Citadellskajen var den første som stod klar. Östra Citadellskajens 48 leiligheter har utsikt over både sjøen og Malmøhus Slott, og bygningen er bærekraftmerket med Miljöbygning Silver, hvor valget av byggemateriale er optimert for å redusere drifts- og vedlikeholdskostnadene.

For å beholde koblingen til Malmøs eldre industribygninger, valgte man å bygge Östra Citadellskajen med teglstein som bidrar til å gjøre bygningen lettstelt, vakker og miljøvennlig.

Gul teglstein – en Malmøklassiker

Med Malmøhus Slott som nabo, var det viktig at Östra Citadellskajen skulle samspille med de gedigne materialene på slottet. Derfor valgte man å kle bygningen med teglstein fra Wienerberger, et tidløst materiale i samme gule nyanse som man finner flere andre steder i byen. Derfor kalles denne nyansen av teglsteiner også for Malmøtegl.

Det er Kanozi Arkitekter som står bak utformingen av Citadellskajen, og en stor del av jobben deres har gått ut på å ta vare på de kvalitetene som finnes i det omkringliggende miljøet, og å formidle en følelse som gjør at alle som bor i Malmø skal kunne kjenne seg igjen i området. Derfor falt valget for Östra Citadellskajen på det så kalte Malmøteglet.

     

     

Fremtidens kvarter

I dagens byggebransje er bærekraft alfa og omega, og det er viktig at bygningene som bygges eller renoveres kan oppfylle framtidens krav. Ved Citadellskajen har Skanska derfor lagt stor vekt på at arkitekturen skulle samspille med miljøvennlige alternativ og tilby et bekvemt, sikkert og trivelig miljø for alle beboerne. Derfor er alle boligene miljøklassifiserte i henhold til Svanen. Östra Citadellskajens boliger er dessuten merket med Miljöbygning Silver.

Til fasadene valgte man teglstein fra Wienerberger, moe leverandøren selv syntes var en utmerket idé. Filip Davidsson, salgssjef hos Wienerberger, forteller:

- Ved å velge teglstein kunne de få frem det arkitektoniske uttrykket som passer området, samtidig med at man ikke går på akkord med bærekraften. Teglstein er et tidløst materiale som står sterkt lenge, og passer dessuten ypperlig inn i Malmø.

Teglsteinens bakside skaper vakre fasader

Selv om målet med Östra Citadellskajen var å skape et område som smelter inn i omgivelsene og får alle som bor i Malmø til å føle seg hjemme, så ville man samtidig at bygningens arkitektur skulle tilby noe nytt og unikt.

Genom å mure enkelte teglstein med baksiden ut kunne man skape et mønstermurverk som ga fasadene litt mer liv. Filip Davidsson forklarer:

- Baksiden av steinen er mye grovere i sitt uttrykk og kan derfor brukes for å skape spennende detaljer. Det er en god – og til og med billig – måte å endre fasaden på, for resultatet blir vakkert og unikt samtidig som fordelene med teglstein består.

Mange fordeler med teglstein

Det sies at holdbarhet er teglets styrke. Fasadetegl er et byggemateriale med stor motstandskraft mot vær, vind og slitasje. Det krever minimalt med vedlikehold og bidrar til å skape sterke bygninger med godt innendørsklima. Filip Davidsson forteller:

- I tillegg til de selvsagte arkitektoniske fordelene som teglstein har, som blant annet en enorm variasjon i form og farge, så er det også et byggemateriale som har en varig verdi på lang sikt. Tegl har en tidløs karakter som gir bygningene en høy grad av verdistabilitet, spesielt ettersom det ofte forbindes med høy kvalitet. Og det er noe som helt klart passer inn i Citadellskajen.

 

Informasjon om Östra Citadellskajen

Prosjektnavn: Brf Östra Citadellskajen
Arkitekt: Kanozi Arkitekter
Produkt: EW0491 Magma och Raps projektsten
Ferdigstilt: 2018


 

BREEAM - brochure mock-up

Slik bidrar vi til BREEAM-NOR

Behov for dokumentasjon til ditt BREEAM-NOR-bygg?

Se hvordan våre produkter bidrar til ordningen og bestill vår dokumentasjonspakke for BREEAM-NOR her.Mønstermurverk med teglsteiner murt med baksiden ut

Syns du det høres interessant ut med mønstermurverk skapt ved å mure teglsteiner med baksiden ut? Vil du vite mer om den unike teknikken? Ikke nøl med å kontakte oss.

Du finner våre kontaktopplysninger her

Flere fordeler med teglstein

Hvis du vil vite mer om hvordan teglstein kan fremme et godt innendørsklima og personers velvære, samtidig som det er et bærekraftig og sterkt byggemateriale, kan du besøke nettsiden vår. Der finner du informasjon om alle fordeler med tegl.

Klikk her


 

Siste artikler

0Resultater


 

Downloads

Velg og last ned brosjyrer her

Produkter

En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.