Fire tegltyper setter levende preg på nabolaget Landås Pluss

Bricks: Blauwrood genuanceerd - Patrimonia Opus - Bronsgroen - Marziale | Landås Plus, Norway

 

Under utformingen av det nye nabolaget Landås, har arkitektene ønsket å skape et godt nabolag med et helhetlig, men variert uttrykk.

Både utbygger og Dyrvik Arkitekter ville ha et holdbart materiale av høy kvalitet, og valgte å kle alle byggene med fire forskjellige tegltyper. Tegltypene i jordtoner består av et stort spenn fra mørke rødlige nyanser til lysere beige toner, der hver tegl er unik på sin måte.

 

I nærheten av Asker sentrum, ligger det nye nabolaget Landås Pluss. Boligprosjektet består av 187 leiligheter fordelt på 14 bygg, med fokus på bærekraftige løsninger og et helt unikt servicetilbud for beboerne. Det er Dyrvik Arkitekter som har tegnet Landås-prosjektet, på vegne av oppdragsgiver og byggherre Selvaag Bolig.

Fire tegltyper med hvert sitt levende uttrykk

Landås nabolag består av stor variasjon i utformingen, der ulikt volum, fargebruk og materialer vært et gjennomgående tema. Tone Rødseth Haugen, sivilarkitekt i Dyrvik Arkitekter, forteller om tankene bak utformingen av området: 

– Vi ønsket et helhetlig uttrykk på området, men med variasjoner innenfor et felles tema. Vi har jobbet med ulike volumer og høyder på byggene, sprang i fasadene, tilbaketrukne toppetasjer samt forskjellige farger på byggene. 

Da arkitektene skulle velge fasademateriale, ønsket de et holdbart materiale av høy kvalitet. 

– Det var naturlig å velge teglstein som hovedmateriale på byggeprosjektet. Tegl er et vedlikeholdsvennlig og robust materiale som holder seg godt over lang tid, det i seg selv er bærekraftig. Fasadene på Landås består hovedsakelig av varianter av rødbrun tegl, med lysere tegl på noen utvalgte hus. Teglen og fargevariasjonen er fint både på kort og lang avstand, utdyper Haugen.  

Til byggeprosjektet Landås Pluss har vi levert fire håndbanket teglstein. Tove Narvestad, vår tekniske sjef, forteller om de ulike tegltypene. 

– De to rødlige tegltypene heter Blauwrood genuanceerd og Patrimonia Opus. Blauwrood genuanceerd er en klassisk vinrød tegl med blålilla og rustfargede nyanser, mens patrimonia Opus er en klassisk rød teglstein med et lett dryss av hvit og gyllen sand, som gir et varmt og naturlig uttrykk. 

Hun fortsetter: 

Bronsgroen og Marziale er de lysere tegltypene som er benyttet på noen av byggene. Begge har en lys gyllen overflate med hvite og grønngrå nyanser. Bronsgroen er en interessant teglstein med et dristig fargespill og en rå overflate som skaper et naturlig og dynamisk uttrykk. Marziale, derimot, har en litt sartere, mer forsiktig variant av Bronsgroen, men gir fremdeles et særegent og sofistikert fasadeuttrykk.

    

"Det var naturlig å velge teglstein som hovedmateriale på byggeprosjektet. Tegl er et vedlikeholdsvennlig og robust materiale som holder seg godt over lang tid, det i seg selv er bærekraftig."

Tone Rødseth Haugen
Sivilarkitekt i Dyrvik Arkitekter

    

Haugen legger vekt på at de forskjellige tegltypene bidrar til å skape liv og et variert uttrykk, og gir hvert av byggene en egen karakter. 

– Alle tegltypene vi har valgt har en helt spesiell og rustikk overflate, der hver tegl er unik på sin måte. Det gir et veldig levende uttrykk i fasaden. Vi synes også at alle de fire tegltypene kommer fra samme teglfamilie, det gjør at de harmoniserer godt sammen, selv med et stort spenn fra mørke rødlige nyanser til lysere beige toner.

Bryter opp fasaden med relieff på bakkeplan

Arkitektene har vært opptatt av å skape romslige leiligheter, med gode solforhold og utsikt over fjorden. Alle blokkene er bygd opp med forskjellige høyder, men de har likevel flere elementer som er felles. For å bryte opp de store flatene i fasadene, har arkitektene arbeidet med relieff på bakkeplan. 

– Vi ønsket at førsteetasje skulle være litt massiv og skille seg litt ut fra resten av etasjene. Der er teglen murt med hver fjerde skift inntrukken, som skaper et relieff og et fint skyggespill. Den grovere overflaten bidrar til å oppnå en tydelig kontrast i fasaden, forteller Haugen. 

Vi synes det er interessant hvordan valg av fugefarge påvirker inntrykket av teglen. Mørk og lys fugefarge tar teglen i to ulike retninger. På Landås har vi valgt farge på fugene som ligger tett på teglfargen. Dette synes vi gir byggene en fin og rolig overflate.

Rundt inngangspartiene og balkonger er det benyttet treverk som bidrar til en ytterligere varm atmosfære.  

Haugen avslutter: 

– Kombinasjonen av tegl og treverk skaper et klassisk, men moderne uttrykk. Det gir rom for variasjon, samtidig som det skaper en helhet. Å trekke tegl og treverk videre inn i inngangspartiene er et bevisst valg for å gjøre det hyggelig for de som skal bosette seg der. Det er viktig at de føler seg velkommen idet man kommer hjem.

 

FAKTA om Landås Pluss:

Prosjektets navn: Landås
Arkitekt:Dyrvik Arkitekter
Eier og byggherre: Selvaag Bolig
Teglstein: Blauwrood genuanceerd | Patrimonia Opus | Bronsgroen | Marziale


 

Interessert i vårt produktsortiment av teglstein?

Vi leverer teglstein i mange forskjellige farger og formater.
 

Få inspirasjon her

Ønsker du å få inspirasjon direkte til innboksen din?

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og bli inspirert av våre referanseprosjekter og produkter. 

Meld deg på her


 

Siste artikler

0Resultater

Downloads

Velg og last ned brosjyrer her

Produkter

En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.