Fra Jordanfabrikk til frodig og grønt boligkvarter

Teglstein: EW0465 Rød nuancered | Løren Botaniske, Oslo

 

Løren botaniske står snart klart som et nytt attraktivt boligområde i Oslo. Området, som tidligere huset Jordan Børste & Penselfabrikk, har blitt totalrenovert og huser 377 leiligheter fordelt på syv bygninger. Navnet til boligkvartalet ble inspirert av de frodige bakgårder og grønne takterrasser. For å skape en rød tråd til områdets industrielle historie har tegl vært et viktig byggemateriale. Til Løren botaniske har både original tegl fra den gamle Jordanfabrikken samt tegl fra wienerberger blitt brukt.

   

Sammen med Nordr og OBOS som byggherre og totalentreprenør Veidekke Entreprenør har arkitekt Morten Longum fra Sweco Architects vært oppdragsansvarlig for Løren botaniske.

- Utgangspunktet var å lage et nytt prosjekt som bestod av flere boligblokker i et område med industrihistorie. Tegl ble et naturlig valg av materiale for å videreføre historien til de gamle fabrikkene. Videre har vi referanse til arbeiderboligene, som typisk var trehus, der bakgårdsblokkene har fått trekledning. Karnappene ble kledd med metall, som er et klassisk industrimateriale og passet fint med tegl. Karnappene gir et element der man kan komme ut over gata og som gir litt spenning og dybde i fasaden, forteller Longum og fortsetter:

- Vi har delt inn området i to, med to store bakgårdsmiljøer der vi jobbet for å få inn mest mulig sol. Fra starten snakket vi om bynatur, et flytende landskap hvor bakgårdene går over til Lille Løren park. Det var her prosjektet ble døpt Løren botaniske. Løren botaniske, med de to ulike byggestilene, tegl for fabrikkene og bakgårdsbygningen i trekledning, forent i frodig bynatur. Videre har vi også sørget for et flott taklandskap med utearealer som har små hageområder.

Detaljer i murverket

Med tilgjengeligheten av tegl ble det avgjørende for Longum å fremheve detaljene i murverket, som en historisk referanse til de mange gamle teglfabrikkene som en gang preget Oslos landskap

- Relieffer, detaljer i murverket, ble en sentral del av designet. Vi har laget en moderne variant av de gamle fabrikkelementene som vi finner mange steder i Oslo, forteller Longum og utdyper:

- Jeg er veldig fornøyd med valg av teglstein, detaljeringen av murbygningen har blitt veldig flott. Vi har fått med en del vindusutforming i historisk karakter, mønster og referanser til gamle bygninger. Murerne har fått lov til å vise hva tegl kan. Det synes jeg er flott!

wienerbergertegl

Til Løren botaniske har wienerberger levert EW0465 Rød nuanceret. Den røde bløtstrøkte teglsteinen er preget av mørkere nyanser som gir den et klassisk utseende med en ekstra dimensjon av fargespill. Med sin unike karakter og varme fargetoner, tilfører den en tidløs estetikk til ethvert byggeprosjekt.

   

EW065 Rød nuanceret

En rød bløtstrøket teglstein med mørkere nyanser. Rød nuanceret er en klassisk rød teglstein med litt ekstra fargespill. Rød nuanceret fungerer godt alene, men også som en rolig kontrast til EW0492 Lava og EW0466 Kobber.

   

- Teglen fra wienerberger har en flott skarp rødlighet som passer svært godt til de gamle fabrikkene, og vi har brukt en rød fuge som har blitt veldig fin, forteller Longum.

Samarbeidet med wienerberger har vært en viktig del av prosjekt.

- wienerberger er veldig proaktive og hjelpsomme, hvor de bistår tidlig i prosjektutviklingen. De har rådgivere som viser hvordan vi kan løse diverse utfordringer, og de finner gode produkter og løsninger for oss. Når alt kommer i alt så er pris også viktig og wienerberger har konkurransedyktige produkter som Veidekke i dette tilfelle valgte å gå videre med, forteller Longum.

Det er ikke første gangen Longum har arbeidet sammen med wienerberger, eller tegl.

- Vi har jobbet mye med tegl og wienerberger. Jeg husker at i det første prosjektet med wienerberger fikk vi spesiallaget teglstein. Her, til Løren botaniske, har vi valgt en standard tegl, men vi har da jobbet mer med detaljeringen og relieff. Med tegl er det veldig mange muligheter! Det er bare fantasien som setter grenser – og murerne får til mye forskjellig. Tegl som materiale har mye kvalitet i seg selv og det er et takknemlig materiale. Jeg synes det er spennende å jobbe med tegl. En slett teglvegg er fremdeles veldig fin i seg selv, og så kan vi øke kvaliteten enda mer ved å legge detaljeringer i den, forteller Longum.

"Jeg er veldig fornøyd med valg av teglstein, detaljeringen av murbygningen har blitt veldig flott. Vi har fått med en del vindusutforming i historisk karakter, mønster og referanser til gamle bygninger. Murerne har fått lov til å vise hva tegl kan. Det synes jeg er flott!"

Morten Longum
Arkitekt, Sweco Architects 

   

Fra penselfabrikk til moderne boligkvarter

Et unikt tilskudd til Løren botaniske er inkorporeringen av den gamle Jordan Børste og Penselfabrikk fra 1837.

- Et gammelt administrasjonsbygg fra Jordanfabrikken stod fremdeles på tomta. Dette bygget ble demontert hvor all tegl ble renset. Den rensede teglen fra Jordanfabrikken ble gjenoppbygd, nesten på samme sted, ved hjørnet av Løren botaniske. Når folk går forbi, kan de lese «Jordan» i teglsteinen. De gamle teglsteinene fra Jordanfabrikken har ikke den samme rødfargen som de fra wienerberger. Dermed kan du tydelig, men på en elegant måte, se overgangen fra det gamle til det nye, forteller Longum.

 Å skape en balanse mellom den gamle historien til området, samtidig som man tenker framover, har vært en del av den godkjente reguleringen fra kommunen. Longum avslutter:

- Løren botaniske ligger like i nærheten av Lille Løren park, som skal bli et framtidig grønt pustested for tre store boligprosjekter. Utearealet til Løren botaniske er tenkt som en forlengelse av denne parken. Vi har gjennomført en reguleringsprosess godkjent av kommunen hvor prosjektet Løren botaniske er en del av et framtidig syn på design og hvordan dette området er planlagt til å bli.

   

Faktaboks Løren Botaniske, Oslo:

Byggeprosjektets navn: Løren botaniske
Arkitekt: Sweco Architects AS (tidligere TAG Arkitekter)
Entreprenør: Veidekke Entreprenør
Byggherre: Nordr og OBOS
Teglstein: EW0465 Rød Nuancered | Ombrukstegl fra den gamle jordanfabrikken
Oppført: 2024


 

Trenger du innspill til valg av teglprodukter?

Så er du hjertelig velkommen til å kontakte våre ansatte. De står klare med gode råd og masse inspirasjon.

 

Teglstein i spesielle former og formater?

Når en tradisjonell teglstein ikke er den rette løsningen, er spesialisten svaret.

 

Skal du bruke marktegl til det neste prosjektet ditt?

Ta en titt på sortimentet vårt med belegningsstein.


 

   

Siste artikler

0Resultater

   

Campaign handmade bricks

Hold deg oppdatert

Abonner på vårt nyhetsbrev og få siste nytt om produkter, inspirerende prosjekter, dokumentasjon, ombruk, biomangfold og mye mer.

   

Downloads

Velg og last ned brosjyrer her

Produkter

En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.