Teglsteinsfasaden på Tanum kirkesenter har slektskap til viktig kulturminne

Teglstein - Bronsgroen - Tanum Menighedscenter, Norge

 

Tanum kirkesenter er bygget i nærheten av det viktige kulturminne, Tanum kirke, som ble oppført i middelalderen. Arkitektene har tatt hensyn til bygningsvolum og de naturlige omgivelsene i området.

Den gylne teglsteinsfasaden fra Wienerberger gir et muralt uttrykk, og har slektskap til den eksisterende murkirken. Longva arkitekter vant Bærums arkitekturpris i 2019 for Tanum kirkesenter, og anerkjennes for hvordan kirkebygget har referanser til nordisk etterkrigsarkitektur.  

Samfunnsbygget Tanum kirkesenter på Slependen i Bærum inneholder publikumsfunksjoner som møtesal og møterom i tillegg til kontorer for ansatte.  Kirkesenteret er tegnet av Longva arkitekter på vegne av tiltakshaver Bærum kommune. Totalentreprenør er Moderne Byggfornyelse AS.

 

Gyllen telgsteinsfasade på kirkesenteret

Fasaden på Tanum kirkesenter et utført i lys gyllen teglstein fra Wienerberger som tar opp fargene fra vegetasjonen. De utvendige trappene og støttemurene er også kledd i samme teglstein som fasaden.

- Til Tanum kirkesenter har vi levert tegltypen Bronsgroen. Det er en lys gyllen håndbanket teglstein med hvite og sarte grønne nyanser. Bronsgroen er en interessant teglstein med et dristig fargespill og en rå overflate som sammen skaper et naturlig og dynamisk uttrykk på fasaden til Tanum Kirkesenter, forteller Tove Narvestad, teknisk sjef i Wienerberger.

Hun fortsetter:

- Teglsteinstypen Bronsgroen er et vakkert, robust og holdbart materiale som egner seg godt på et kirkebygg som skal stå i mange tiår. Teglfasaden er i tillegg vedlikeholdsfri, og vil bare bli finere med årene som går. 

 

Teglstein - Bronsgroen - Tanum Menighedscenter, Norge
© Copyright: Egernsund Wienerberger A/S | Arkitekt: Longva Arkitekter | Foto: Ivan Brodey
Teglstein - Bronsgroen - Tanum Menighedscenter, Norge
Teglstein - Bronsgroen - Tanum Menighedscenter, Norge
© Copyright: Egernsund Wienerberger A/S | Arkitekt: Longva Arkitekter | Foto: Ivan Brodey

Muralt uttrykk viser slektskap til kirken

Kirkesenteret er utformet for å ta hensyn til det svært viktige kulturminnet, Tanum kirke, bygget i middelalderen. Arkitektene har tatt hensyn til at bygningsvolumet underordner seg Tanum kirke, med en sakral karakter. Det murale uttrykket fra teglsteinsfasaden gir også slektskap til den eksisterende murkirken, men med forskjellig karakter. Arkitektene har passet på at det er kirken som framstår som det klart viktigste bygget.

Omgivelsene rundt samfunnsbygget har også vært en viktig del av utformingen. Tanum kirkesenter ligger vakkert til i et frodig naturlandskap. Longva arkitekter har vært opptatt av å skape en myk overgang mellom kirkesenteret og terrenget utenfor. Derfor har eksisterende vegetasjon som trær og skogbunn blitt bevart, og blitt en aktiv del av uteområdet. I hvert hjørne av kirkesenteret er det store vinduer som rammer inn utsikten til den historiske kirken. 

 

Teglstein - Bronsgroen - Tanum Menighedscenter, Norge
© Copyright: Egernsund Wienerberger A/S | Arkitekt: Longva Arkitekter | Foto: Ivan Brodey
Teglstein - Bronsgroen - Tanum Menighedscenter, Norge
Teglstein - Bronsgroen - Tanum Menighedscenter, Norge

Vinner av arkitekturprisen 2019

Å arbeide med ny arkitektur i nærheten av viktige kulturminner kan være utfordrende. Hvordan Longva arkitekter løste denne utfordringen var mye av bakgrunnen for at de vant Bærum kommunes arkitekturpris i 2019. Prisen er en hederspris for byggverk og uteanlegg. Den skal gå til et byggverk eller til bygde omgivelser som utmerker seg gjennom sine kvaliteter. 

Balansen mellom hensyn til kulturminne og nye funksjonelle og tekniske krav er noe av det juryen vektla i sin begrunnelse for tildelingen:

«Byggeoppgaven er svært krevende siden kirken er et meget viktig kulturminne fra middelalderen og kulturlandskapet er vakkert og sårbart. Arkitekten har på mesterlig vis greid å balansere hensynet til kulturminnene på stedet med nye funksjonelle og tekniske krav. Nybygget er lavmælt, men signaliserer samtidig sitt offentlige og sakrale program. Fasaden er utført i lys brun tegl som tar opp den stedlige fargepaletten».

Juryen trekker også frem hvordan samfunnsbygget har referanser til etterkrigstiden:

«Det murale uttrykket til kirkesenteret antyder også et slektskap til den eksisterende murkirken, men karakteren er forskjellig, slik at kirken framstår som det klart viktigste bygget. Arkitekturen er beskjeden og tidløs, med referanser til nordisk etterkrigsarkitektur.”

 

FAKTA om prosjektet

Prosjektets navn: Tanum kirkesenter
Arkitekt: Longva arkitekter
Teglstein: Bronsgroen
Oppført: 2017

Danish Facade Brick Bronsgroen

Teglstein:
Bronsgroen

 

_______


Gratis: 3-i-1 for arkitekter om teglstein

En bok om teglstein med inspirasjon, kolleksjon og skissedel i én og samme bok.
 

Få den gratis her

Ønsker du å få inspirasjon direkte til innboksen din?

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og bli inspirert av våre referanseprosjekter og produkter

Meld deg på her.

Nyheter

0Resultater

Downloads

Velg og last ned brosjyrer her

Produkter

En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.