Heggedal torg dekkes med marktegl som understreker småbymiljøet

Pavers: Odense med kul | Heggedal Torg, Norway

Heggedal torg har blitt et nytt bysentrum ved Asker, der småbymiljøet møter det urbane livet. For å oppnå den landlige følelsen ønsket arkitektene et torggulv som strekker seg utover i sin helhet, som setter et fint preg på bybildet i Heggedal. De endte derfor opp med en marktegl i gule nyanser som harmoniserte godt med byggene rundt.

 

Heggedal torg er en del prosjektet Heggedal sentrum i Asker, og er et område under stadig utvikling med stor utbyggelse av boliger og næring. Med kort avstand til togstasjonen og en landlig og idyllisk plassering mellom Kistefossdammen og Gjellumvannet, har torget blitt et knutepunkt for lokalbefolkningen. 

Det er Vigsnæs + Kosberg ++ Arkitekter AS som har tegnet Heggedal torg, på vegne av oppdragsgiver og byggherre Tandberg eiendom.

Belegningstegl med en interessant stofflighet

Under utformingen av Heggedal torg har arkitektene arbeidet ut fra tanken om å skape et urbant småbymiljø med gode kvaliteter i det offentlige rom. Med inspirasjon fra den tradisjonelle europeiske landsbyen fra gammelt av, der gate og fortau går i ett, ble det naturlig å velge marktegl som belegningsmaterialet på torget. 

- Vi ønsket et torggulv som strekker seg utover i en helhet, i stedet for at det er delt opp i veibane, grøntområde og fortau som er vanlig i norske byer. Marktegl er et belegningsmateriale som har en interessant stofflighet og som spiller godt med omgivelsene rundt. Den omkringliggende bebyggelsen har gule og svarte fasader, og vi ønsket en marktegl med en tredje farge som harmoniserte godt med de gule byggene, forteller Håkon Vigsnæs, arkitekt og partner i Vigsnæs + Kosberg ++ Arkitekter AS. 

Til Heggedal torg har vi levert en dansk marktegl som heter Odense med kul. Birger Erstad, kommersiell sjef i Wienerberger, forteller om tegltypen: 

- Odense med kul er en gul ekstrudert belegningstegl med spill og mørkere brente nyanser. Dette er en populær klassiker, som med sitt naturlige uttrykk bidrar med varme til både private gårdsrom og det offentlige bybildet.


"Marktegl har en litt mer nær kvalitet, og er et håndgripelig materiale som setter et fint preg på bybildet i Heggedal. Byggene rundt er relativt mørke, så det var viktig å få inn litt farge."

Håkon Vigsnæs
Arkitekt og partner i Vigsnæs + Kosberg ++ Arkitekter AS

Vigsnæs beskriver også overflaten og formatet til tegltypen Odense med kul.  

- Marktegl har mer taktilitet enn betong og asfalt, og gir god kvalitet til uterommet. Stenens format gir også en oppdeling av dekket i en mindre målestokk. Vi likte markteglen Odense med kul godt fordi den har en riktig tekstur og en dybde i fargen som ikke er for mørk.

Urban intimitet på uterommet

Arkitektene har arbeidet for at både torget og smugene skal være landlige og urbane på samme tid. De offentlige områdene består av forskjellige typer næring med kafeer, bibliotek og butikker. Vigsnæs + Kosberg ++ Arkitekter har vært opptatt av å oppnå en romlig komposisjon med variasjon i størrelsene på uterommet: 

- Vi ønsket å skape en urban intimitet på Heggedal torg, som oppleves som et mer variert og dimensjonert uterom enn vanlig. Det er derfor en god blanding av større rom, utkragninger og smale smug som gir stor variasjon i størrelsene på uterommet. 

Vigsnæs fremhever også hvordan de har brukt markteglen aktivt for å skape et landlig bybilde, som passer godt til visjonene bak utviklingen av Heggedal sentrum. 

- Marktegl har en litt mer nær kvalitet, og er et håndgripelig materiale som setter et fint preg på bybildet i Heggedal. Byggene rundt er relativt mørke, så det var viktig å få inn litt farge, sier Vigsnæs, og forteller om leggemønsteret på torget:  

- Vi ønsket å skape en flate med nyanser i mønstringen. Leggemønsteret er en kombinasjon mellom standard legging og mønster i langsgående striper som understreker retningene byggene har. Denne oppdelingen er viktig når du beveger deg på tvers av torget.

Fordelen med marktegl

Våre marktegl fremstilles av en spesiell skiferholdig leire og brennes ved svært høye temperaturer. Materialet og brenneteknikken gir belegningssteinene noen særlige kvaliteter. 

- Marktegl har lang holdbarhet og er et godt belegningsmateriale til norske forhold. Marktegl fra Wienerberger innfrir høyeste krav til frostbestandighet i henhold til produktstandard NS-EN 1344, og egner seg godt i det varierte norske klimaet, sier Erstad. 

Han avslutter: 

- I tillegg krever marktegl minimalt med vedlikehold ettersom overflaten har høy slitestyrke og er motstandsdyktig mot skitt.

 

FAKTA om Heggedal Torg:  

Prosjektets navn: Heggedal torg
Arkitekt: Vigsnæs + Kosberg ++ Arkitekter AS
Marktegl: Odense med Kul
Oppført: 2021


 

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og bli inspirert av våre referanser og produkter


 

Siste artikler

0Resultater

Downloads

Velg og last ned brosjyrer her

Produkter

En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.