Den nye Hvinningdal Kirke bruker lyse teglstein til å skape unike opplevelser

Mursten: EW2172 Avignong Coal | Hvinningdal Kirke

 

Den nye Hvinningdal Kirke ble oppført som landemerke i det bakkete landskapet litt utenfor Silkeborg.

Prosjektleder Peter Voldstedlund fra Friis og Moltke Arkitekter forteller her om kirkens unike arkitektur som fra innerst til ytterst fremstår som en oppvisning i teglhåndverkets muligheter. 

Høydedraget i Hvinningdal ved Silkeborg i Danmark har i århundrer lagt grunnlag for arkitektoniske markeringer, og nå er det folkekirkens tur: Menighetsrådet har fått oppført en helt ny kirke som er tegnet av Friis & Moltke Arkitekter og ble inviet i pinsen 2022.

Prosjektleder Peter Voldstedlund fra Friis & Moltke forteller om det grunnleggende konseptet som ligger bak kirkens unike arkitektur:

- Stedet ligger utrolig vakkert til på en bakke med flott utsikt over området, og vi har orientert bygningen slik at den utnytter solens gang over himmelen optimalt og samtidig tar høyde for vindforholdene. Det er to visuelle akser vinkelrett på hverandre som løper øst/vest og nord/sør og gjør at man på plassen foran kan se gjennom bygningen på tvers, mens man inne fra kirkerommet kan se hele veien utover landskapet mot vest.

Teglstein som solid materiale sikrer lang holdbarhet

Kirkeprosjektet omfatter både en servicebygning og en kirke- og konfirmantbygning med et kirkerom som reiser seg langs tre tempi og på den måten danner en pendant til det tradisjonelle klokketårnet. Arkitektene ønsket helt fra begynnelsen av å benytte teglstein som materiale, fordi det har lang holdbarhet og dermed passer inn i ideen om en bygning som står fast som landemerke gjennom generasjoner.

- Vi ønsket teglstein i en lys farge som hverken var for hvit eller for gul. I tillegg skulle det være så enkelt som mulig, så vi var også på utkikk etter en teglstein som kunne brukes både ute og inne på alle bygningens overflater, utdyper Peter Voldstedlund.

Valget falt på EW2172 Avignon Coal som er en av de lyseste teglsteinene fra Wienerberger. Den er gul med hvit engobering som etterfølgende kullpåbrennes. Resultatet er en veldig lys teglstein med noen mørke kullskygger som gir et dynamisk og dekorativt fargespill. Den skal det leveres i alt 200 000 stk. av til det hele bygget.

   

EW2172 Avignon Coal

En gul bløtstrøken teglstein med hvite nyanser og kullpåbrenninger. Avignon Coal. er en teglstein i den franske serien, en familie av teglstein som alle er oppkalt etter franske byer og med en blid fargepalett inspirert av ferielandskapene i Sør-Frankrike ferielandskap: sand og steiner på stranden, gylne enger og lette sommerklær i myk lin..

   

Dessuten ble det brukt i alt 10 000 stk. spesialstein som benyttet på søylene til murkroner og vannrette bånd. Noen av disse steinene ble, på grunn av forskjellene i bygningsnivåer, fungerende som både murkroner i lavereliggende bygningsdeler og som deler av murverksbånd i de høyereliggende delene.

- Det er flere aspekter i valget av materialer til kirken. På grunn av krav til akustikk og belysning har vi valgt tak i eikelameller, mens gulvet består av selve terrengdekket i betong som slipes til en vakker overflate hvor kantsteinene trer tydelig frem. Akkurat som teglsteinen er dette solide materialer som passer til en bygning som skal stå i hundrevis av år, forklarer Peter Voldstedlund.

Hele tiden nye opplevelser av lys og landskap

- Vi har prioritert å få masse transparens via store glasspartier og motivet med de oppmurte pilarene som slipper dagslyset inn og skaper rom som hele tiden åpner for nye opplevelser av lyset og landskapet. Det er noe umiddelbart tiltalende over rommene som man ikke kan unngå å bli forelsket i, fortsetter Peter Voldstedlund. 

Han suppleres av arkitekt- og entreprenørkonsulent Søren Henrichsen fra Wienerberger som fra starten av har vært involvert i arbeidet med å finne de rette teglløsningene til kirken. Han har blant annet også sørget for å skaffe teglprøver med forskjellige mørteltyper underveis.  

- Teglsteinen var det første vi fikk på plass, og deretter hadde vi en god prosess rundt murverksdetaljer og spesialstein. Friis & Moltke har hele veien vært veldige flinke til å holde fast i sin visjon for bygget og sikre at alt har blitt som ønsket, forteller han. 

En demonstrasjon i mønstermurverk

Mens servicebygningen er tradisjonelt murt opp i teglstein fra nederst til øverst, kombinerer kirke- og konfirmantbygningen oppmuring med oppheng av overliggere i tegl i konsollene. Dessuten er murverket både ute og inne fylt med håndverksmessige detaljer som akkurat som de naturlige nyansevariasjonene i teglsteinen skaper diskré variasjon med blant annet relieff- og hulromeffekter. 

- Hele prosjektet er en demonstrasjon i mønstermurverk med lekre teglstein og nøyaktig murerhåndverk kombinert med noen byggetekniske løsninger som også takler kravene til brannsikring og statikk, forteller Peter Voldstedlund.

Det mest spennende med å bidra til et kirkebygg er at det blir bygget så få av dem. Og det er en bygningstype som oppføres med fokus på å skulle stå i veldig mange år, så det er også et bygg med fokus på kvalitet og holdbarhet tvers igjennom. 

   

FAKTA om prosjektet

Prosjektets navn: Hvinningdal Kirke
Arkitekt: Friis & Moltke
Teglstein: EW2172 Avignon Coal
Oppført: 2021-2022Ta et dypdykk i vårt sortiment av teglstein

Wienerberger tilbyr en lang rekke teglstein med varierende overflatestrukturer og mange farger.

 

Teglstein til nybygg?

Trenger du å sparre om teglstein som er utviklet spesielt til nybygg og andre prosjekter med spesielle krav til fargespill og estetikk?
 

Besøk showrommet vårt

Du er hjertelig velkommen til å ta turen innom showrommet vårt. Der kan du gå på oppdagelsesferd i fasadeproduktene våre.
 

  

Nyheter

0Resultater

   

Campaign handmade bricks

Hold deg oppdatert

Abonner på vårt nyhetsbrev og få siste nytt om produkter, inspirerende prosjekter, dokumentasjon, ombruk, biomangfold og mye mer.

   

Downloads

Velg og last ned brosjyrer her

Produkter

En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.