Imponerende murverk på Domus Juridica

Referanseprosjekt Domus Juridica

 

Det nye universitetsbygget ved Tullinsløkka i Oslo er ferdigstilt, og er kledd med en imponerende teglsteinsfasade.

Murarbeidet på Domus Juridica er et svært avansert teglmurverk, som har vært 4 til 5 ganger mer arbeidskrevende enn en tradisjonell teglfasade.

 

Bygget har fått mye oppmerksomhet for innovativt og flott murverk, og teglarbeidet som er utført på Domus Juridica omtales som kanskje noe av det mest avanserte som har blitt utført i Norge. Byggets fasader har 6200 m2 med tegl og ca. 360 000 steiner murt opp.

Bygget er på totalt 22.000 m2, fordelt på ti etasjer og ligger sentralt i Oslo ved Tullinløkka. 

Veidekke har vært totalentreprenør, og de har selv utført murjobben med egne murere og murmestere, med en stab på 30 mann. Det har til sammen blitt brukt nesten ett helt år på tegljobben av fasaden på universitetsbygget. 

Krevende teglsteinsarbeid

Domus Juridica er kanskje en av de mest krevende teglsteinsjobbene som har blitt utført i Norge. Selv om mye var avklart i prosjekteringsfasen måtte også mye løses underveis. Det var utfordringer knyttet til alt fra logistikk til de spesielle søyle- og brystningsløsningene. Byggets fasader har lange slanke teglsøyler som lener seg utover med ulike knekkpunkt, som gjør statikken krevende for en teglstein med 10 cm bredde. Samvirke mellom tegl og mørtel var helt avgjørende, og entreprenørene gjorde flere tester av samspillet mellom mørtel og stein på forhånd for å finne de optimale løsningene.

Det krevde også logistikk i forbindelse med leveransen av stein. Teglsteinen måtte leveres på byggeplassen tidlig om morgenen for å unngå trafikkaos, og måtte derfor leveres klokken 06.00, før resten av byggeplassen var i gang for dagen.

Teknisk sjef i Wienerberger, Tove Narvestad, forteller:

- Dette er et prosjekt som vi er veldig stolte over å være en del av. Steinen vi har levert til teglfasaden er Opus Patrimonia WFD65, og Domus Juridica er det første prosjektet i Norge med denne teglen. Dette er en lett rød, tradisjonell håndbanket stein som er lik på alle sider. Teglsteinen er murt med rød mørtel FM1144 i hele prosjektet for å forsterke helheten. For å løse utfordring med ønsket uttrykk og mønster i søyler, pilastre og hjørner, måtte vi produsere to ulike spesialformater av samme tegltype som et supplement til det tradisjonelle formatet.  Det Juridiske Fakultet er et prosjekt med spesielle løsninger, utført med stor kompleksitet som vi sjeldent ser, her har Veidekke gjort en strålende jobb!

   

   

Vertikal og horisontal armering

Siden bygget opprinnelig ikke var tiltenkt en teglsteinsfasade skapte bæring av murverket og store teglsteinslaster utfordringer. De murte brystningene måtte løses med vertikalarmering, det ble utført totalt hele 1000 lengdemeter med vertikalarmerte bjelker. Murmester i Veidekke, John Rusvik Johansen, er medansvarlig i detaljprosjekteringen av bygget og forteller:

- De vertikalarmerte bjelkene har blitt løst på en svært krevende måte. Enormt mye stein er borret hull i og støpt ut for å greie å ta laster. Veidekke har brukt utallige timer med boremaskin og boret hull i over 10.000 steiner for bruk i vertikalarmering. Dette er en løsning som ofte blir brukt over lange åpninger, men her var det behov på alle åpningene. Johansen forklarer det omfattende murarbeidet:

- Vi boret ned og festet et armeringsjern med to-komponent lim og tredde så hver stein over, totalt over 1000 lengdemeter vertikalarmert bjelker i ulike lengder, mange av dem opptil en meter høye.

Gjennom materialuttrykket og den vertikale teglfasaden, er Domus Juridica blitt et moderne universitetsbygg som på samme tid passer inn med de historiske og verneverdige bygningene i området. Sammen med Kulturhistorisk museum og det gamle Nasjonalgalleriet, danner Domus Juridica et harmonisk kvartal i tråd med både klassiske og moderne idealer.

   

Fakta om det juridiske fakultet:

Prosjektets navn: Det juridiske fakultet  
Arkitekt: MAD Arkitekter  
Teglstein: Opus Patrimonia WFD65
Oppført: 2020 

Bestill vår bok om teglstein - 'Én teglstein om gangen'

Et oppslagsverk med inspirasjon, kolleksjon og kunnskap i en og samme bok – for arkitekten.

Én mursten ad gangen - bogen om mursten | Egernsund Wienerberger A/S 

La deg inspirere av relieffmurverk

Relieffmurverk gir et lekkert skyggespill i murverket og danner uendelige variasjoner med forskyvninger.

 

Teglstein til nybygg?

Trenger du å sparre om teglstein som er utviklet spesielt til nybygg og andre prosjekter med spesielle krav til fargespill og estetikk?
 

Besøk showrommet vårt

Du er hjertelig velkommen til å ta turen innom showrommet vårt. Der kan du gå på oppdagelsesferd i fasadeproduktene våre.
 

   

Siste artikler

0Resultater

   

Campaign handmade bricks

Hold deg oppdatert

Abonner på vårt nyhetsbrev og få siste nytt om produkter, inspirerende prosjekter, dokumentasjon, ombruk, biomangfold og mye mer.

   

Downloads

Velg og last ned brosjyrer her

Produkter

En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.