I motsetning til uglaserte takstein, har den glaserte taksteinen et mer luksuriøst uttrykk og litt andre egenskaper. Den glaserte taksteinen kommer opprinnelig fra Holland, som har lange tradisjoner med glasering av keramikk. På 1800-tallet importerte norske skipsredere glasert takstein på vei hjem fra Holland, etter å ha eksportert trelast til Europa. Den hollandske glaserte taksteinen har dermed mer enn hundre års tradisjon i Norge, og beriker hus og bygninger med sin egne karakter.
- Glasering er en prosess, der et lag med glasspartikler smeltes inn i overflaten på tegltaksteinene under brenning, på rundt 1050°C, for keramisk vedheft. Overflaten blir dermed tett og porefri, som gjør at forurensning fra omgivelsene blir vasket bort av regn, sludd og snø gjennom årstidene. Et glasert tak vil derfor holde seg rent og bevare det samme uttrykket gjennom flere tiår, forteller Ødegaard, og tilføyer:
- Vi ser at glasert takstein, i tillegg til eneboligmarkedet, ofte blir brukt på offentlige bygg, kirkebygg og bygårder med store tak. Glasert takstein egner seg godt her, fordi produktet har meget lang levetid, beholder sin farge og keramiske kvalitet, som tåler sur nedbør og UV-stråler uten å falme eller forvitre. Våre takstein leveres med 30-års produktgaranti. Eksempelvis leverte vi hollandsk glasert takstein til rådhuset i Sarpsborg i 1987. I dag ser taket fremdeles nytt ut, 35 år senere. Det sier noe om kvaliteten og egenskapene til produktet.
Glasert takstein får selvfølgelig et noe fremtredende uttrykk på taket, med sin blanke overflate. Dette passer ikke inn overalt. For kunder som ønsker et mer nedtonet uttrykk og samtidig ønsker den ettertraktede glaserte kvaliteten, så har Ødegaard et godt alternativ:
- For et mer dempet uttrykk kan vi tilby takstein i matt glasert utførelse. Eksempelvis har vi taksteinsmodellen VHV Vario i både matt sort- og matt skifer glasert, som begge har en silkematt overflate, med akkurat samme tekniske egenskaper som for blanke glasurer. VHV Vario er vår mest solgte modell gjennom tidene og kan kalles en klassiker med mer enn 70 år på det norske markedet.