Keramisk tegltakstein holder fremdeles på populariteten

Takstein - Datura Naturrød - Oluf Bagers Plads, Danmark


Taket, uansett fasong, er en helt avgjørende del av bygget og dermed en meget viktig investering, som skal vare i lang tid - helst gjennom flere generasjoner. 

Takstein av keramikk har vært en klassiker på markedet i flere hundre år, og med sin autentiske karakter og holdbare kvaliteter er den fremdeles et foretrukket materiale. Den keramiske taksteinen kommer i forskjellige former og fasonger – det kan Wienerberger skrive under på som har hele 10 ulike taksteinsmodeller i sin portefølje.

 

Wienerberger har gjennom sin lange tegltradisjon utviklet et variert utvalg av keramisk takstein med forskjellige tekniske egenskaper og estetiske uttrykk. Med Wienerbergers produktsjef Per Ivar Ødegaard inviterer vi deg inn i en verden av keramisk takstein hvor vi ser på dens egenskaper, overflater og uttrykk. Ødegaard sin beste anbefaling er at kundene velger takstein med både hodet og hjertet.

Den tradisjonelle naturrøde taksteinen

En takstein er ikke bare en takstein, og med Wienerbergers 10 forskjellige taksteinsmodeller finnes det et hav av valgmuligheter – både glaserte, uglaserte og engoberte. Taksteinen kan også være enkeltkrummet eller dobbeltkrummet, falset eller ufalset. Formatet og størrelsen på taksteinen varierer også. Likevel ser Ødegaard en klar tendens når det gjelder valg av takstein: 

- Vi ser at de uglaserte naturrøde og engoberte fargene fortsatt har høy og økende etterspørsel, som er klassiske og trygge valg når taket skal stå i lang tid. Den ekte naturrøde teglfargen holder i generasjoner og utvikler over tid en vakker patina, som kjennetegner gamle tegltak. Den varme teglfargen passer også godt i historiske miljøer, der et tradisjonelt og naturlig uttrykk er ettertraktet. Vi ser at dette er en trend som har kommet tilbake, spesielt ved renovering og omlegging av gamle tak. 

Han fortsetter: 

- Vi leverer alle våre 10 taksteintyper i den naturrøde fargen, med ulike egenskaper og i forskjellige formater. Det gjør at den klassiske naturrøde taksteinen kan tilpasses takets størrelse, behov og budsjett. Den uglaserte taksteinen vil også påvirkes av omgivelsene og få en naturlig patina over tid.

   

   

Hollandsk glasert takstein

I motsetning til uglaserte takstein, har den glaserte taksteinen et mer luksuriøst uttrykk og litt andre egenskaper. Den glaserte taksteinen kommer opprinnelig fra Holland, som har lange tradisjoner med glasering av keramikk. På 1800-tallet importerte norske skipsredere glasert takstein på vei hjem fra Holland, etter å ha eksportert trelast til Europa. Den hollandske glaserte taksteinen har dermed mer enn hundre års tradisjon i Norge, og beriker hus og bygninger med sin egne karakter. 

- Glasering er en prosess, der et lag med glasspartikler smeltes inn i overflaten på tegltaksteinene under brenning, på rundt 1050°C, for keramisk vedheft. Overflaten blir dermed tett og porefri, som gjør at forurensning fra omgivelsene blir vasket bort av regn, sludd og snø gjennom årstidene. Et glasert tak vil derfor holde seg rent og bevare det samme uttrykket gjennom flere tiår, forteller Ødegaard, og tilføyer: 

- Vi ser at glasert takstein, i tillegg til eneboligmarkedet, ofte blir brukt på offentlige bygg, kirkebygg og bygårder med store tak. Glasert takstein egner seg godt her, fordi produktet har meget lang levetid, beholder sin farge og keramiske kvalitet, som tåler sur nedbør og UV-stråler uten å falme eller forvitre. Våre takstein leveres med 30-års produktgaranti. Eksempelvis leverte vi hollandsk glasert takstein til rådhuset i Sarpsborg i 1987. I dag ser taket fremdeles nytt ut, 35 år senere. Det sier noe om kvaliteten og egenskapene til produktet.   

Glasert takstein får selvfølgelig et noe fremtredende uttrykk på taket, med sin blanke overflate. Dette passer ikke inn overalt. For kunder som ønsker et mer nedtonet uttrykk og samtidig ønsker den ettertraktede glaserte kvaliteten, så har Ødegaard et godt alternativ:   

- For et mer dempet uttrykk kan vi tilby takstein i matt glasert utførelse. Eksempelvis har vi taksteinsmodellen VHV Vario i både matt sort- og matt skifer glasert, som begge har en silkematt overflate, med akkurat samme tekniske egenskaper som for blanke glasurer. VHV Vario er vår mest solgte modell gjennom tidene og kan kalles en klassiker med mer enn 70 år på det norske markedet.

    

    

Takstein med autentisk 1800-talls uttrykk

På nye bygg- og renoveringsprosjekter er det vanlig å benytte falsede taksteintyper i storformat. På gamle historiske bygg som skal bevare det opprinnelige og autentiske uttrykket på taket, er det derimot mer vanlig å bruke ufalset takstein i mindre format. 

- Ufalset tegltakstein tilsvarer de gamle håndlagde tegltaksteinene fra 1800-tallet, eller tidligere.  Vår modell 451 er en ufalset vingetakstein med et ekte autentisk 1800-talls uttrykk. Modellen har vært i kontinuerlig produksjon siden 1883 og grunnrisset er beholdt uendret helt siden oppstarten. Vi har i mange år vært så heldige å få levert denne modellen til flere historiske bygg og kirker i Norge, - eksempelvis til flere av de mer enn 200 år gamle takene på Blaafarveværket i Modum, i fargen Victorian, - Det Militære hospital, Oslo, -Eidsvollsbygningen 1814, - Ledaal, Kongeboligen i Stavanger, - Onsøy kirke og gamle Østre Fredrikstad kirke, bare for å nevne noen. 

Modell 451 egner seg derfor godt til ulike rehabiliterings- og renoveringsprosjekter av gamle tak og er også beskrevet av Riksantikvaren til slike formål. 

Han avslutter:

- Vi leverer ekte tegltakstein som kan imøtekomme de aller fleste bygningsarkitekturer og stilarter. Keramisk takstein er et fornuftig valg og en investering som vil vare gjennom flere generasjoner. Vi hjelper gjerne kundene våre med å velge et egnet keramisk produkt som garanterer god kvalitet. Det viktigste er likevel å følge hjertet, når farge og modell velges, da taket mest sannsynlig ikke vil bli skiftet de neste 100 årene.


 

Keramisk takstein med forskjellig uttrykk

Er du interessert i glasert, uglasert eller engobert takstein?

 

Få inspirasjon her

Inspirasjon rett i innboksen din

Abonner på nyhetsbrevet vårt og få inspirasjon om produkter, prosjekter og andre tiltak direkte i innboksen din.
 

Abonner her


 

Siste artikler

0Resultater


 

Downloads

Velg og last ned brosjyrer her

Produkter

En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.