Kontinental inspirasjon med bekledningstegl til Nye Villa Busch

Bekledningstegl: Argeton | Villa Busch, Oslo

Fotos: Einar Jarmund & Co.

Et steinkast fra Oslos mest berømte park, Frognerparken, ligger Villa Busch, som i 2023 har fått et nytt leilighetsbygg i samme hage som den gamle villaen, med prosjektnavn Nye Villa Busch. Arkitektfirmaet Einar Jarmund & Co AS har vært utførende arkitekt for dette leilighetsprosjekt hvor materialer, form og farge har blitt nøye gjennomtenkt for å passe inn sammen med den gamle villaen. wienerberger har levert grønnglaserte bekledningstegl Argeton til prosjektet Nye Villa Busch, samt hvite bekledningstegl Arena Earth White.

 

Med byggherre Christian Saure og entreprenør Hogne Myrvold & Co AS har utførende arkitekt Einar Jarmund vært med på dette prosjektet midt i Oslo på Halvdan Svartes gate. Å finne inspirasjon til leilighetskomplekset var ikke et problem.

- Når man er arkitekt er det mange spennende innfallsvinkler, og med Villa Busch var det selve arkitektene bak originalbygget som inspirerte meg. Arkitektene, Borthen & Brandtzæg, som kom fra Berlin, flyttet til Oslo, Kristiania, i 1915 og startet arkitektkontor hvor de tegnet Villa Busch. Den originale Villa Busch er tegnet av kontinentale arkitekter! Dette syntes jeg var veldig spennende, forteller Jarmund og fortsetter:

- På den måten forsøkte vi å harmonisere med den eksisterende arkitekturen i området og trekke inspirasjon fra vokabularet til den originale Villa Busch, med de horisontale vinduene og fargene. I tillegg bestemte vi oss for en buet profil for å fange sollyset.

   

"Villaen, med sine hvite og gråhvite nyanser ledsaget av de karakteristiske grønne vinduene, fungerte som et inspirerende utgangspunkt. Vi valgte å kle Nye Villa Busch i to materialer, hvit bekledningstegl til veggene fra Komproment, hvor vinduene fikk bekledningstegl fra wienerberger i olivengrønn glasering. Den matte hvite fargen mot det glaserte grønne skaper en unik estetikk. Vi er svært tilfredse med resultatet."

Einar Jarmund
Utførende arkitekt

Med beliggenhet midt i byen var det nødvendig for arkitekten å gi beboerne en følelse av privatliv.

- En sentral del av designet var at de tre boenhetene er plassert tett sammen, og det ble viktig å finne en løsning for å gi privatliv, hvor vi brukte fordelen av at hver leilighet hadde store private hageområder, og siste leilighet, penthouse-leiligheten, er vinklet sånn at ingen kan se direkte inn. Nye Villa Busch er nøye planlagt for å skjerme beboerne og gi dem følelsen av å bo i separate eneboliger, utdyper Jarmund.

Tegl ble en sentral del av løsningen for Jarmund, som ønsket å skape en estetikk som stod i stil med den gamle villaens uttrykk fra de originale kontinentale arkitektene.

- Villaen, med sine hvite og gråhvite nyanser ledsaget av de karakteristiske grønne vinduene, fungerte som et inspirerende utgangspunkt. Vi valgte å kle Nye Villa Busch i to materialer, hvit bekledningstegl til veggene fra Komproment, hvor vinduene fikk bekledningstegl fra wienerberger i olivengrønn glasering. Den matte hvite fargen mot det glaserte grønne skaper en unik estetikk. Vi er svært tilfredse med resultatet, uttaler Jarmund.

wienerbergerprodukter

wienerberger har levert bekledningsteglen Argeton i fargen olivengrønn glasert, og den hvite bekledningsteglen Arena Earth White fra Komproment. Komproment er nå en del av wienerberger-familien, og i Norge selges Komproments produkter via wienerberger.

Argeton er utviklet med en klar visjon om å skape en tidløs og moderne bekledningstegl som fremhever leirens naturlige kvaliteter. Navnet Argeton symboliserer kvalitet, estetikk og innovasjon. Estetikken i Argeton-fasaden forblir intakt gjennom mange tiår, og de keramiske fargene holder seg sterke, selv under ekstreme værforhold. wienerbergers bekledningstegl er værbestandige, støtsikre og krever minimalt med vedlikehold.

Det har vært en kombinasjon av gode priser og godt samarbeid som har gjort at det ble grønne bekledningsteglene fra wienerberger til Nye Villa Busch.

- Vårt forhold til wienerberger er svært positivt. Vi ser dem som en pålitelig leverandør av konkurransedyktige kvalitetsmaterialer til en rimelig pris. wienerbergers sortiment tilbyr et bredt utvalg av produkter av høy kvalitet til gode priser, sier Jarmund.

Argeton bekledningstegl er ideell for nye bygg, og kan også gi restaurerte eiendommer et moderne preg. I kombinasjon med materialer som stål, glass eller tre, utstråler Argeton-fasaden tidløs eleganse og naturlig skjønnhet. Kombinasjonen med metall og tre sammen med Argeton ble en del av løsningen for Nye Villa Busch.

- Vi kombinerte teglen med eikevinduer og med beslagsmateriale som er sjampagnefarget aluminium, en litt gyllen aluminium. Denne fargepaletten, sjampagne, olivengrønn, hvit og oljeglasert eik klinger svært bra sammen, forteller Jarmund.

Fasader som tåler tid og vær

For Jarmund er det både vesentlig å bygge ordentlig og det er særlig en del av bygningen han mener er viktigst.

-  Vi synes det er essensielt at hvis man skal bygge noe så skal man gjøre det ordentlig. Det er altfor mye som bygges som ikke er ordentlig! Det aller viktigste er å tegne en god fasade - det er jo den som synes! Den står jo ute i all slags vær, det er synlig for alle, så den må ha god kvalitet for å tåle alle ytre påvirkninger, forteller Jarmund og fortsetter:

- Som arkitekter streber vi alltid etter en rasjonell tilnærming - å skape noe som er effektivt både i produksjon og montering. Samtidig ønsker vi at materialet skal være av høy kvalitet og eldes med verdighet. Dessverre ser vi altfor ofte materialer som mister sin sjarm og ser nedslitte ut etter bare ti år - det er helt uakseptabelt! Derfor setter vi pris på materialer som bekledningstegl som holder seg godt over tid og faktisk kan dra nytte av en naturlig patina uten å miste sin appell.

Riktig materiale i riktig skala

Å ta utgangspunkt i omgivelsene til hvert prosjekt er uunnværlig for Jarmund, som ser seg mer som en etterforskende arkitekt.

- Jeg liker å sammenligne jobben som arkitekt med å ankomme en tomt og føle seg som en kriminaletterforsker som skal utforske et åsted. Løsningen ligger der allerede. Husets konturer tegner seg selv hvis vi griper tak i eksisterende aspekter og lar dem inspirere oss. I motsetning til den genierklærte arkitekten tar denne tilnærmingen en annen vei - den etterforskende arkitekten som finner løsningen på stedet, forteller Jarmund.

Ved siden av å utforske omgivelsene, er det også avgjørende for Jarmund å velge materiale med omhu hvor man er bevisst på hvordan man bruker materialet.

- Å finne riktig skala for hvert bygg er essensielt for oss. Uansett hva slags prosjekt det er så må materialene tenkes nøye igjennom. Jeg er veldig glad i tre, men det er ikke et veldig urbant materiale. Derfor foretrekker vi å jobbe med tegl som et materiale i byprosjekter, men det er viktig at teglen ikke bare brukes som en enkel overflate. Altfor ofte ser vi at tegl brukes nærmest som en tapet, uten tanke på skala og dimensjon. På Nye Villa Busch bryter vi opp dimensjonen på bygget ved å bruke to striper per etasje, og skaper en slags 'lagkake' av materialer, forteller Jarmund og avslutter:

- Vi ser både den hvite og den grønnglaserte bekledningsteglen som svært innovative materialer, og vi har dermed både beholdt historien til Villa Busch samtidig som vi har skapt noe med et moderne preg. Jeg synes generelt at bekledningstegl er et helt genialt produkt. Monteringssystemet gir et presist og nøyaktig håndverk, og i dag er gjenbruksperspektivet viktigere enn noensinne. Den bekledningsteglen som vi har brukt kan enkelt gjenbrukes da demontering og remontering er enkelt og problemfritt. Produktet har en god kvadratpris, er enkelt å installere, og fungerer som effektiv beskyttelse. Alt i alt, bekledningstegl er virkelig et genialt produkt!

   

FAKTA, Nye Villa Busch, Oslo

Prosjektets navn: Nye Villa Busch
Byggherre: Christian Saure
Arkitekter: Einar Jarmund & Co AS
Utførende entreprenør: Hogne Myrvold AS
Bekledningstegl:
Argeton bekledningstegl i olivengrønn farge, glasert
Arena Earth White bekledningstegl
Oppført: 2023


 

Nysgjerrig på bekledningstegl?

Er du også interessert i et sirkulært materiale, som URBAN bekledningstegl, som er enkelt og raskt å montere?
 

Bærekraft

Trenger du klimavennlige teglmaterialer? Vi har stort fokus på å redusere CO2-avtrykket i produksjonen vår.

 

Besøk showrommet vårt

Du er hjertelig velkommen til å ta turen innom showrommet vårt. Der kan du gå på oppdagelsesferd i fasadeproduktene våre.
 

   

Siste artikler

0Resultater

   

Campaign handmade bricks

Hold deg oppdatert

Abonner på vårt nyhetsbrev og få siste nytt om produkter, inspirerende prosjekter, dokumentasjon, ombruk, biomangfold og mye mer.

   

Downloads

Velg og last ned brosjyrer her

Produkter

En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.