Oslos første demensby kles med lys teglstein

Brick - Pelleva Retro - Kuura Retro - Dronning Ingrids Hage

 

Omsorgsbygget på Lille Tøyen i Oslo, Dronning Ingrids Hage, skal være ferdigstilt i 2022 og er den første demensbyen i Oslo.

Den moderne hagelandsbyen skal bestå av kafeer, restauranter og gi økt livskvalitet for beboerne. Nybygget skal leve opp til kravet om BREEAM-NOR sertifisering i klassen Excellent, og den lyse teglsteinen fra Wienerberger bidrar til å innfri de strenge miljøkravene. 

Dronning Ingrids Hage skal stå ferdig i løpet av 2022, og har vært under bygging siden 2018. Det er HENT som er totalentrepenør og Arkitema Architects som er arkitektene bak bygget. Totalarealet på sykehjemmet blir cirka 16 700 kvadratmeter (BTA), og ligger sentralt i Oslo.

Omsorgsbygget har høye miljøambisjoner og bygges etter en BREAAM-NOR sertifisering i klassen Excellent. BREAAM-NOR er byggenæringens eget miljøsertifiseringsverktøy for å måle miljøpresentasjon og bærekraftskvaliteter av bygninger. Både valg av gunstige materialer og fokus på energibesparende løsninger skal bidra til å plukke poeng til sertifiseringen. 

 

Teglsteinen innfrir de strenge miljøkravene

Byggets utvendige fasade er kledd med to typer lys teglstein levert av Wienerberger. Teglsteinstypene Pellava Retro og Kuura Retro er fra samme kolleksjon og i format MRT60.

Tove Narvestad, teknisk sjef i Wienerberger, mener teglsteinen bidrar positivt til prosjektets miljøambisjon:

- Den lyse teglsteinen som er brukt på Dronning Ingrids Hage har både EPD og er ISO14001-sertifisert innenfor den internasjonale standarden for miljøstyring. EPD (Evironmental Product Declaration) er en miljødeklarasjon med informasjon om produktets miljøpresentasjon gjennom hele livssyklusen. 

Teglsteinstypene bidrar derfor til å plukke poeng til BREEAM-NOR-sertifiseringen:

- Det smale MRT60-formatet bidrar til et vesentlig lavere CO2-avtrykk enn «normal» teglstein, fordi teglsteinen er en ekstrudert hulltegl med lav densitet, og har et smalere format. Med disse egenskapene gir formatet en lavere flatvekt av murverket pr. kvadratmeter fasade, forklarer Tove Narvestad. 

 

Brick - Pelleva Retro - Kuura Retro - Dronning Ingrids Hage
© Arkitekt: Arkitema | Byggherre: Oslo Kommune

Den lyse teglsteinen harmonerer med omgivelsene

Demensbyen er plassert i nærheten av den ikoniske hagebyen på Lille Tøyen. Å tilpasse arkitekturen til området har derfor vært viktig for både byggherrer, arkitekter og naboer. Arkitektene fra Arkitema har hatt tett dialog med Oslo kommune og naboene på Lille Tøyen om det estetiske uttrykket på nybygget.

Iselin Thulesius, prosjektleder fra Arkitema, forteller at det har vært et ønske om en utvendig fasade som skulle bestå av tegl i lyse toner:

- Det har vært viktig at byggets fasade ikke ble for bastant og mørk, og vi har jobbet mye for å bryte opp fasaden med to lyse og ulike teglstein. Tegltypene benyttes i felter som gjør at den lange fasaden brytes opp i en naturlig rytme. 

 

Ønske om overflatestruktur

Det var viktig at de to teglsteinstypene skulle være like, men at de også har en viss form for fargespill og overflatestruktur.

- Vi ønsket ikke en glatt teglsteinsoverflate. Teglsteinen som er brukt har patinering og er naturlig ujevn i fargen og overflaten. Teglstein er også et fleksibelt materiale å bygge med. Den egner seg godt til formen på Dronning Ingrids Hage, som består av mange forskjellige sprang i fasadelivet, avslutter Iselin Thulesius. 

 

 

FAKTA om omsorgsbygget Dronning Ingrids Hage:


Prosjektets navn: Dronning Ingrids Hage
Arkitekt: Arkitema Architects
Teglstein: Pellava Retro og Kuura Retro
Oppført: 2022  

Facade Brick, Retro Pellava

Teglstein: Pellava Retro

Facade Brick, Retro Kuura

Teglstein: Kuura RetroBREEAM - brochure mock-up

Slik bidrar vi til BREEAM-NOR

Behov for dokumentasjon til ditt BREEAM-NOR-bygg?

Se hvordan våre produkter bidrar til ordningen og bestill vår dokumentasjonspakke for BREEAM-NOR her.


 

Strenge miljøkrav til materialene

Teglsteinstypene plukker poeng til BREEAM-NOR sertifisering 
 

Last ned EPD her.

Ønsker du å få inspirasjon direkte til innboksen din?

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og bli inspirert av våre referanseprosjekter og produkter

Meld deg på her.

Nyheter

0Resultater

Downloads

Velg og last ned brosjyrer her

Produkter

En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.