Retro-serien: Lyse teglstein, inspirert av den nordiske naturen

Brick: Finnish Retro series

 

Den finske Retro-serien er både klassisk og moderne. De hvite, beige og grå teglsteinene er et utvalg fra serien, inspirert av nordisk natur og bjørk, klipper og snø speilet i byens bygg.

Dykk ned i de populære, lyse maskinsteinene fra teglverket vårt i Finland. De bidrar med enkelhet og rene linjer.

 

Retro-serien, med vår lyse, finske teglstein, støtter opp under bygningers geometri med enkelhet og presisjon i en avdempet fargepalett. Serien består av ti teglstein, der seks av dem har varme fargetoner i hvitt, beige og grått som kan kombineres på kryss og tvers, enten som milde kontraster eller som raffinerte ton i ton-uttrykk. 

Teglsteinene passer godt inn i den nordiske naturen med bjørk og snø speilet i byens bygninger. Steinen har også fått finske navn, oppkalt etter bjørkebark, rim og lin, for å understreke den stilrene og nordiske looken, inspirert av naturlige materialer.

Maskinstein med struktur

Alle teglsteinene i retro-serien er tradisjonelle maskinstein med et stramt og nøyaktig uttrykk. Likevel er teglsteinenes overflate lett strukturert for å gi et mer nyansert og patinert uttrykk.

Serien kommer i MRT60-formatet (285 x 85 x 60 mm) og er smalere enn en teglstein i dansk normalformat. Formatet kan bidra til å understreke et byggs horisontale linjer og skape et elegant uttrykk.

Less is more med lyse teglstein

Retro-serien er, med de klassiske og enkle teglsteinene i hvite, beige og grå nyanser, inspirert av den nordiske designtradisjonen, der «Less is more».

Superwhite Retro

En kritthvit, ekstrudert teglstein med naturlig, levende struktur. Superwhite Retro er en elsket finsk klassiker som, med sin rene farge, elegant strammer opp bygningens geometri. Superwhite Retro kan med fordel mures opp med en hvit mørtel for ytterligere presisjon.
 

Tuohi Retro

Tuohi Retro er en hvit, ekstrudert teglstein med naturlig, levende struktur. Denne teglsteinens myke, hvite farge er inspirert av bjørketreets lyse stamme. Mur opp Tuohi Retro med en mørtel i en matchende hvit nyanse for et klart uttrykk.

 

Kuura Retro

Tuohi Retro er en kremhvit, ekstrudert teglstein med naturlig, levende struktur. Den har fått navn etter rimfrosten. Med sin varme, hvite nyanse fungerer Kuura Retro godt alene, men kan med fordel kombineres med Tuohi Retro og Pellava Retro for et eksklusivt ton i ton-uttrykk.
 

Pellava Retro

Pellava Retro er en lys gråbeige, ekstrudert teglstein med naturlig, levende struktur. Fargen på denne teglsteinen er inspirert av lette sommertekstiler av naturfarget lin. Mur opp Pellava Retro med en mørtel i samme nyanse for et elegant, avdempet uttrykk.
 

Tummapellava Retro

En gråbeige, ekstrudert teglstein med naturlig, levende struktur. Tummapellava Retro er et par toner mørkere enn sin slektning Pellava Retro. Pellava og Tummapellava passer godt til hverandre, men Tummapellava fungerer også godt som varm kontrast til Superwhite.

Harmaa Retro

En grå, ekstrudert teglstein med naturlig, levende struktur. Harmaa Retro er nyeste skudd på stammen i Retro-serien, og skiller seg fra Pellava og Tummapellava med sin kjølige, grå tone. Harmaa Retro står skarpt med en mørtel i samme grå farge.

 

Hvit finsk teglstein blant de mest solgte

Hvis vi ser på de mest solgte teglsteinene våre i fjor, finner vi Superwhite Retro blant våre mest populære teglsteiner. Faktisk var den helt hvite teglsteinen med sin rene, hvite farge og delikate, naturlige overflatestruktur den fjerde mest solgte teglsteinen i 2021. 

Og det er det god grunn til, for det er en tiltalende og estetisk stein som virkelig skiller seg ut. 

Sandvika Kommunegården er ett av prosjektene som er oppført med den populære, finske steinen Superwhite Retro. 

Den hvite teglsteinen ble valgt til fasaden fordi det gamle bygget opprinnelig var hvitt, men det var ikke den eneste grunnen.

   

   

Teglstein til BREEAM-sertifiserte bygg

Produksjonen av Retro-seriens teglstein er nemlig ISO14001-sertifisert, noe som bidrar til poeng ved BREEAM-sertifisering. Det var viktig for Pilot Arkitekter, siden Sandvika Kommunegården skulle leve opp til BREEAM-klassifiseringen Outstanding. 

På Lille Tøyen i Oslo står Arkitema Architects bak omsorgsbygget Dronning Ingrids Hage. Fasaden er kledd med to forskjellige teglstein fra Retro-serien: Pellava Retro og Kuura Retro. Her valgte arkitekten å bryte opp fasaden, så de to forskjellige lyse teglstenene brukes i felter og gir en naturlig rytme. 

– Det var viktig at de to teglsteinstypene skulle være like, men at de også hadde en viss form for fargespill og overflatestruktur. Vi ønsket ikke en glatt teglsteinsoverflate. Teglsteinen som er brukt har patinering og er naturlig ujevn i fargen og overflaten, forteller Iselin Thulesius, prosjektleder fra Arkitema Architects. 

Dronning Ingrids Hage er også sertifisert etter BREEAM-NOR i klassen Excellent.  

Retro-serien skiller seg ut fra mange av de andre teglsteinene våre, siden steinene produseres i MRT60-formatet. Det innebærer at de er smalere enn den tradisjonelle, danske teglsteinen. 

– MRT60-formatet gir lavere flatvekt av murverket per kvadratmeter fasade, siden teglsteinen er smalere. I tillegg er dette en hulltegl med lav densitet, noe som også bidrar til et langt lavere CO2-avtrykk. Teglsteinene i Retro-serien har alle produktspesifikke EPD-er, som også bidrar til å hente inn poeng i BREEAM-systemet, avslutter Tove Narvestad, teknisk sjef i Wienerberger. 


 

BREEAM - brochure mock-up

Slik bidrar vi til BREEAM-NOR

Behov for dokumentasjon til ditt BREEAM-NOR-bygg?

Se hvordan våre produkter bidrar til ordningen og bestill vår dokumentasjonspakke for BREEAM-NOR her.


 

Liker du finske teglstein?

Vi har også en finsk teglsteinsserie med ru overflate og en mørk fargepalett som bidrar med et rått og urbant uttrykk.

Les mer om Makasiini-serien


 

Siste artikler

0Resultater


 

Downloads

Velg og last ned brosjyrer her

Produkter

En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.