Ny teglstein matcher byggestil fra 1800-tallet

Visualisering Sct. Hans Roskilde

 

Det er lagt mye krefter i valget av, og arbeidet med, den gule teglsteinen Magma som nå pryder den 25 000 kvadratmeter store utbyggingen av Retspsykiatri Sct. Hans i Roskilde, Danmark.

Den nye teglsteinen skulle nemlig passe til den bevaringsverdige arkitekturen som går tilbake til 1800-tallet. 

Det nye Retspsykiatri Sct. Hans er nettopp blitt utbygget med oppføringen av 126 sengeplasser fordelt på fire sengeavdelinger. De nye rettspsykiatriske bygningene med sin helende arkitektur rommer en helt spesiell og egen stemning med fokus på lys, luft og natur, og det er allerede sjel, høye trær og vakker bevaringsverdig arkitektur tett ved.

 

Dekoding av eksisterende murverk

Det var derfor også helt avgjørende at de nybygde sengeavdelingene ved Sct. Hans kom til å passe inn i de eksisterende omgivelsene. Det var helt essensielt i dette prosjektet at det nye skulle passe med det gamle. Sct. Hans er bygget på 1800-tallet, og derfor var det viktig å dekode det eksisterende murverket og dets kjennetegn, slik at vi kunne videreføre det i de nye bygningene etter beste evne.

 

Samarbeid om å finne den riktige gule teglsteinen

Den karakteristiske gule teglsteinen har prydet Sct. Hans området i Roskilde som har vært psykiatrisk sykehus i over 200 år. Derfor har området også diktert fargevalget.

Samarbeidet med KHR Architecture om å finne den helt riktige gule fargen startet på teglverket og endte med å bli en studie av gult murverk.

Der var tvil om hvorvidt vår teglstein Magma ville mangle spill, og derfor lagde vi de forskjellige tegltypene og blandet Magma med alt fra Grafit til Efterår med kul. Vi skulle både treffe den gule fargen, den riktige mørtelen og helhetsuttrykket fra Sct. Hans, og derfor lagde vi forskjellige prøvetavler for å se hvordan de forskjellige fargene og kombinasjonene tok seg ut i virkeligheten. 

 

Sankt Hans, Magma
© Egernsund Wienerberger A/S
Visualisering Sct. Hans Roskilde
EW0491 Magma
© KHR Architecture

Kullbrent gul teglstein gir eldre look

Da de blandede typene av teglstein først kom på den store platen, ble det tydelig for arkitektene at det var for mange farger i spill. Resultatet ble derfor den rene EW0491 Magma som er gul med kullpåbrenninger. Magma er en teglstein som med sitt kontrastfylte, livlige fargespill på en varm gul bunn. Den matcher både moderne bygg, renoveringsprosjekter og tilbygg til eksisterende bygninger.

Teglsteinen Magma passer utrolig godt til Sct. Hans hvor et eksisterende område skal videreutvikles. Den gule teglsteinen patinerer betydelig mer over tid, og det kullbrente gir den nye teglsteinen et eldre look. Med patineringen vil Magmaen på de nyoppførte boligene med tiden ligne de opprinnelige teglsteinene ved Sct. Hans.

Selv om det akkurat nå er de røde teglsteinene som trender innen byggebransjen, blir klassisk kullbrent brukt veldig mye akkurat nå. De har noe naturlig ved seg - akkurat som den gule teglsteinen Magma. 

 

Visualisering Sct. Hans Roskilde
© KHR Architecture
Sankt Hans, Magma
EW0491 Magma
© Egernsund Wienerberger A/S

650 000 teglstein i kryssforband

Til prosjektet ved Sct. Hans er det laget 650 000 teglstein. Til sammenligning kan en murer i gjennomsnitt legge 650 teglstein om dagen.

Det har vært en kjempejobb å legge teglsteinene. De opprinnelige bygningene er dessuten oppført i kryssforbandt, og det har vi naturligvis også bragt videre til de nye bygningene. Kryssforbandt krever mange kutt på byggeplassen, og resultatet har blitt kjempeflott. 

 

FAKTA om prosjektet

Prosjektnavn: Retspsykiatri Sct. Hans
Arkitekt: KHR Arkitekter
Produkt: EW0491 Magma
Oppført: Mai 2021

Danish Facade Brick W 491 Magma

Teglstein:
EW0491 Magma

 

_______


Gratis: 3-i-1 for arkitekter om teglstein

En bok om teglstein med inspirasjon, kolleksjon og skissedel i én og samme bok.
 

Få den gratis her

Ønsker du å få inspirasjon direkte til innboksen din?

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og bli inspirert av våre referanseprosjekter og produkter

Meld deg på her.

Nyheter

0Resultater

Downloads

Velg og last ned brosjyrer her

Produkter

En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.