Ny teglstein matcher byggestil fra 1800-tallet

Brick: EW0491 Magma | Sct. Hans Hospital, Roskilde

 

Det er lagt mye krefter i valget av, og arbeidet med, den gule teglsteinen Magma som nå pryder den 25 000 kvadratmeter store utbyggingen av Retspsykiatri Sct. Hans i Roskilde, Danmark.

Den nye teglsteinen skulle nemlig passe til den bevaringsverdige arkitekturen som går tilbake til 1800-tallet. 

Det nye Retspsykiatri Sct. Hans er nettopp blitt utbygget med oppføringen av 126 sengeplasser fordelt på fire sengeavdelinger. De nye rettspsykiatriske bygningene med sin helende arkitektur rommer en helt spesiell og egen stemning med fokus på lys, luft og natur, og det er allerede sjel, høye trær og vakker bevaringsverdig arkitektur tett ved.

Dekoding av eksisterende murverk

Den karakteristiske gule teglsteinen har prydet Sct. Hans området i Roskilde som har vært psykiatrisk sykehus i over 200 år. Derfor har området også diktert fargevalget.

Samarbeidet med KHR Architecture om å finne den helt riktige gule fargen startet på teglverket og endte med å bli en studie av gult murverk.

Der var tvil om hvorvidt vår teglstein Magma ville mangle spill, og derfor lagde vi de forskjellige tegltypene og blandet Magma med alt fra Grafit til Efterår med kul. Vi skulle både treffe den gule fargen, den riktige mørtelen og helhetsuttrykket fra Sct. Hans, og derfor lagde vi forskjellige prøvetavler for å se hvordan de forskjellige fargene og kombinasjonene tok seg ut i virkeligheten.

Kullbrent gul teglstein gir eldre look

Da de blandede typene av teglstein først kom på den store platen, ble det tydelig for arkitektene at det var for mange farger i spill. Resultatet ble derfor den rene EW0491 Magma som er gul med kullpåbrenninger. Magma er en teglstein som med sitt kontrastfylte, livlige fargespill på en varm gul bunn. Den matcher både moderne bygg, renoveringsprosjekter og tilbygg til eksisterende bygninger.

Teglsteinen Magma passer utrolig godt til Sct. Hans hvor et eksisterende område skal videreutvikles. Den gule teglsteinen patinerer betydelig mer over tid, og det kullbrente gir den nye teglsteinen et eldre look. Med patineringen vil Magmaen på de nyoppførte boligene med tiden ligne de opprinnelige teglsteinene ved Sct. Hans.

Selv om det akkurat nå er de røde teglsteinene som trender innen byggebransjen, blir klassisk kullbrent brukt veldig mye akkurat nå. De har noe naturlig ved seg - akkurat som den gule teglsteinen Magma.

   

EW0491 Magma

En gul bløtstrøken teglstein med spill i rosa og grønnlige nyanser og kullpåbrenninger.
Magma er en teglstein som med sitt kontrastfylte, livlige fargespill på en varm gul bunn. Den matcher både moderne bygg, renoveringsprosjekter og tilbygg til eksisterende bygninger.

   

650 000 teglstein i kryssforband

Til prosjektet ved Sct. Hans er det laget 650 000 teglstein. Til sammenligning kan en murer i gjennomsnitt legge 650 teglstein om dagen.

Det har vært en kjempejobb å legge teglsteinene. De opprinnelige bygningene er dessuten oppført i kryssforbandt, og det har vi naturligvis også bragt videre til de nye bygningene. Kryssforbandt krever mange kutt på byggeplassen, og resultatet har blitt kjempeflott.

   

FAKTA om prosjektet

Prosjektnavn: Retspsykiatri Sct. Hans
Arkitekt: KHR Arkitekter
Produkt: EW0491 Magma
Oppført: Mai 2021



Bestill vår bok om teglstein - 'Én teglstein om gangen'

Et oppslagsverk med inspirasjon, kolleksjon og kunnskap i en og samme bok – for arkitekten.

Én mursten ad gangen - bogen om mursten | Egernsund Wienerberger A/S



LESS. CO2-sparende teglstein for fremtidens bygg

Ved å redusere materialforbruket med 15 % og brenne med sertifisert biogass reduserer vi CO2-utslippet i produksjonen med 70-90 %. CO2-besparelsen i produksjonen av LESS dekker fase A3 i EPD’en.

Bærekraft hos Wienerberger

Vi har en ambisiøs tilnærming til bærekraft, med klare mål for klimaavtrykket vårt.

 

   

Siste artikler

0Resultater

   

Campaign handmade bricks

Hold deg oppdatert

Abonner på vårt nyhetsbrev og få siste nytt om produkter, inspirerende prosjekter, dokumentasjon, ombruk, biomangfold og mye mer.

   

Downloads

Velg og last ned brosjyrer her

Produkter

En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.