Ny undersøkelse: CO2-sparende LESS-teglstein gir frihet tidlig i byggeprosessen

LESS kampagnebilleder

 

De første klimakravene i byggebransjen er en realitet, og de strammes gradvis inn mot 2029. Et skritt mot å redusere CO2-utslippene fra en bygning er vår CO2-sparende LESS-teglstein, som har et av markedets laveste CO2-fotavtrykk.

Vi har engasjert Arkitema-COWI til å gjennomføre en ny undersøkelse som viser at LESS-teglsteinen kan gi en CO2-reduksjon på tre prosent for hele bygget for en standard fireetasjes boligbygning – og samtidig kan teglsteinen gi frihet og fjerne usikkerhet tidlig i byggeprosessen.

 

 

   

Lovkrav om bygningers CO2-utslipp er på vei i hele Europa. Fra 2023 i Danmark tillates ikke nybygg større enn 1000 kvadratmeter å slippe ut mer enn 12 kg CO2 per kvadratmeter per år, og frem mot 2029 senkes grenseverdien ytterligere. Dette stiller store krav til alle involverte i byggeprosessen – fra produsent til totalentreprenør.

Ifølge en omfattende undersøkelse av danske byggekonstruksjoner, utført av Arkitema-COWI som bruker LCA-beregninger, der de sammenligner generiske og produktspesifikke data, gir vår CO2-sparende LESS-teglstein en klimabesparelse på tre prosent for hele bygget sammenlignet med en vanlig teglstein med generiske produktdetaljer, hvis man bygger en standard fireetasjes leilighetsbygning. Den totale miljøpåvirkningen fra ytterveggen reduseres fra å utgjøre elleve til å utgjøre ni prosent av den samlede miljøbelastningen ved oppføring av en fireetasjes boligbygning når LESS-teglstein brukes.

- Med undersøkelsen har vi fått data som viser at vår CO2-sparende LESS-teglstein gir en reell besparelse på 26 prosent på fasaden alene og tre prosent for den totale etasjebyggingen. Tre prosent høres kanskje ikke mye ut ved første øyekast, men å prioritere LESS kan utgjøre en stor forskjell. Hvis man velger teglstein til fasaden på en fireetasjes bygning, kan det være avgjørende for om utslippet ligger på 11,8 kg CO2 per år eller om det overskrider grensen på 12, sier Lene Vissing, Quality Manager hos Wienerberger.

Produktspesifikk dokumentasjon gir et mer nøyaktig bilde

Undersøkelsen har sammenlignet betydningen av å bruke produkter med henholdsvis generiske og produktspesifikke data. Undersøkelsen av vår LESS-tegl benytter seg av produktspesifikke LCA-beregninger. Dette gir et langt riktigere bilde av byggets miljøpåvirkning enn om man benytter generiske data.

- Uten å gå på kompromiss med tekniske egenskaper, holdbarhet og kvalitet kan et CO2-sparende teglsteinsvalg gi frihet tidlig i byggeprosessen og fjerne usikkerhet senere, nettopp fordi man bruker produktspesifikke data. Det er en fordel nå – men det er især en fordel for fremtidens bygninger når kg CO2 per kvadratmeter reduseres ytterligere, forklarer Henrik Poulin, senior bærekraftskonsulent hos Arkitema.

Han påpeker også at Danmark er litt foran resten av Europa på dette området.

- Bruken av produktspesifikke data i undersøkelsen gir det beste overblikket over miljøpåvirkningen – og det er en gevinst å hente. De generiske dataene kommer fra en tysk database, og når vi bruker produktspesifikke data, gir det en mer nøyaktig fremstilling av miljøpåvirkningen.

Som en produsent og leverandør av byggematerialer er det en tydelig strategi for oss å bidra til å redusere CO2-utslippene i byggebransjen:

- Vi har en klar strategi for hvordan vi kan og skal sette et mer positivt avtrykk på byggebransjen med produktene våre. Derfor er det også viktig at byggherrer og arkitekter er klar over at det finnes en teglstein på markedet som oppfyller de nye danske klimakravene og har dokumentert effekt, forteller Vissing.

   

En stein som er foran sin tid

Når det gjelder fremtidens bærekraftige bygninger, blir særlig ressursforbruk en avgjørende faktor ifølge Poulin. Han ser på LESS-teglsteinen som et produkt som er foran sin tid.

- Noe av det vi kommer til å snakke mye mer om fremover når det gjelder bærekraftig bygging, er ressursforbruk. I dette tilfellet er Wienerberger et skritt foran med sin dematerialiserte teglstein. Her har selskapet oppnådd ressursbesparelser uten å gå på kompromiss med byggematerialets velkjente kvalitet og holdbarhet, avslutter Arkitemas bærekraftskonsulent.


 


 

Faktaboks

Arkitema-COWI har sammenlignet generiske data for en rød massiv teglstein med produktspesifikke data for en rød LESS-teglstein i forhold til LCA-beregninger for fire ulike danske bygningstyper for å se hvor stor forskjell det er i CO2-besparelsen.

GWP-besparelsene for de fire bygningstypene fremgår av tabellen nedenfor:

Bygning

Parcelhus/enebolig

Rekkehus

Etasjebolig

Kontor

Etasjer

1

2

4

18

Fasadeareal/etasjeareal

84 %

72 %

41 %

30 %

GWP besparelse, yttervegg

40 %

34 %

26 %

17 %

GWP besparelse, totalt

7,8 %

5,3 %

3,0 %

1,8 %

   


 

LESS. CO2-sparende teglstein for fremtidens bygg

Ved å redusere materialforbruket med 15 % og brenne med sertifisert biogass reduserer vi CO2-utslippet i produksjonen med 70-90 %. CO2-besparelsen i produksjonen av LESS dekker fase A3 i EPD’en.

Bærekraft

Trenger du klimavennlige teglmaterialer? Vi har stort fokus på å redusere CO2-avtrykket i produksjonen vår.

 

Vil du ha inspirasjon rett i innboksen?

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og hold deg oppdatert på produktene våre, referanser og masse mer.

 


 


 

Siste artikler

0Resultater


 

Downloads

Velg og last ned brosjyrer her

Produkter

En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.