Nybygget Sandnes Læringssenter prioriterer klimavennlige byggeløsninger

Bekledningstegl - URBAN Christianshavn - Sandnes Læringscenter

 

Sandnes Læringssenter er bygget med en høy klimaambisjon og tatt i bruk en monteringsmetode helt utenom det vanlig. Nybygget har BREEAM-NOR sertifisering i klassen Very Good, og Wienerberger har levert miljødeklarasjon (EPD) på bekledningsteglen. Sandnes Læringssenter er det første prosjektet i Skandinavia som har tatt i bruk et spesielt aluminiumsoppheng, som har spart montørene før ca. 30 prosent monteringstid.

     

Sandnes læringssenter ligger i et område som tidligere har vært et industriområde med gamle teglverk. Med bekledningstegl URBAN Christianshavn med T-profil fra Wienerberger innfrir materialleveransen på både estetisk uttrykk, montering og miljøkrav. Arkitektene fra Space Group og montørene fra Brødrene Lie er veldig fornøyd med materialet - og det er det flere grunner til.

BREEAM-NOR og bekledningstegl som kan ombrukes

Nybygget er bygget med fokus på bærekraftige løsninger og innfrir en BREAAM-NOR sertifisering i klassen Very Good. BREAAM-NOR er byggenæringens eget miljøsertifiseringsverktøy for å måle dokumentert miljøprestasjon og bærekraftskvaliteter av bygninger. Både valg av gunstige materialer og fokus på energibesparende løsninger skal bidra til å plukke poeng til sertifiseringen.

For Wienerbergers bekledningstegl URBAN Christianshavn, samt oppheng, er det levert EPD som inneholder informasjon om produktets miljøprestasjon gjennom hele livssyklusen.

Produktsjef i Wienerberger, Per Ivar Ødegaard, legger vekt på fordelene med denne typen bekledningstegl og hvordan den kan ombrukes:

- URBAN Christianshavn er et keramisk produkt med mer enn 50 års levetid, inkludert 30 års produktgaranti. I tillegg til lang holdbarhet, passer produktet godt inn i en sirkulærøkonomisk tankegang. I praksis betyr det at teglsteinene og opphenget, som er brukt på Sandnes Læringssenter, enkelt kan tas ned og monteres på et annet prosjekt, når behovet skulle melde seg. Litt svinn regnes normalt inn, ved en slik operasjon, men ombruken er nærmere 100%, isolert sett.

Banebrytende monteringsmetode

Bekledningstegl - URBAN Christianshavn - Sandnes Læringscenter

På Sandnes Læringssenter har blikkenslagerfirmaet Brødrene Lie stått for monteringen av teglsteinstypen URBAN Christianshavn. Monteringen var utenom det vanlige fordi teglsteinen har blitt montert med aluminiumsoppheng og ikke skruer. Dette er første av slaget i Skandinavia.

Prosjektleder Baldur Quevedo fra Brødrene Lie er veldig fornøyd med den nye monteringsmetoden fra Wienerberger:

- Det er helt klart en mye raskere metode. Den nye metoden tar i bruk aluminiumsskinner, hvor teglsteinen er tilpasset GFT-111 systemet, slik at den enkelt kan skyves på plass. Til forskjell fra tradisjonell montering, med skruing på trelekter, går selve monteringsarbeidet mye raskere med denne metoden.

 

"Med lift unngikk vi stillas som stod i veien, slik at vi kunne ferdigstille hele områder av gangen."

Baldur Quevedo, Prosjektleder fra Brødrene Lie

 

Baldur Quevedo mener montørene på Sandes Læringssenter ville brukt ca. 30% lenger tid med den vanlige monteringsmetoden. I tillegg fungerte klikksystemet som planlagt: - Alt passet som det skulle og det var ingen avvik imellom bekledningsteglen og monteringsopphenget. Teglsteinen passet perfekt til skinnene på aluminiumsopphenget.

Baldur Quevedo håper den nye monteringsmetoden har kommet for å bli, og avslutter: - Jeg mener den nye metoden er banebrytende i forhold til sånn det har blitt gjort før. Monteringstiden av teglsteinen går mye fortere enn den gamle metoden, og det vil lønne seg.

Vertikal montering med lift

For å montere bekledningstegl på Sandes Læringssenter tok Brødrene Lie i bruk en lift som kunne heises 25 meter. De monterte vertikale aluminiumprofiler i en form for krysslekting. Da fikk de mulighet til å montere etasje etter etasje, fra venstre til høyre. Å bruke lift fremfor innfestet stillas ga også stor fleksibilitet:

- Med lift unngikk vi stillas som stod i veien, slik at vi kunne ferdigstille hele områder av gangen. Vi begynte på bånd og jobbet oss oppover for hver etasje, forklarer Baldur Quevedo.

Naturlig teglstein som passer omgivelsene

Med utbyggelsen av Sandnes Læringssenter har det vært viktig å tilpasse bygningens fasade og uttrykk til omgivelsene. Gary Bates, founder av Spacegroup Arkitekter, er ansvarlig partner på Sandnes Læringssenter og legger vekt på teglstein som hovedmaterialet i det nye byggeområdet:

- Sandnes Læringssenter er en del av et nytt område hvor vi tenker å bruke tegl på flere av byggene. Vi opplever at folk generelt reagerer positivt på dette materialet, og med denne teglsteinen fra Wienerberger gir den et bredt spekter av farge til bygget.

Byggeprosjektet ligger også i et tidligere industriområde med gamle teglverk. Gary Bates forteller at de valgte tegl fra Wienerberger fordi de var interessert i å bruke naturlige materialer: - Tegl er et levende materiale som for eksempel skifter farge når det er vått. Det har mange fargenyanser og gir bygget en helt annen kvalitet enn hvis man bruker andre materialer.

Urban T-profil skaper et horisontalt og nyansert uttrykk. På grunn av system GFT-111 tillates et kortere overlapp mellom teglplatene som igjen gir en mer synlig overflate og et mindre fremtredende relieff. Til forskjell fra de to andre profiltypene til URBAN (L og U), gir produksjonsmetoden til T-profilen en børstet overflate og glattere struktur.

Prosjektet ble overlevert i løpet av sommeren 2021.

FAKTA om Sandes Læringssenter:

Prosjektets navn: Sandnes Læringssenter
Arkitekt: Space Group
Bekledningstegl: URBAN Christianshavn
Oppført: 2021
 


 

BREEAM - brochure mock-up

Slik bidrar vi til BREEAM-NOR

Behov for dokumentasjon til ditt BREEAM-NOR-bygg?

Se hvordan våre produkter bidrar til ordningen og bestill vår dokumentasjonspakke for BREEAM-NOR her.


 

Trenger du veiledning til ditt neste teglprosjekt?

Er du interessert i tegltypene fra URBAN med forskjellig profiler?

Kontakt får salgsavdeling her

Meld deg på nyhetsbrevet vårt!

Hold deg oppdatert på våre nye prosjekter og produkter og få inspirasjon til ditt neste prosjekt.

Meld deg på her


 

Siste artikler

0Resultater

Downloads

Velg og last ned brosjyrer her

Produkter

En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.