Pallplassen: arkitektur integrert i naturen

Bekledningstegl: URBAN U Christianshavn | Pallplassen, Lørenskog Stasjonsby

3D: EVE

 

På den øverste høyden av Lørenskog Stasjonsby, med panoramautsikt over det omkringliggende landskapet, etableres 257 lysfylte leiligheter fordelt på 12 bygg, med prosjektnavnet Pallplassen. Denne beliggenheten gir nær tilgang til naturen innen gangavstand fra Lørenskog stasjon. Boligkomplekset er strukturert rundt to kjørbare loops, eller løkker, som omgir to tun - ét i nord og én i sør. Wienerberger har vært med på prosjektet og levert bekledningstegl til tre av byggene. Første fase av prosjektet, som omfatter halve bebyggelsen er allerede realisert.

 

Planleggingen av Pallplassen startet i 2019 med Selvaag Bolig AS som byggherre og eier, og arkitektfirmaet Dark Arkitekter og Lark Landskap med ansvar for hhv. arkitekt- og landskapsprosjektering og gjennomføring.

God bokvalitet i materialer inspirert av omgivelsene

Pallplassen har en god plassering i et allerede populært boligområde like utenfor Oslo. Prosjektleder og overordnet ansvarlig arkitekt Simon Krohn-Hansen, arkitekt hos Dark Arkitekter forteller om visjonen bak:

- Selv om vi ligger i Lørenskog stasjonsby, som har en god kollektiv transport og et variert servicetilbud, er Pallplassen plassert ca. en km opp i åsen. Derfor arbeidet vi mye med å finne et uttrykk og en skala for både bygg og uterom som kunne harmonere med omkringliggende bebyggelser og topografi, forteller Krohn-Hansen og fortsetter:

- Et av våre mål var å minimere antall ensidige leiligheter så mye som mulig så både og små og store leiligheter fikk minst et hjørne med utsyn til flere himmelretninger. Dette økte bokvaliteten, motvirket samtidig lange, sammenhengende fasader og ga flere utadvendte og aktive fasader.

Stedets natur og omkringliggende bebyggelse gjorde at tegl og tre ble valgt som primære fasadematerialer.

- Inspirert av stedes skogbunn med lyng og bær, knauser og majestetiske furutrær, valgte vi å fokusere på materialer som tre og tegl. Wienerberger har levert tegl til tre av byggene i dette prosjektet, og det er de første byggene en møter når man kommer langs veien til Pallplassen, forteller Krohn-Hansen.

Wienerbergertegl

Til Pallplassen leverte Wienerberger URBAN U Christianshavn bekledningstegl. URBAN U Christianshavn er en vakker teglrød bekledningstegl med subtile innslag av svart. Teglens U-profil karakteriseres av en ru og variert overflate som, sammen med solens og skyggens spill, skaper et dynamisk og nyansefullt uttrykk.

   

URBAN U Christianshavn

URBAN U Christianshavn er et vakker, teglrødt bekledningstegl med en anelse svart.

Teglets overflate på U-profilen er ru og variert, og vil sammen med sol og skygge bidra med et levende og nyansert uttrykk. U-profilen har en betydelig overlapping og en horisontal profil som gir fasaden tydelig struktur og et markant relieff.

   

URBAN Christianshavn U er en allsidig løsning egnet for både tak og fasader. Bekledningsteglen er fremstilt av 100 prosent ren leire, kjennetegnet av ekstrem slitestyrke og er vedlikeholdsfritt. Systemet er designet med mulighet for ombruk.

- Det var tidlig i prosessen at vi foreslo bekledningstegl (skjermtegl). Når du jobber med teglprodukter, må man følge en viss lovmessighet. Du må ha full kontroll over høyder og bredder, som sikrer at tilpasning rundt balkonger, vinduer og hjørner blir riktige, forteller Krohn-Hansen.

   

   

"Det var tidlig i prosessen at vi foreslo bekledningstegl (skjermtegl). Når du jobber med teglprodukter, må man følge en viss lovmessighet. Du må ha full kontroll over høyder og bredder, som sikrer at tilpasning rundt balkonger, vinduer og hjørner blir riktige."

Simon Krohn-Hansen
Arkitekt hos Dark Arkitekter

   

Utfordrer det konvensjonelle

Med naturen som nærmeste nabo ble dette en viktig inspirasjon for Dark Arkitekter, også på detaljnivå.

- Et mål var å få de tegl-kledde fasadene til å følge det skrånende terrenget rundt byggene, så vi fikk en harmonisk avtrapping med så lite synlig sokkel som mulig, forteller Krohn-Hansen og utdyper videre:

- Vi ønsket også å få bygningshjørnene til å fremstå så sømløse som mulig. Mens bekledningstegl er benyttet på flere bygninger i området, ønsket vi å gå et skritt videre ved å unngå hjørnebeslag og i stedet skråskjære eller gjære alle hjørnene. Dette valget utfordret noe, men bidro til å skape en veldig helhetlig løsning, hvor nettopp bebyggelsens mange hjørner er så karakteristiske. Vi er veldig fornøyde med håndverkerne som har klart å få til fine hjørner og tilslutninger rundt balkongene og vinduer og vi er glade for hvordan Pallplassen har formet seg med god bokvalitet og fine fasadeløsninger.

Et comeback for tegl i Norge

Ifølge Krohn-Hansen har tegl og forskjellige teglprodukter gjort et kraftig ‘comeback’ i Norge i senere år, hvor særlig interessen for bygningskultur, uttrykk og værbestandighet og er en del av årsaken.

- Tradisjonell tegl og nye produkter har virkelig fått vind i seilene de siste årene. Vi ser en økende anerkjennelse av teglproduktenes værbestandige kvaliteter og solide karakter. Selv om murer- eller montasjearbeidet kan være tidkrevende, har tilvirkning og teknologi endret mulighetene betydelig. De sterile, maskinlagde tegl-produktene fra 80-tallet er historie. Moderne produksjonsteknikker gir hver enkelt enhet en unik håndlaget karakter. Danmarks mange dyktige teglprodusenter og rike bruk av tegl inspirerer oss, men det krever også gode håndverkere å realisere. Det handler om å tilpasse seg og finne den rette balansen mellom tradisjon og moderne teknikker, avslutter Krohn-Hansen.

   

FAKTA Pallplassen, Lørenskog Stasjonsby:

Prosjektets navn: Pallplassen
Oppdragsgiver/Byggherre/Eier: Selvaag Bolig AS
Arkitekter: Dark Arkitekter AS
Landskapsarkitekt: Lark Arkitekter AS
Totalentreprenør: Kruse Smith og Backe Entreprenør AS
Bekledningstegl: URBAN U Christianshavn
Oppført: Første og andre fase av prosjektet forventes ferdigstilt mellom 2023 og 2024.


 

Brosjyre URBAN bekledningstegl

Gjenbrukbar, holdbar og vedlikeholdsfri bekledningstegl til tak og fasade. To løsninger – ett produkt.

 

Vil du se flere prosjekter med bekledningstegl?

Her finner du et godt utvalg av referanser der bekledningsteglet vårt har satt sitt preg.


 

Trenger du innspill til valg av teglprodukter?

Så er du hjertelig velkommen til å kontakte våre ansatte. De står klare med gode råd og masse inspirasjon.

 

   

Siste artikler

0Resultater

   

Campaign handmade bricks

Hold deg oppdatert

Abonner på vårt nyhetsbrev og få siste nytt om produkter, inspirerende prosjekter, dokumentasjon, ombruk, biomangfold og mye mer.

   

Downloads

Velg og last ned brosjyrer her

Produkter

En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.