Rehabiliterte tak med keramisk takstein på Blaafarveværket

Blaafarveværket

 

Da Blaafarveværket skulle rehabilitere takene på sin store bygningsmasse valgte de Wienerbergers P451 Victorian. Buskerud Blikk, som utførte rehabiliteringen, sier at taksteinen egner seg utmerket til både nye og gamle bygninger – og museets direktør er veldig fornøyd med resultatet.

 

P451 Victorian er en keramisk, u-falset vingetakstein med et autentisk 1800-talls uttrykk. Den er produsert uavbrutt siden 1883 og er velegnet til rehabiliterings- og renoveringsprosjekter – og den er godkjent av Riksantikvaren til dette. 

Utfordrende rehabilitering

Han synes jobben på Blaafarveværket har vært både interessant og faglig utfordrende med skjeve bygninger og mange tilpassinger.

– En jobb som dette krever mye planlegging. Her det ikke bare å begynne med å legge takstein, da går det lett galt. Oppmålingen må gjøres nøyaktig før du begynner, for her er det ikke mange rette linjer. Det er ikke rom for å ta lett på detaljene i slike prosjekter, derfor er det viktig å bruke erfarne folk med kompetanse på gamle bygg. Men med taktegl–kvalitet i det øvre sjiktet og nøye planlegging, er resultatet her blitt veldig bra, sier Gøran Oseberg.

Han forteller at Buskerud Blikk har hatt flere prosjekter der de har benyttet produkter fra Wienerberger. 

     

     

Takstein levert som avtalt

– I vår jobb i slike rehabiliteringsprosjekter trenger vi forutsigbarhet. Takstein og tilbehør må bli levert som avtalt, i riktig mengde, til avtalt tid og sted. Med Wienerberger har vi ikke hatt noen problemer med det. Dessuten er det viktig for oss hvordan steinen er å jobbe med under montering, det er små marginer når vi jobber på så skjeve bygninger som her på Blaafarveværket. P451 Victorian er robust, ingen brudd, lett å tilpasse, og den ser dessuten ut som gammel takstein og egner seg derfor veldig godt til gamle bygg. Jeg tror nok også at arkitektene er veldig glade i den, sier Gøran Oseberg.

     

"Med taktegl–kvalitet i det øvre sjiktet og nøye planlegging, er resultatet blitt veldig bra."

Gøran Oseberg
Prosjektleder i Buskerud Blikk

     

P451 Takstein ga en flott ansiktsløftning

Rehabiliteringsprosjektet av takene på Blaafarveværket har gått over flere år, og fortsatt er det noen tak som gjenstår.

– Vi begynte med rehabilitering av de fredede bygningene fra 1700-tallet for fem år siden. Da benyttet vi en spesialprodusert takstein fra Wienerberger, nærmest identisk med de originale, og det ble veldig bra. Da vi så gikk over til resten av bygningsmassen, som blant annet den store glasshytten og de gamle bindingsverksbygningene valgte vi P451 Victorian som gir bygningene det preget vi ønsker. Du ser tydelig at dette har gitt bygningene en ansiktsløfting, og vi er stolte over å kunne vise de renoverte bygningene frem til årets sesong i begynnelsen av mai, sier Tone Sinding Steinsvik, administrativ og kunstnerisk direktør på Blaafarveværket.

Hun forteller at Blaafarveværket fortsatt har flere vernede hus med tak som trenger rehabilitering.

– Vi vil nok fortsette med samme stein også på de bygningene som gjenstår, avslutter museumsdirektøren.

 

 

Vil du lese mer om rehabilitering av eldre bygninger?

Les vårt magasin architectum

Med vårt magasin arcitectum setter vi fokus på teglarkitektur.

 

 

Fakta

Oppgave: Rehabilitering av tak på vernede bygninger
Oppdragsgiver: Blaafarveværket Museum i Modum
Utførende: Buskerud Blikk AS
Produkt: Takstein P451 – Victorian 

Blaafarveværket, eller Det kongelige Modumske Blaafarveværk ble opprettet i 1776 for å hente ut kobolt fra gruvene i Modum. 

Blaafarveværket har vært åpent i mer enn 50 år og er en populær attraksjon. Dagens museum viser hvordan kobolten ble brukt for å farve porselen og glass blått.

 

 

Kontakt oss

Kontakt oss for å lære mer om våre takstein produkter for både rehabilitering og nybygg.

Kontakt oss

P451 finnes i 6 flotte farger

P451 er en klassisk vingetakstein som finnes i 6 flotte farger. Se hele serien her. 

Find P451-serie her

Nyhetsbrev

Bli inspirert av lignende prosjekter – meld deg på vårt nyhetsbrev.

Meld deg på her.

 

 

Siste artikler

0Resultater

Downloads

Velg og last ned brosjyrer her

Produkter

En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.