Reinsletta Allé: Tidløs og solid teglstein i Bodø

Brick: Pagus Grijs Zwart | Reinsletta Allé, Norway

Foto: Norconsult AS

Med en idyllisk plassering langs Ragnar Schjølbergsvei med det ærverdige vernede nabohus, Villa Breidablikk, er Reinsletta Allé et boligkompleks som både respekterer sine naboomgivelser og gir beboerne moderne og tidløse hjem. Med teglsteinen Pagus Grijs Zwart fra Wienerberger har Reinsletta Allé sørget for å gi beboerne en robust, vakker og vedlikeholdsfri fasade. Arkitektene bak håper at dette vil inspirere til flere teglprosjekter i Bodø.

 

Byggeprosjektet Reinsletta Allé ble startet i 2016 med Norconsult AS som arkitekter. Utførende for teglarbeidet har vært Mur og Puss AS, og byggherre og eier er Nobl. Prosjektet ble ferdigstilt mars 2022 og har vært i bruk siden. Tilbakemeldingene fra beboere og utbygger har vært særdeles positive til dette boligkomplekset bygget i tegl.

   

"Vi prøvde å lete etter et materiale som hadde denne varigheten i seg, og som har en ro og respekt til omgivelsene i form av de grønne områdene og Villa Breidablikk. Det var viktig at materialet var noe matt og ikke en plate eller tre som kan fremstå som litt billig, litt blank. Vi hadde en dialog med Wienerberger om å finne den riktige teglstein, og Wienerberger hjalp oss med å finne en type som både hadde riktig utseende og pris."

Tore Stien
Seniorrådgiver i Norconsult

   

Et prosjekt som komplimenterer teglens verdighet

Reinsletta Allé er et trygt og godt boligområde som både gir beboerne moderne boliger med parkeringskjeller, og uteareal med fellesområder og også offentlige uteområder.

- Vi har fått til et design som både er moderne og tidløst. Dette er ikke en trendy løsning som kun vil se bra ut et par år. Reinsletta Allé vil stå seg godt over lang tid med de valgene vi har tatt på form og materiale. Vi har fått til en kombinasjon av store rause glassflater og lyse, trivelige trapperom. Det romslige området mellom Ragnar Schjølbergsvei 2 og 3 er en offentlig plass, der den sosiale profilen ikke bare gjelder beboerne, men også for allmennheten. For dette prosjektet har bokvalitet vært vesentlig samtidig som det viser respekt for omgivelsene, særlig det vernede bygget Villa Breidablikk, og skaper åpenhet til de grønne, offentlige, områdene rundt, forteller Tore Stien, seniorrådgiver i Norconsult.

Det vernede nabobygget til Reinsletta Allé, har hatt stor innflytelse på designet til Reinsletta Allé.

- Villa Breidablikk er en ærverdig enebolig og et av de få vernede byggene i Bodø. Det var viktig å finne en arkitektur som fortjente å stå i dette området, med riktig kledning som avspeilte ro, verdighet og robusthet. Dette prosjektet ble et kompliment til teglen. Nobl fikk priset noen alternativer, blant annet tre, fasadeplater, og tegl. Det var ingen tvil om at det var tegl de ville ha, forteller Stien.

Kollega og arkitekt MNAL Geir Magne Lied i Norconsult utdyper:

- Reinsletta Allé har en varig og solid karakter, og det er mye på grunn av teglen, den forsterker det solide inntrykket. I gavlene, det inntrukne partiet, der du ser en viss tyngde i volumet som gir en varig karakter, det synes jeg er spesielt bra i prosjektet. Og at teglen bestod alle sparerundene. Det har mye å si for hele uttrykket at det er tegl og ikke platekledde fasader.

Rustikt og klassisk

Til Reinsletta Allé ble Pagus Grijs Zwart valgt. Det er en rustikk teglstein som fascinerer med spennende fargetoner i svart og grått. Den gir et klassisk uttrykk og er håndbanket, noe som bidrar til et autentisk og tidløst preg.

   

Pagus Grijs Zwart

Pagus Grijs Zwart er en rustikk tegl med spennende fargetoner i svart og grått.

   

- Vi prøvde å lete etter et materiale som hadde denne varigheten i seg, og som har en ro og respekt til omgivelsene i form av de grønne områdene og Villa Breidablikk. Det var viktig at materialet var noe matt og ikke en plate eller tre som kan fremstå som litt billig, litt blank. Vi hadde en dialog med Wienerberger om å finne den riktige teglstein, og Wienerberger hjalp oss med å finne en type som både hadde riktig utseende og pris, forteller Stien.

- Wienerberger har vært en bra samarbeidspartner i prosjekteringa. Jeg skjønner de har god kompetanse, og de ga gode svar under prosjektet. Vi tegner ikke teglbygg hvert år, det skulle jeg gjerne gjort, men det var veldig fint å få hjelp, tilføyer Lied.

Teglstein – et materiale som inspirerer

- Tegl har lite behov for vedlikehold sammenlignet med mange andre fasadematerialer, i tillegg til lang levetid. Jeg håper at beboerne kan se at tegl er et godt fasadealternativ med tanke på vedlikehold. Så lenge det blir bygd på riktig måte, så står tegl lenge - også med frost. All tegl fra Wienerberger som selges i Norge er frostbestandig, i tillegg til å tåle regn, vind og is, så vi er ikke nervøse for om materialet skal klare værforholdene her, forteller Lied.

Selv om teglstein ikke er det mest typiske materialet å finne i Bodø har den inspirert arkitektene i hva den kan. Lied utdyper:

- Jeg synes det er veldig givende at teglen har noen naturgitte egenskaper som du må ta hensyn til, du er rett og slett nødt til å følge materialet og respektere det. For eksempel vekt, med teglmurverk må det være et visst minimumsareal for å oppta laster og ivareta stabilitet. Her åpner det også opp for å arbeide med mørtel- og fugevalg, og forbandtet i murverket, som jeg syntes er artig og spennende.

- Teglsteinen er også målbasert. Det har betydning for hvordan du plasserer vinduer og andre åpninger. Du må bruke teglen som premiss på hvordan du planlegger fasaden. Du kan bruke tyngden til å skape spennende arkitektur, fortsetter Stien.

Nominasjoner og fornøyde beboere

Reinsletta Allé står som et flott nytt bidrag til teglbygninger i Bodø som arkitektene håper vil inspirere til mer tegl i byens framtidige byggeprosjekter.

- I Oslo er det jo mer teglbygninger, men vi håper at Reinsletta Allé kan være starten på flere teglprosjekter i Nord-Norge. Byggemetodene i Norge er svært tradisjonsbundet, og kanskje spesielt teglsteinsmuring er et håndverk som krever mye kunnskap og erfaring. Det er viktig å passe på dette håndverket så vi ikke mister fagpersonene, sier Lied.

Både Lied og Stien er fornøyde med boligprosjektet Reinsletta Allé, og det er tydelig at det er det flere som er enige i.

- Reinsletta Allé ble nominert til en intern arkitektpris her i Norconsult, og prosjektet ble også nominert til Bodø kommunes arkitekturpris, så det var veldig artig. Vi har også fått mange tilbakemeldingene og de viser at folk trives veldig godt, og det er vi selvfølgelig glade for å høre. Vi ser oss svært fornøyde med Reinsletta Allé, avslutter Stien.

   

FAKTA Reinsletta Allé, Bodø:

Prosjektets navn: Reinsletta Allé
Hovedarkitekt: Norconsult AS
Byggherre: Nobl
Utførende tegl: Mur og Puss, Verdal
Teglstein: Pagus Grijs Zwart
Overblikk: Prosjektet består totalt av 88 leiligheter og ble overlevert i 2 byggetrinn.
Oppført: Første byggetrinn ble overlevert i mars 2022 med 54 leiligheter og andre byggetrinn ble overlevert i januar 2023 med 34 leiligheter.


 

LESS. CO2-sparende teglstein for fremtidens bygg

Ved å redusere materialforbruket med 15 % og brenne med sertifisert biogass reduserer vi CO2-utslippet i produksjonen med 70-90 %. CO2-besparelsen i produksjonen av LESS dekker fase A3 i EPD’en.

Ta et dypdykk i vårt sortiment av teglstein

Wienerberger tilbyr en lang rekke teglstein med varierende overflatestrukturer og mange farger.

 

Takstein til det neste byggeprosjektet ditt?

Her finner du hele sortimentet vårt av takstein med forskjellige farger og overflater.

 

   

Siste artikler

0Resultater

   

Campaign handmade bricks

Hold deg oppdatert

Abonner på vårt nyhetsbrev og få siste nytt om produkter, inspirerende prosjekter, dokumentasjon, ombruk, biomangfold og mye mer.

  

Downloads

Velg og last ned brosjyrer her

Produkter

En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.