Klar til skolestart: Teglsteinen som forener et gammelt og nytt universitetsbygg ved UiT

Univeristetet i Tromsø

 

Det er tid for et nytt skolesemester, og studenter og ansatte ved medisin- og helsefag ved Universitetet i Tromsø kan se frem til å komme tilbake til det røde, markante nybygget MH2. Nybygget er tilpasset det eksisterende MH-bygget, og utgjør cirka 20.000 kvadratmeter fordelt på to nye fløyer.

Med rød teglstein som hovedmateriale på bygningens fasade, oppleves MH-byggene som en samlet enhet og minner oss om den nostalgiske universitetsarkitekturen fra gammelt av. 

 

PEAB Bjørn Bygg AS har vært entreprenører for prosjektet, mens arkitektene er Ratio arkitekter AS. Det er Wienerberger som er produsenten av den ikoniske røde teglsteinen på nybygget som stod ferdig i 2018. Med sine 20.000 kvadratmeter skal nybygget MH2 romme 950 studenter og 200 ansatte ved UiT, fordelt på en undervisningsfløy og en laboratoriefløy. 

 

Rød teglstein som hovedmateriale

Fasaden på nybygget MH2 har, i likhet med det eksisterende MH-bygget, rød teglstein som hovedmateriale. Den røde, tradisjonelle teglsteinen som er brukt på universitetsbygget er en klassisk bløtstrøken tegl i dansk format. Teglsteinen er murt med Scanmørtel tilpasset teglfarge, og det røde uttrykket spiller hovedrollen i arkitekturen.

Teknisk sjef i Wienerberger Norge, Tove Narvestad, forteller:

- ­Den røde mørtelen gir et mektig og homogent tegluttrykk. Den røde teglsteinen fra Wienerberger har bidratt til å skape et slektskap mellom et gammelt og nytt bygg, samtidig som det nye bygget har sin klare identitet.

Den røde teglsteinen danner basen i bygningens røde fargepalett, der tegl, fuge, sålbenker og beslag går ton i ton. Vi forbinder den røde mursteinen med nostalgisk universitetsarkitektur, der teglsteinen forener et gammelt og nytt universitetsbygg. Røffheten kommer frem i hvordan teglfasaden står i kontrast til lavere bygningsvolum bestående av kledning i tre. Det sorte inngangspartiet i tre viser hvordan det presise og det røffe er i godt samspill, og bidrar til å bryte opp det store volumet i bygningen.

 

Univeristetet i Tromsø
Univeristetet i Tromsø

Lang levetid

Teglstein er et opplagt materialvalg for en universitetsbygning som utsettes for stor slitasje over lang tid. Bygget utsettes både for et værhardt klima og høy aktivitet av studenter og ansatte.

- Arkitektene bak bygget valgte nettopp dette materialet fordi robustheten og kvaliteten fra teglsteinen gir nybygget god holdbarhet og en lang levetid. Teglstein har også gode kvaliteter i forhold til at bygget krever lite vedlikehold over lang tid, forutsatt riktig veggoppbygging, gode detaljer og god håndverksmessig utførelse. Wienerberger har hatt en god dialog med arkitektene i prosjekteringsfasen med fokus på dette, avslutter Tove Narvestad. 

Univeristetet i Tromsø

Informasjon om det universitetsbygget

Prosjektnavn: Bygg for medisin- og helsefag ved UiT (MH2)
Arkitekt: Ratio arkitekter AS
Opført: 2018
Teglstein: Rød bløtstrøken teglstein

 

_______


Abonner på vårt nyhetsbrev

Hold deg oppdatert om nye prosjekter og produkter og få inspirasjon til dit neste prosjekt. 

Abonner nå.

0Resultater

Downloads

Velg og last ned brosjyrer her

Produkter

En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.