Et særegent tegluttrykk på Kongsparken i Tromsø

Bekledningstegl - URBAN Frederiksberg - Kongsparken, Tromsø

 

Kongsparken-prosjektet i Tromsø sentrum er ferdigstilt, og fasaden er kledd med bekledningstegl som har en helt distinkt egenart for området. Med en unik beliggenhet i øvre del av sentrumskjernen av Tromsø, blir byggets teglfasade godt synlig for omgivelsene.

Bekledningsteglen fra Wienerberger beriker Kongsparken med et levende fasadeuttrykk som varierer avhengig av vær og lysforhold.    

Kongsparken er et boligprosjekt som består av totalt 34 leiligheter fordelt over ni etasjer, med næringslokaler på første plan. Med byens puls og den grønne ærverdige Kongsparken som nærmeste nabo, har boligprosjektet blitt et attraktivt leilighetskompleks i Tromsø sentrum. Det er AT Plan og Arkitektur som har tegnet bygget på vegne av oppdragsgiver og byggherre JM Hansen Eiendom AS/Frabene AS, og totalentreprenør er Econor.

 

Levende teglfasade med et solid og elegant uttrykk

På fasaden til Kongsparken er det montert totalt 35 000 bekledningstegl, levert av Wienerberger.  

- Til Kongsparken har vi levert en tegltype som heter URBAN Frederiksberg med U-profil. Den robuste og rue U-profilen gir et kraftig og spennende uttrykk i teglfasaden. URBAN bekledningstegl leveres med 30 års garanti mot frostskader og har som teglprodukter generelt, meget lang levetid, forteller Birger Erstad, Kommersiell sjef i Wienerberger.

Trond Alsgaard Hansen, arkitekt i AT Plan og Arkitektur, likte særlig godt den tydelige strukturen i teglfasaden:

- Vi synes fasaden fremstår som varm og levende. Patinaen og sjatteringene i overflaten gir et levende uttrykk som vil variere avhengig av vær- og lysforhold. Strukturen i fasaden vil også gi et rikt lys- og skyggespill.

Bekledningsteglen fra Wienerberger er et robust og vedlikeholdsfritt materiale som bidro til å oppnå en solid standard på boligbygget.

- Kongsparken er et forholdsvis høyt bygg med en sentral plassering i Tromsø sentrum, og da er det viktig at bygget gir noe tilbake i form av visuelle kvaliteter. Dette er også et bygg med godt over gjennomsnittlig standard, og det bør også gjenspeiles i fasadeuttrykket. Tegl gir fasaden både et solid og tidløst uttrykk, forteller Hansen. 

 

Bekledningstegl - URBAN Frederiksberg - Kongsparken, Tromsø
© Wienerberger AS | JM Hansen Eiendom AS
Bekledningstegl - URBAN Frederiksberg - Kongsparken, Tromsø
Bekledningstegl - URBAN Frederiksberg - Kongsparken, Tromsø
© Wienerberger AS | JM Hansen Eiendom AS

Tegl montert i vilt forband

De 35 000 teglene ble montert i et vilt forband, hvor det ikke er noe systematikk i skøytene. Det gjør at bekledningsteglen kommer i en mer tilfeldig rekkefølge, som gir liv til fasadeuttrykket.

- Alle bekledningsteglene har litt ulik struktur. Når man kombinerer noen tegl som er grovere, mens andre er litt finere, blir summen av det veldig levende. Når det regner blir fasaden mørkere, og når det tørker blir det et helt annet uttrykk. Nyansene i bekledningsteglen endres veldig mye i takt med lyset, forteller Bengt-Ola Johansen, anleggsleder i Econor.

Bekledningstegl - URBAN Frederiksberg - Kongsparken, Tromsø
© Wienerberger AS | JM Hansen Eiendom AS
Bekledningstegl - URBAN Frederiksberg - Kongsparken, Tromsø
© Wienerberger AS | JM Hansen Eiendom AS

Bekledningsteglen egner seg godt til ombruk

I tillegg til URBAN sine estetiske egenskaper, passer også tegltypen godt inn i et sirkulært økonomi-perspektiv, da materialet har gode ombruksbare egenskaper.

- URBAN monteres fast i lekter og kan dermed skrus ned fra en gammel vegg og brukes om igjen, dersom behovet skulle inntreffe. En må selvfølgelig regne med litt svinn i en slik arbeidsprosess, men andelen teglstein til ombruk vil kunne ligge meget høyt ved god planlegging og håndtering. Materialet består av 100% naturlig og brent leire, og kan også brukes som fyllmasse ved endt livssyklus, avslutter Erstad. 

 

 

FAKTA om prosjektet

Prosjektnavn: Kongsparken
Arkitekt: AT Plan og Arkitektur
Byggherre: JM Hansen Eiendom AS/Frabene AS
Entreprenør: Econor
Fertigstillelse: 2021
Bekledningstegl: URBAN bekledningstegl

Urban U Frederiksberg Natur

Bekledningstegl:
URBAN Frederiksberg (u-profil)

 

_______


URBAN Bekledningstegl

Overflaten er ujevn og variert og vil spille sammen med været, gjennom lys og skygge, og således bidra til et pulserende og nyansert uttrykk.

Få inspirasjon her.

Ønsker du å få inspirasjon direkte til innboksen din?

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og bli inspirert av våre referanseprosjekter og produkter

Meld deg på her.

Nyheter

0Resultater

Downloads

Velg og last ned brosjyrer her

Produkter

En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.