Bekledningstegl setter preg på Tønsberg sentrum

Facade cladding: URBAN Christianshavn | Nedre Laggate

 

Under oppgraderingen av Nedre Langgate 19 i Tønsberg sentrum, ønsket arkitektene å finne et hovedmateriale som møtte omgivelsene på en god måte. Med mye tegl i nærheten og et ønske om avanserte detaljer og utkragninger i fasaden, ble vår bekledningstegl den beste løsningen.

 

Prosjektet i Tønsberg sentrum har vært å oppgradere og bebygge Nedre Langgate 19 med nye lokaler. Byggeprosjektet som blir ferdigstilt i februar 2023, er et samarbeid mellom byggherre Bjarøy eiendom, totalentreprenør Betonmast Buskerud-Vold og arkitektkontoret KB arkitekter AS. Det er tømrerfirmaet JP Larsen Bygg AS som har montert fasaden med vår bekledningstegl.

Et keramisk materiale med slektskap til omgivelsene

Tønsberg er Norges eldste by, som stiller noen helt spesielle krav til byutvikling og utnyttelse av arealene i sentrum. Arkitektene ønsket å finne et materiale som passet godt til omgivelsene, som var mulig å bygge i flere nivåer og høyder med ulike utkragninger i fasaden. De endte derfor opp med å velge bekledningstegl som hovedmateriale. 

- Vi ønsket å begrense antall materialer, for å få en helhetlig fasade. Det var naturlig å velge et keramisk materiale, ettersom det er mye tegl i nærheten. Bekledningsteglens klassiske rødlige farge, overflate og glans gjør at fasaden kommer i fint samspill med den omkringliggende telgbebyggelsen, sier Thorvald Bernhardt, arkitekt i KB arkitekter, og tilføyer: 

- Materialet har mange nyanser i valør og en lunhet som skaper en varm følelse. I tillegg er tegl et bestandig materiale som foruten mange gode egenskaper, tåler tidens tann. 

Birger Erstad, vår kommersielle sjef, forteller om tegltypen arkitektene har valgt.     

- Tegltypen som er benyttet på Nedre Langgate 19 heter URBAN U Christianshavn, og er en teglrød bekledningstegl med en anelse svart. Teglens overflate er ru og variert, og vil sammen med sol og skygge bidra til et levende og nyansert uttrykk. U-profilen har en kraftig horisontal profil som gir fasaden en tydelig struktur og et markant relieff.

Det er første gang Bernhardt har jobbet med bekledningstegl, selv om KB arkitekter har brukt materialet på tidligere prosjekter. Han oppdaget materialet på et byggeprosjekt i København. 

- De fleste arkitekter har lagt merke til Krøyers Plads i København, der arkitektene har benyttet Wienerberger sin bekledningstegl. Vi har derfor blitt inspirert av hvordan materialet har blitt brukt der, og tatt med noe av dette til Tønsberg.

    

    

"Det er tidskrevende arbeid, men resultatet og estetikken blir veldig pent. Det er verdt å legge inn en ekstra innsats i arbeidet, fordi gevinsten veier opp på lang sikt. Vi har fått mange kommentarer fra forbipasserende som synes at det har blitt et flott bygg."

Jan Petter Larsen
Projektleder i JP Larsen Bygg AS

    

Avansert og detaljert fasade

For at bygget skulle møte omgivelsene på en god måte, har arkitektene arbeidet med å bryte opp fasaden med mange detaljer, inndelinger, utkragninger, vinkler og spesielle utforminger. Det har stilt noen helt spesielle krav til utførelse. 

Det er tømrerfirmaet JP Larsen Bygg AS som har montert teglfasaden til Nedre Langgate 19. Prosjektleder innrømmer at han ble begeistret for produktet. 

- Det er et veldig godt produkt å arbeide med, som er forholdsvis enkelt og effektivt å montere opp. For å få et godt resultat, har både arkitekt og vi vært grundige i prosessen med detaljene og inndelingen i forkant, og fulgt en nøye plan, forteller Jan Petter Larsen, prosjektleder i JP Larsen Bygg AS.  

I tillegg til alle detaljene og inndelingene i fasaden, er alle hjørner gjæret.  

- Vi snakker mange tusen gjæringer, hvor hver teglplate må skjæres til riktig vinkel. Det er tidskrevende arbeid, men resultatet og estetikken blir veldig pent. Det er verdt å legge inn en ekstra innsats i arbeidet, fordi gevinsten veier opp på lang sikt. Vi har fått mange kommentarer fra forbipasserende som synes at det har blitt et flott bygg, sier Larsen.  

Bekledningsteglen har blitt levert til byggeplassen i tre omganger. Larsen fremhever at han er imponert over samarbeidet med Wienerberger under byggeprosessen. Han avslutter: 

- Det har vært et trangt anleggsområde, hvor mye bekledningstegl skal bli levert. Wienerberger har vært meget gode på logistikken med tanke på levering, timing og heising. Vi er veldig fornøyde med jobben og oppfølgingen fra Wienerberger og Birger Erstad.

 

FAKTA om Nedre Langgate 19:  

Prosjektets navn: Nedre Langgate 19
Arkitekt:KB arkitekter AS
Bekledningstegl: URBAN U Christianshavn
Oppført: 2022


 

Facade cladding | URBAN Christianshavn
Bekledningstegl med forskjellig struktur

Er du interessert i bekledningstegl til tak og fasade?

 

Få inspirasjon her

Ønsker du å få inspirasjon direkte til innboksen din?

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og bli inspirert av våre referanseprosjekter og produkter. 

Meld deg på her


 

Siste artikler

0Resultater

Downloads

Velg og last ned brosjyrer her

Produkter

En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.