Fire forskjellige tegltyper skaper ulike effekter og uttrykk i fasaden på karrébygg i Sarpsborg

Teglstein: EW0454 Sort Onyx - EW0451 Staal - EW0109 Hvid Marmo | Kulås Hage; Norge

Arkitekt: Arcasa Arkitekter | Foto: Hundven-Clements Photography
 

Det nye landemerket i Sarpsborg, Kulås Hage, har en fantastisk beliggenhet mellom kirken og rådhuset som begge er ikledd teglstein i rødlige toner. Det var derfor naturlig at tegl ble hovedmaterialet til karréboligbygget. Arcasa arkitekter AS valgte å kle fasaden med fire av våre bløtstrøkne tegltyper i matchene jordtoner som bidrar med varme og bestandighet til byen.

 

Byggeprosjektet Kulås Hage er plassert i hjertet av Sarpsborg sentrum, vis-à-vis Sarpsborg kirke og rådhus med gangavstand til det aller meste. Karréstrukturen bidrar til en urban side ut mot gateplan, som står i fin kontrast til det stille og frodige hagemiljøet i midten av gårdsrommet. Det er totalentreprenør Ove Skår AS som på vegne av byggherre Kulås Utvikling AS har bygget boligkvartalet bestående av 95 leiligheter. Arkitektene bak boligprosjektet er Arcasa Arkitekter AS.

Teglstein i matchende varme fargetoner

Kulås Hage bygger videre på Sarpsborgs kvartalsstruktur, hvor karrébebyggelsen skaper en spennende torgdannelse med bymessige funksjoner i 1. etasje. Hovedidéen til arkitektene var å skape et moderne kvartal som aktivt forholder seg til sine omgivelser. Arkitektene valgte å la teglstein være hovedmaterialet i bebyggelsen, og det er det flere grunner til. 

- For oss var det naturlig å velge tegl som materiale fordi Sarpsborg kirke og rådhus ligger vis-à-vis, og er kledd med teglstein i rødlige toner. Derfor ble teglstein hovedmateriale i fasaden med matchende varme fargetoner som passer godt til omgivelsene. Arkitektonisk ønsket vi å skape et moderne, urbant bolighus ved bruk av gode, solide materialer. For å gi et sammensatt kvartalsbilde er bebyggelsen oppbrutt både i byggeliv og i teglfarge. Dette harmonerer med den oppbrutte tomtesituasjonen i kvartalsstrukturen rundt om i byen, sier Helena Rønnkvist, sivilarkitekt i Arcasa arkitekter AS, og tilføyer:

- Tegl er et veldig klassisk materiale som både ser godt ut og holder en fin kulør så lenge bygget står. Det er et bestandig og vedlikeholdsfritt materiale med lang levetid som passer godt til et boligbygg som skal stå i flere generasjoner.

Til dette prosjektet er det benyttet fire forskjellige tegltyper i varme jordtoner. De fire danske tegltypene vi har levert heter:

Tove Narvestad, vår tekniske sjef, forteller om tegltypene: 

- Sort Onyx er en silkematt brunsvart bløtstrøken teglstein med brente blanke settemerker fra varmen i ovnen, mens tegltypen Stål er en gråbrun bløtstrøken teglstein med grå og svarte nyanser. Kullpåbrenningen til Stål gir karakter og kant til murverket med sin kjølige grå bunn og sitt rike fargespill i mørke jordfarger. Granit er en lys grå tegl med et dempet, delikat fargespill. Til slutt har vi Hvid Marmor som er en hvit bløtstrøken teglstein med grålige nyanser. Med sin silkematte overflate og rolige spill i hvite og grå nyanser er Hvid Marmor en elegant teglstein som gir et lyst og rent uttrykk. 

Narvestad tilføyer:

- Kulås Hage har blitt et flott boligprosjekt som er plassert sentralt og synlig i Sarpsborg sentrum. Det er flott å se hvordan de kombinerer fire forskjellige tegltyper på en delikat måte og skaper et variert uttrykk.

Tegltypene bidrar til å bryte opp volumet

Arkitektene har brukt tegltypene for å ta hensyn til omgivelsene på forskjellige måter, i tillegg til å skape ulike effekter og uttrykk i fasaden. 

- Å bruke fire ulike tegltyper bidrar til å bryte opp volumet til et så stort boligkvartal, i tillegg til at det skaper forskjellige uttrykk og et spennende spill i fasaden. I 1. etasje ønsket vi å få frem en tyngde og skape et urbant miljø ut mot gateplan som består av næringslokaler og restauranter. Her har vi brukt tegltypen Sort Onyx med sort farge på fugen, forklarer Rønnkvist. 

Hun avslutter:

- Den laveste delen av boligkvartalet som er vendt ut mot rådhuset er utført med den lyse tegltypen Hvid Marmor sammen med en lys fuge. Dette gir en letthet og glød som harmonerer godt med rådhuset. Tegltypene Stål og Granit er brukt på veggene for å bryte opp boligenhetene, og har hver sin flotte kulør som står godt til resten av bygget. Størstedelen av fasaden til Kulås Hage er murt i vilt forbant, med unntak av inngangspartiene på etasjeplan ut mot Jernbanegaten hvor murverket er kledd med dekorasjonsfelter som gir et ekstra spill i fasaden.

 

FAKTA:

Prosjektets navn: Kulås Hage
Arkitekt:Arcasa arkitekter AS
Teglstein:EW0454 Sort Onyx, EW0451 Stål, EW0120 Granit (utgått i sortiment), EW0109 Hvid Marmor
Oppført: 2021


 

Dyk ned i vores omfattende sortiment af mursten!

Egernsund Wienerberger tilbyder en lang række facadesten med varierende overfladestrukturer og i mange forskellige farver.

Læs mere

Ønsker du å få inspirasjon direkte til innboksen din?

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og bli inspirert av våre referanseprosjekter og produkter.  

Meld deg på her


 

Siste artikler

0Resultater

Downloads

Velg og last ned brosjyrer her

Produkter

En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.