Spesialutviklet bekledningstegl til Vennesla kirke

Bekledningstegl: URBAN Frederiksberg | Vennesla Kirke, Norge

 

Den nye kirken stod ferdig i mars og ble vigslet i april 2022. Kirken er et nytt landemerke i Agder-området.

Fasadene er utført med en bekledningstegl som er spesialutviklet til akkurat dette bygget. Kirkefasaden balanserer mellom det sakrale og skulpturelle og gir et helstøpt uttrykk med sine sømløse overganger mellom hjørner, tak og vegg.

 

Vennesla kirke skal fungere som byens nye hovedkirke. Det 1 530 m2 store kirkebygget skal integrere menighetens kirkelige begivenheter med hverdags- og kulturfunksjoner for nærliggende skole og Venneslas foreningsliv.

Det er LINK arkitektur som vant arkitektkonkurransen og HSH Entreprenør a/s har vært utførende entreprenør.

     

     

Teglfasade med et sakralt uttrykk

Det var viktig å velge et materiale på kirken med lang holdbarhet og robusthet, som uttrykker en flott og ærverdig fasade. Løsningen ble å kle tak og vegger i samme bekledningstegl for å få et helhetlig uttrykk. Tone Osen, arkitekt hos LINK arkitektur, forteller om valg av teglfasaden:

- Vi ønsket en helstøpt form på kirken og valgte en lys bekledningstegl på både tak og vegger. Bekledningstegl er et vakkert og holdbart materiale som egner seg på en kirke som skal stå i veldig mange tiår.

Osen fortsetter:

- Den nye kirken er utformet med respekt for den gamle kirken, samtidig som den fremstår selvstendig med et tydelig sakralt og skulpturelt uttrykk. Det er en arkitektur som viser nåtidens og fremtidens hovedkirke i byen.

Vennesla kirke er et bygg med mange ulike funksjoner. Det har LINK arkitektur tatt hensyn til.

– Det er spennende å tegne en kirke som skal romme både kirkelige og menighetens daglige behov. Kirken skal ivareta menigheten i alle aldre og blir et viktig bygg for lokalsamfunnet, forklarer Tone Osen. 

     

     

Spesialutviklet bekledningstegl til Vennesla Kirke

Teglfasaden er levert av Wienerberger. LINK arkitektur jobbet lenge med å finne det riktige uttrykket på bekledningsteglen og fikk tilsendt flere prøver underveis.

For å få til det arkitekten etterspurte måtte det gjøres enkelte tilpasninger i produksjonen, utover det som er standard.   

Produktsjef Skandinavia i Wienerberger, Per Ivar Ødegaard, forteller at fabrikken i Sveits var meget lyttende og nysgjerrige til å utforske og levere optimale løsninger underveis i prosessen:

- For å gi overflaten et lysere uttrykk ble bekledningsteglen produsert med en naturlig ekstrudert overflate, som gir en glattere og mer naturlig teglstruktur. Dette fremhever fargen på en bedre og klarere måte.

Den spesialutviklede bekledningsteglen URBAN Frederiksberg LINK er produsert i U-profil, som gir en tydelig struktur og relieff for en spennende fasade. U-profilen kraftige struktur bidrar til at solforhold og skyggevirkninger har betydning for hvordan kirkens teglfasader oppfattes i de ulike årstider. Det gjør bygget mer levende, forklarer Per Ivar Ødegaard.

Montering i første klasse

Kirkens arkitektur har krevd montering av første klasse. For å oppnå en helstøpt form på kirken er det benyttet tett gjæring av alle utvendige hjørner, kanter og i overgangene mellom tak og vegger. Den tette gjæringen skaper sømløse overganger slik at teglfasaden går i ett og fremhever U-profilens relieff i veggen. 

Per Ivar Ødegaard forteller at tett gjæring av utvendige hjørner er en noe mer tidkrevende prosess, men at dyktige håndverkere hos HSH Entreprenør har løst dette på en meget god måte, gjennom tålmodighet, høy presisjon og et flott håndverk. 

 

FAKTA om Vennesla Kirke

Prosjektnavn: Vennesla Kirke
Arkitekt: LINK arkitektur
Entreprenør: HSH Entreprenør
Fertigstillelse: April 2022
Bekledningstegl: URBAN bekledningstegl (spesialutviklet Frederiksberg LINK)


 


 

URBAN Bekledningstegl

Overflaten er ujevn og variert og vil spille sammen med været, gjennom lys og skygge, og således bidra til et pulserende og nyansert uttrykk.

Få inspirasjon her.

Ønsker du å få inspirasjon direkte til innboksen din?

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og bli inspirert av våre referanseprosjekter og produkter

Meld deg på her.

    


 

Seneste artikler

0Resultater

 

 

Downloads

Velg og last ned brosjyrer her

Produkter

En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.