Teglstein vendt med liggeflaten ut på Urban Villas i Ski Magasinpark

Magasinparken Ski

 

Ski Magasinpark har blitt et populært og nytt boligområdet som skal romme totalt 500 boliger. Ett av boligkonseptene er Urban Villas som er et av de første synlige bevisene på forvandlingen av den gamle militærparken i Nordre Follo.

Telgfasaden på Urban Villas-blokkene skiller seg litt ut fra andre teglfasader. Her er nemlig teglsteinen murt på høykant med liggeflaten ut. Det skaper et helt spesielt relieff og estetikk. 

 

Urban Villas er ett av boligkonseptene i Magasinparken i Ski vest, og utgjør 145 leiligheter fordelt på seks bygg. Ski Magasinpark er et boligprosjekt som skal romme totalt 500 boliger, barnehage, parkområder, restauranter samt ulike kulturtilbud og attraksjoner. Urban Villas er boligkonseptet som skaper et estetisk bindeledd mellom det eksisterende nabolaget i nordvest og de fredede vognhallene fra militærleiren i øst. Totalentreprenør Solid og Code arkitektur har hatt tett samarbeid angående prosjektet og byggets spesielle teglfasade.

Teglfasaden passe ind i bygningsmiljøet

Teglfasaden på Urban Villas er tilpasset helt spesielle omgivelser. Code arkitekter ønsket at fasaden på byggene skulle passe inn i stedets historiske bygningsmiljøet. Magasinparken har tidligere vært en av de viktigste militærleirene på Sør-Østlandet, og var et militært knutepunkt første halvdel av 1900-tallet frem til andre verdenskrig. En del av bygningene ble fredet i 2004, etter at Forsvaret faset ut sin aktivitet. Nå eies området av Solon Eiendom.

Arkitektene fra Code ønsket å ta hensyn til de bevaringsverdige byggene fra magasinleiren:

- Urban Villas er et skånsomt boligfelt mot de fredede bygningene fra militærleiren. Bygningene er fire og fem etasjer høye og trappes ned mot naboene og vognhallene i øst, slik at de fremstår hensynsfulle og småskalerte, forteller Eivind Nygaard, som er arkitekt og prosjektleder i Code arkitektur. 

Teglstein vendt med liggesiden ut

Teglfasaden på Urban Villas-blokkene skiller seg litt ut fra andre teglkledninger. Code arkitekter var på jakt etter en teglstein som egnet seg til å settes på høykant, hvor flasken er vendt ut slik at fordypningen "frogen" blir synlig. Valget endte opp med tegltypen Blauwrood genuanceerd, levert fra Wienerberger.

Teknisk sjef i Wienerberger, Tove Narvestad, forteller om tegltypen: - Blauwrood genuanceerd er en håndbanket klassisk teglstein med et stort fargespekter av blålilla og rustfargede toner. Teglsteinen er robust og med god trykkfasthet, noe som er viktig når teglvangen kun er 65 mm bred. Den smale teglvangen resulterer i mindre teglgods per m² fasade, noe som er mer gunstig i et bærekraftperspektiv. Den synlige frogen gir en helt spesiell estetikk.

  

Blauwrood genuanceerd

En klassisk teglstein med et stort fargespekter av blålilla og rustfargede toner. Et sikkert valg som gir et fasadeuttrykk av tyngde, tidløshet og kvalitet.

  

Med frogen vendt ut skaper teglfasaden et relieff med et helt eget uttrykk. Eivind Nygaard beskriver teglmønsteret som en strikkegenser: - Hver teglstein har forskjellige nyanser og form i frogen, som skaper litt variasjon og spill. Det blir nesten som at Urban Villas har på seg en strikkegenser.

Teglfasaden blir også påvirket av omgivelsene: - Teglstenens ekstra tredimensjonalitet gjør at lys, fukt og støv fanges ulikt og forsterker fargenyansene i murverket. Det er bare positivt.  

  

  

"Hver teglstein har forskjellige nyanser og form i frogen, som skaper litt variasjon og spill. Det blir nesten som at Urban Villas har på seg en strikkegenser."

Eivind Nygaard
Arkitekt og prosjektleder i Code arkitektur

    

Ny teglfasade skaper nye utfordringer

Med den nye teglfasaden oppstår også en helt ny grammatikk som må løses. Eivind Nygaard peker blant annet på muring av hjørner og ender: - For å få det synlige relieffet blir det spørsmål knyttet til kappestein, hjørner og fuger. Vi ønsket ikke å kappe igjennom frogen ved vinduer, ender og hjørner og løste dette med å snu baksiden ut ved alle slike avslutninger. På den måten oppstår også en type forsiktig ornamentikk som ofte er fraværende i moderne teglfasader.  

Den smale teglvangen utløste også spørsmål og utfordringer i forbindelse med statikk, stabilitet og bæring av teglfasaden. - Det er mange ting som skal dokumenteres på nytt når teglstein skal mures på en måte den ikke er ment for, forteller Eivind Nygaard.

Han avslutter: - Vi har hatt tett dialog med både Solid Entreprenører og Wienerberger angående den spesielle telgfasaden. Det krevde en gjennomtenkt plan hvor vi tegnet opp alle mulige utfordringer som kunne oppstå på byggeplassen.

    

Fakta om prosjektet

Prosjektets navn: Ski magasinpark, Urban Villas
Arkitekt: Code Arkitektur
Tegstein: Blauwrood genuanceerd
Oppført: 2020Bestill vår bok om teglstein - 'Én teglstein om gangen'

Et oppslagsverk med inspirasjon, kolleksjon og kunnskap i en og samme bok – for arkitekten.

Én mursten ad gangen - bogen om mursten | Egernsund Wienerberger A/STa et dypdykk i vårt sortiment av teglstein

Wienerberger tilbyr en lang rekke teglstein med varierende overflatestrukturer og mange farger.

 

Teglstein til nybygg?

Trenger du å sparre om teglstein som er utviklet spesielt til nybygg og andre prosjekter med spesielle krav til fargespill og estetikk?
 

Besøk showrommet vårt

Du er hjertelig velkommen til å ta turen innom showrommet vårt. Der kan du gå på oppdagelsesferd i fasadeproduktene våre.
 

    

Siste artikler

0Resultater

   

Campaign handmade bricks

Hold deg oppdatert

Abonner på vårt nyhetsbrev og få siste nytt om produkter, inspirerende prosjekter, dokumentasjon, ombruk, biomangfold og mye mer.

   

Downloads

Velg og last ned brosjyrer her

Produkter

En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.