Storebukta & Veslebukta: Harmonisk Arkitektur med Wienerberger Tegl

Facade cladding: URBAN L Holmen - Vidar | Storebukta og Veslebukta, Norway

 

Med en idyllisk beliggenhet kun fem minutters gange fra Kolbotn Torg og togstasjon, er de nye boligområdene Storebukta & Veslebukta svært attraktive. Arkitektfirmaet A-Lab har i samarbeid med byggherre Solon Eiendom arbeidet med mål om å skape rasjonelle bygg med lavt vedlikeholdsbehov, samtidig som de har en mangfoldig arkitektonisk utforming. Wienerberger har levert både teglstein og bekledningstegl til dette byggeprosjektet.

 

Storebukta inkluderer to leilighetsbygg og 13 rekkehus, mens Veslebukta består av tre leilighetsbygg og 10 rekkehus. A-Lab har vært engasjert av Solon Eiendom siden 2016 i utviklingen av Storebukta & Veslebukta i Kolbotn, fra regulering til ferdigstillelse av prosjektene. Arkitektene Ida Hammarlund og Charlotte Hansson forteller:

- Målet med prosjektet har vært å skape en god plass å bo – fra sted til hjem. På Veslebukta danner de tre leilighetsbyggene sammen med rekkehusene et felles gårdsrom hvor sosiale samlinger, lek og aktiviteter skal få ta plass. Vi har ønsket å knytte gårdsrommet til bukta og turveien langs vannet for å integrere det så godt som mulig i bykonteksten.

Et byggeprosjekt som inviterer naturen med i designet

Boligområdet er plassert ved Kolbotntjernet, omringet av trær med utsikt til tjernet. Denne naturskjønne beliggenheten satte en viktig premiss for både arkitektene og byggherren om å velge materialer som passet til den omkransende naturen.

- Farge- og materialvalg for prosjektet har vært gjort med en intensjon om å fange opp eller komplettere de farger som man finner i naturen eller konteksten rundt området, forteller Hansson.

Hammarlund utdyper:

- Materialvalget er også tatt med en intensjon om å bruke mest mulig vedlikeholdsfrie og varige materialer, som også kan gjenvinnes eller gjenbrukes i fremtiden. Rekkehusene på Veslebukta er kledd i tre eller bekledningstegl i jordnære toner. Tanken er å gi samtlige bygg en egenidentitet samtidig som de inngår i en palett som, sammen med vegetasjon og andre materialer i gårdsrom, blir unik for området.

Arkitektene har lenge hatt et ønske om å benytte tegl fra Wienerberger i sine byggeprosjekter.

- Vi hadde sett på bekledningstegl fra Wienerberger som mulig fasadematerial til flere prosjekter – de er et godt alternativ til tegl med henhold til tekstur, taktilitet og robusthet. Samtidig har også bekledningsteglen den fine muligheten å enkelt kunne brukes om igjen, eller skiftes ut dersom det blir noen skader i fasaden, da de monteres på ett opphengssystem og ikke fuges som tradisjonell teglstein, forteller Hansson.

Hollandsk tegl og rød bekledning fra Wienerberger

Til Storebukta & Veslebukta har Wienerberger levert to typer teglstein: en lys og en mørk teglstein, samt en klassisk rød bekledningstegl. Den lyse teglsteinen er Oud Laethem med off-white fuge. Oud Laethem er en tromlet, håndbanket teglstein med myke former og et vakkert spill i varmgule og lysegrå toner, samt mørkere nyanser.

Den mørke teglsteinen er Blauwrood Genuanserd som er murt med sort fuge. Blauwrood Genuanserd er en tidløs teglstein med en variert palett av blålilla og rustfargede nyanser. Teglsteinen er et sikkert valg som skaper en fasade med karakter, varighet og kvalitet.

Den røde bekledningsteglen, Urban L Holmen, er en elegant og vinrød bekledningstegl med svarte nyanser. Den er laget i 100% leire, er meget robust, krever ingen vedlikehold og kan ombrukes til senere prosjekter hvis det er ønskelig. Urban L Holmen skaper en slank, horisontal struktur med en ru overflate på teglet som skaper et levende fargespill i fasaden gjennom spill av lys og skygge.

   

Blauwrood genuanceerd

En klassisk teglstein med et stort fargespekter av blålilla og rustfargede toner. Et sikkert valg som gir et fasadeuttrykk av tyngde, tidløshet og kvalitet.

Oud Laethem

Oud Laethem er en tromlet, håndbanket teglstein med myke former og et vakkert spill i varmgule og lysegrå toner, samt mørkere nyanser.

URBAN L Holmen

URBAN L Holmen er et elegant og vinrødt bekledningstegl med svarte nyanser.
L-profilen er en slank profil med tydelig horisontal struktur. Teglets overflate er ru og bidrar til å gi fasaden et variert fargespill gjennom lys og skygge.

VIDAR Teglspån, Aarhus Grå
 (Komproment)

VIDAR teglspån er kendetegnet ved sit slanke I-profil og sit lette udseende, og med hele 43 tegl pr. m2 skabes et helt unikt spil i overfladen i kraft af diversiteten i hvert enkelt stykke tegl.

   

Tegl som robust materiale med mulighet for arkitektoniske detaljer

Både teglsteinene og bekledningsteglen har muliggjort unike detaljer med hensyn til tekstur, uttrykk og byggedetaljer.

- Formatet på bekledningsteglen fra Wienerberger gjør at den har vært relativt enkel å jobbe med grunnet det større formatet som er mindre tidskrevende å bearbeide og montere. Vi følte for den fine sjatteringen av kulørtoner til Urban L Holmen da vi ønsket en tekstur og uttrykk som ville oppleves naturlig og variert rødlig, forteller Hammarlund.

Som kontrast til den røde bekledningsteglen ble det også brukt VIDAR teglspån i en grå-hvit farge med et vakkert mangfold i fargespillet. VIDAR bekledningsteglen er mindre enn URBAN og fasaden får dermed et litt annet utseende.

Teglstein og bekledningstegl har vært med på å gi Storebukta & Veslebukta fasader som tåler vær og vind, de har lite vedlikehold, og materialet har gitt arkitektene fra A-Lab mulighet til å både få fram naturen og arkitektoniske detaljer.

- Selve hjørnedetalj for bekledningstegl er blitt veldig bra på Veslebuktaprosjektet – her ble det fra Solid Entreprenør laget et hjørnebeslag i rød kulørtone som passet til selve teglen; et elegant alternativ til å skråskjære platene, utdyper Hammarlund.

   

   

"Vi har vært opptatt av at prosjektet skal danne et spennende og elegant fasadeparti for Veslebukta sett fra Kolbotn sentrum, og at rekkehusene skal danne en visuell og typologisk kobling til Storebukta i øst. Det har vært et mål å lage rasjonelle bygg, men med en form for arkitektonisk variasjon. For leilighetsbyggene ble dette et spill gjennom balkongplassering og for rekkehusene har vi arbeidet med fasadematerialer; kulører og teksturer. Intensjonen har samtidig vært at byggene skal harmonere med hverandre."

Charlotte Hansson
Arkitekt, A-Lab

   

   

Boliger i harmoni og variasjon seg imellom

Storebukta & Veslebukta har vært et vellykket prosjekt som har gitt arkitektene anledning til å tenke harmoni med natur, samtidig som byggeprosjektet tilknyttes bo-området rundt. Det har videre vært fokus på at leilighetenes beboere skal kunne nyte et hjem bygget med godt håndverksmessig utførelse og materialer som krever minimalt vedlikehold.

- Vi har vært opptatt av at prosjektet skal danne et spennende og elegant fasadeparti for Veslebukta sett fra Kolbotn sentrum, og at rekkehusene skal danne en visuell og typologisk kobling til Storebukta i øst. Det har vært et mål å lage rasjonelle bygg, men med en form for arkitektonisk variasjon. For leilighetsbyggene ble dette et spill gjennom balkongplassering og for rekkehusene har vi arbeidet med fasadematerialer; kulører og teksturer. Intensjonen har samtidig vært at byggene skal harmonere med hverandre, forteller Hansson.

Storebukta & Veslebukta er et vellykket byggeprosjekt som både A-Lab arkitekter og Solon Eiendom er meget tilfredse med. Hammarlund avslutter:

- Vi er veldig fornøyde med fasadejobben som Solid Entreprenør har utført – de har vært nøye med detaljering av beslag og materialer - det har utrolig mye å si for selve «sluttproduktet». Vi syns også at gårdsrommet og materialvalg på fasadene kompletterer hverandre utrolig bra, og vi er imponert over hvor flott utendørsanlegget har blitt!

   

FAKTA Storebukta & Veslebukta, Kolbotn:

Prosjektets navn: Storebukta & Veslebukta
Hovedarkitekt: A-LAB A/S
Byggherre: Solon Eiendom
Utførende: Solid Entreprenør, AF Bygg
Produkter:
Teglstein

Oud Laethem - Offwhite fuge
Blauwrood genuanserd 65 mm - Sort fuge (Fargekode: FM 1021 Sort)
Bekledningstegl
Urban L Holmen
Vidar teglspån, Aarhus Grå (Komproment)
Oppført: Desember 2022 Veslebukta // Mars 2021 Storebukta


 

Brosjyre URBAN bekledningstegl

Gjenbrukbar, holdbar og vedlikeholdsfri bekledningstegl til tak og fasade. To løsninger – ett produkt.

 

Vil du se flere prosjekter med bekledningstegl?

Her finner du et godt utvalg av referanser der bekledningsteglet vårt har satt sitt preg.


 

Prøv visualiseringsverktøyet vårt

Lek med teglsteinenes uttrykk med forskjellige forbandt og fugefarger. Du kan også blande de forskjellige teglsteinene.
 

   

Siste artikler

0Resultater

   

Downloads

Velg og last ned brosjyrer her

Produkter

En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.