Tegl bevarer identiteten på byggeprosjektet Industri Energi

Project Public NOR Kongsgata 52

 

Når arkitektene bak Industri Energi skulle velge materialer til tak og fasade var det helt naturlig å gå for tegl. Bydelen i Stavanger er historisk kjent for å benytte mye vingetegl, og med takstein og bekledningstegl ble det mulig å binde de opprinnelige og nye byggene sammen med respekt for omgivelsene. 

I det historiske sentrum av Stavanger ligger Energi Industris kontorbygning.

Forbundet med over 56.000 medlemmer innen olje-, gass- og landindustri har kontorer i både Stavanger og Oslo. Kontoret på Kongsgata i Stavanger trengte en oppgradering og mer plass til ansatte.

Oppgraderingen av kontoret skulle skje med respekt for bybildet, og derfor ble løsningen å kombinere verneverdig bebyggelse med nybygg.

 

Tegl binder gammelt og nytt sammen

LINK Arkitektur er arkitektene bak Industri Energis kontorlokaler i Stavanger.

De vant oppgaven på Kongsgata fordi de ville knytte gammelt og nytt bygg sammen med effektive materialer. Samtidig som de ville bevare opplevelsen og identiteten til Kongsgata.

Hvordan løste de denne oppgaven?

Arkitektene har bundet sammen seks separate bygninger innvendig og skapt en moderne kontorbygning som passer godt inn i distriktet. Med takstein på tak og bekledningstegl på fasade fra Wienerberger ble det mulig å bevare identiteten.

Leder for Team Stavanger i LINK Arkitektur, Hanne Kruse, forteller:

- Det var utfordrende å skape en god flyt og overgang mellom de opprinnelige og nye byggene. Derfor la vi stor vekt på hvordan bybildet ser ut, samt det antikvariske og arkitektoniske i det sentrale området i Stavanger.

 

Project Public NOR Kongsgata 52
Prosjekt Public NOR Kongsgata 52
© Hundven-Clements Photography

Bygninger med respekt for byen

Hanne Kruse forteller videre at hun syntes de har fått til en god transformasjon av de gamle og nye byggene:

- Det var viktig for oss å skape en helhet og binde sammen tre gamle og tre nye bygg. Ved å åpne opp den innvendige fasaden har vi knyttet byggene sammen. På den måten har vi sørget for at en større næringsbedrift kan etablere seg i harmoni med småhusskalaen i sentrum. Dette grepet har bidratt til å skape liv i Kongsgata.

 

Project Public NOR Kongsgata 52
Prosjekt Public NOR Kongsgata 52
© Hundven-Clements Photography
Project Public NOR Kongsgata 52
Prosjekt Public NOR Kongsgata 52
© Hundven-Clements Photography

Bekledningstegl – som skapt for moderne arkitektur

Actua bekledningstegl har blitt brukt til fasadene på Energi Industri. Dette er en takstein som også kan benyttes på fasader, og er som skapt for moderne arkitektur.

Hvorfor ble Actua bekledningstegl brukt til Industri Energi?

- Actua keramisk takstein kom inn i prosjektet på grunn av sin keramiske kvalitet, garanti og pris. Samtidig som formatet er raskt å montere. Løsningen gir mye fasade for pengene, forklarer Per Ivar Ødegaard som er Salgs- og Produktsjef i Wienerberger Norge. 

 

Vingetakstein – et naturlig valg til taket

Sinus vingetakstein derimot er en tradisjonell takstein, som passer godt inn på de opprinnelige og nye husene.

Hanne Kruse i Link Arkitektur forteller:

- Både på de nye og de gamle husene måtte takene passe inn i bybildet. I sin tid ble det produsert vingetegl i distriktet, så takstein med et tilsvarende uttrykk var derfor et naturlig valg for oss. Sinus Vingetakstein passet derfor godt inn.

- I tillegg produseres den med H-kassett teknologi, som gjør den usedvanlig funksjonell og formstabil som gjør at den ligger godt på taket, tilføyer Per Ivar Ødegaard fra Wienerberger. 

 

Bruker takstein på en ny måte

Prosjektet tar i bruk tegl på en ny og spennende måte, og binder sammen eldre vernet trehusbebyggelse og ny bebyggelse.

Per Ivar Ødegaard forteller videre:

-  Til Industri Energi har arkitektene valgt å bruke Actua bekledningstegl til fasaden, som gir et nytt og moderne uttrykk, og er med på å binde de gamle og nye byggene sammen med respekt for omgivelsene. 

 

Vant Byggeskikkpris i Stavanger 

I 2019 vant prosjektet Byggeskikkpris i Stavanger. Prosjektet var også folkets favoritt, etter avstemming i sosiale medier.

Juryens begrunnelse er at Kongsgata 52-60 representerer en interessant tilnærming til hvordan den bygde byen skal tas i bruk på en ny måte:

“LINK Arkitektur vant prisen fordi det representerer en interessant tilnærming til hvordan den bygde byen tas i bruk på en ny måte, og hvordan mindre bygninger kan slås sammen for å romme en stor arbeidsplass. Ved å rehabilitere bygningene mot Kongsgata, og legge til nye bygninger, er opplevelsen og identiteten til Kongsgata bevart.“

Project Public NOR Kongsgata 52
Prosjekt Public NOR Kongsgata 52
© Hundven-Clements Photography

Arkitektonisk frihet med tegl

Tegl gir et varmt estetisk uttrykk samtidig som det er et av de mest holdbare materialene som finnes. Materialet kommer i mange former og farger og derfor gir det stor arkitektonisk frihet.

På prosjektet Industri Energi har takstein og bekledningstegl blant annet blitt brukt for å matche det estetiske uttrykket i Stavanger sentrum.  

- De nye byggene er moderne i sitt formspråk, samtidig som de i rytme og skala kompletterer gateløpet i god dialog med de eksisterende bygningene, avslutter Hanne Kruse.

 

FAKTA om Industri Energi

Prosjektets navn: Kongsgata 52-60, Industri Energi kvartalet  
Arkitekt: LINK Arkitektur
Takstein: Keramisk Sinus naturrød+ (652)
Bekledningstegl: Actua 10 Multiblend (875)
Oppført: 2019

 

 

_______


Rådgivning til ditt neste prosjekt med tegl

Kontakt oss og få rådgivning om dine muligheter med takstein og bekledningstegl. 

Kontakt vår salgsavdeling her.

Ønsker du å få inspirasjon direkte til innboksen din?

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og bli inspirert av våre referanser og produkter.

Meld deg på her

Downloads

Velg og last ned brosjyrer her

Produkter

En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.