Idrettssenter smelter inn i bymiljøet takket være karakteristisk teglfasade

Sportcenter in Malmö

 

Det er ikke alltid lett å få store anlegg til å passe inn i bymiljøet, hverken plass- eller stilmessig.

Arkitektgruppen i Malmø AB har skapt et ekstraordinært idrettssenter, et anlegg som består av to idrettshaller plassert oppå hverandre for optimal utnyttelse av grunnen. Ved å kle fasaden i teglstein fra Wienerberger, smelter selv den moderne idrettshallen inn blant byens eldre bygninger.

I dag er Hästhagens Sporthall en sosial møteplass for byens innbyggere, hvor hallene benyttes av nærliggende skoler om dagen og av foreningslivet på kveldstid. Men når idrettssentret skulle bygges var man tvunget til å overvinne to store hindre. Man skulle integrere en multifunksjonell bygning på Malmøs mest sentrale beliggenhet, og samtidig skulle man finne en kreativ måte å integrere bygningen i omgivelsene.

Derfor valgte man å bygge idrettshallene i høyden, hvor den ene hallen ble plassert oppå den andre. For å få bygningen til å smelte inn i bydelen, der de gamle husene står kledde med tegl, valgte man å satsa på teglstein til idrettsanlegget.

 

Sportssenter som innbyr inn til lek og bevegelse

Cirka 1800 elever i forskjellige aldersgrupper bruker idrettshallene om dagen, og utenom skoletiden står lokalene åpne for allmennheten. Store vinduer som vender ut mot en hovedgate omslutter utendørs- og innendørsaktivitetene. På tomten er det en kafé og en park, hvor man finner bordtennisbord, en basketbane og en løpebane. Dette motiverer innbyggerne til å bli aktive og fungerer som en møteplass for sosiale aktiviteter. Det grønne taket gir byens sentrum enda et grønt område, og sammen med de rødbrune teglsteinene skapes det harmoni.

 

Sportcenter in Malmö
© Wienerberger AB
Sportcenter in Malmö
Hästhagens Sporthall, Borgarskolan, Malmö, W 409 Valmue
© Wienerberger AB

Teglfasader å legge merke til

Hästhagens Sporthall er et perfekt eksempel på fantastisk mønstermuring, med fasader laget av den rødbrun bløtstrøkne teglsteinen EW0409 Valmue. For å myke opp det visuelle inntrykket fra bygningen og gi fasaden ekstra karakter, valgte man å installere smale og brede vinduer som alternerer på fasaden rettet mot gaten. Det, sammen med diagonalt anlagte, utstikkende teglstein og flere fugevarianter, er det skapt et distinkt og attraktivt mønster som minner om et kelimteppe.

Under byggeprosessen ble det utført detaljerte tegninger og storskala fysiske tester på fasadeveggen i nært samarbeid med murere og Arkitektgruppen Malmø AB, for å oppnå de ønskede detaljene på den mønstrete fasaden.

 

Sportcenter in Malmö
© Wienerberger AB
Sportcenter in Malmö
Hästhagens Sporthall, Borgarskolan, Malmö, W 409 Valmue

Et bærekraftig konsept

I tillegg til det brede tilbudet av estetiske muligheter, spilte bærekraft en viktig rolle i valget av byggemateriale. Målet var ikke bare å planlegge og bygge energieffektivt, men man ville også sikre at bygningen ble bærekraftig.

Med Hästhagens Sporthall har arkitektene hos Arkitektgruppen i Malmø AB oppnådd dette mye takket være valget av teglstein. Tegl er nemlig et helt naturlig materiale som blir stående år etter år. Det er resirkulerbart, kan gjenbrukes og krever nesten ikke vedlikehold. Hästhagens Sporthalls fokus ligger naturligvis på helse, og da er det viktig at man bygger lokaler som fremmer det. Med teglfasader får man en generell positivt innvirkning på innendørsklimaet fordi det kan gi en stabil innetemperatur og bidra til lyddemping. Og det vet vi er viktig for velværet.

 

Finalist til Stadsbygningspriset 2019

Malmø by deler årlig ut sitt bybyggerpris for arkitektur og bybebyggelse, og i 2019 var Hästhagens Sporthall en av seks finalister. Juryens bedømmelse beskrev bygningen som en viktig lagspiller med samtidens spillestil. De forklarte at veltilpasset volumhåndtering og mønstermurte teglfasader, sammen med smarte løsninger som innbyr til lek og aktivitet, har gitt idrettssentret gode forutsetninger for å være en populær del av byen, og som vil eldes med skjønnhet og verdighet.

 

FAKTA om prosjektet

Prosjektnavn: Hästhagens Sporthall
Arkitekt: Arkitektgruppen i Malmø AB
Produkt: EW0409 Valmue
Ferdigstilt: 2019

Danish Facade Brick W 409 Valmue

Teglstein:
EW0409 Valmue

 

_______


Gratis: 3-i-1 for arkitekter om teglstein

En bok om teglstein med inspirasjon, kolleksjon og skissedel i én og samme bok.
 

Få den gratis her

Ønsker du å få inspirasjon direkte til innboksen din?

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og bli inspirert av våre referanseprosjekter og produkter

Meld deg på her.

Nyheter

0Resultater

Downloads

Velg og last ned brosjyrer her

Produkter

En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.