Tegl skaper felles identitet og forteller en historie

Teglstein: Bronsgroen - Elignia Betula Pendula | Mesnakvartalet, Lillehammer

Foto: Lars Marius Bækkevold

 

Mesnakvartalet, med sentral plassering i Lillehammer mellom Mesnaelva og Lilletorget, består av tre bygninger, Støperiet og Bygg A+B. Hovedmaterialet for de tre boligbygningene er tegl levert av Wienerberger. Teglvalget gir et solid og robust uttrykk samtidig som det bidrar til å forene boligbebyggelsen i kvartalet under en felles identitet, med en klar historisk forankring til tidligere verneverdige bygninger.

 

Sivilarkitekt Pål Biørnstad fra Lund+Slaatto Arkitekter AS har vært den overordnende ansvarlige arkitekten og faglig leder for Mesnakvartalet.

- Målet for Mesnakvartalet har vært å skape et integrert bykvartal med høykvalitetsboliger, hvor den eksisterende bystrukturen og bebyggelsen blir revitalisert og styrket. En sentral målsetning har vært å knytte Mesnaelva til byen og kvartalet som helhet, forteller Biørnstad.

   

"I vårt firma har vi mye fokus på bærekraft, og jeg pleier alltid å avslutte med at det viktigste av alt er at vi bygger med kvalitet og at bygget blir stående. Det grunnleggende er å bygge bygg som ingen vil rive og som folk vil ta vare på. Mesnakvartalet ser jeg på som et prosjekt som vil stå og dermed blir en del av Lillehammers fremtid."

Pål Biørnstad
Sivilarkitekt fra Lund+Slaatto Arkitekter AS

   

Nytt og gammelt skal klinge sammen

Mesnakvartalet er delt opp i to underprosjekter, Støperiet og Bygg A + B. Reguleringsplanen var allerede lagt da Lund+Slaatto Arkiteter AS vant anbudskonkurransen.

- Prosjektet har en spennende plassering ved Mesnaelva, med Storgata rett ved og OL-anleggene i bakkant, omkranset av en historisk bebyggelse på begge sider av elva. Støperiet, et tidligere industribygg, ble bevart som et historisk skall, hvor teglen ble et viktig element. Vi håndterte oppgaven ved å implementere det nye tilbygget i form av økt høyde i samsvar med regulasjonsplanen, og vi sikret at de nye etasjene harmoniserte med den gamle teglbygningen. Det mest tilfredsstillende resultatet er samspillet mellom den gamle og den nye arkitekturen. Boligområdet A+B ble skapt med en semiprivat bakgård, hvor Støperiet utgjør en integrert del av helheten, forteller Biørnstad og fortsetter:

- Det å få nytt og gammelt til å klinge sammen kan være utfordrende. Vi har direkte ført den gamle formen opp i ny tegl, og den nye teglen er avstemt så den passer til den historiske telgen, men at man samtidig ser forskjell. Vi skal fortelle historien om at det går fra gammelt til nytt.

Wienerbergertegl

Til Mesnakvartalet har Wienerberger levert to typer teglstein. Til Bygg A+B ble Bronsgroen brukt, og til Støperiet ble det levert Elignia Betula Pendula. Bronsgroen er en gyllen lys håndbanket teglstein med sarte grønne og hvite nyanser. Den har en rå overflate og et spennende fargespill som skaper et naturlig og balansert uttrykk. Elignia Betula Pendula er en rød tegl med et fint fargespill i brune og oransje toner, og har en svakt preget overflate.

   

Bronsgroen

En lys gyllen hånd- og sandstrøket teglstein med hvite og sarte grønne nyanser. Bronsgroen er en interessant teglstein med et dristig fargespill og en rå overflate som sammen skaper et naturlig og dynamisk uttrykk.

Elignia Betula Pendula

Elignia Betula Pendula har en svakt preget overflate og et fint fargespill av lyse rødtoner..

   

- Wienerberger skiller seg ut som en svært profesjonell leverandør av tegl i Norge. De dekker et bredt spekter og utmerker seg med omfattende kunnskap. Vårt forhold til dem er veldig positivt; vi har deltatt i utviklingen av flere prosjekter sammen, inkludert Munch Brygge. Det er alltid veldig trivelig og interessant å jobbe med Wienerberger. Vi er tydelig interessert i det samme - å skape flott arkitektur, utdyper Biørnstad og fortsetter:

- Vi har, som arkitektfirma, nærmest vært frontløpere på bruk av tegl i arkitektur. Selv om vi også jobber med andre materialer, utgjør tegl hovedelementet i flertallet av våre design. Tegl har nesten blitt en signatur for oss da det er et materiale som har så mye å gi. Den sanselige og nære opplevelsen av arkitektur er noe vi har som agenda på kontoret.

Biørnstad påpeker viktigheten av å tilpasse prosjektet for å realisere ønskede materialvalg:

- Som arkitekt jobber vi opp mot kostnader hele tiden, ethvert forslag vi kommer med blir målt i kostnader. Hvis du gjør de riktige valgene så kan du finne tegl som har passende pris, og som har gode kvaliteter og som passer til prosjektet.

Fargespill og taktilitet

Det er spesielt to ting som gjør at tegl er en av Biørnstads favorittmaterialer - fargespill og taktilitet.

- Vi har blitt kjent for å utforske farger, det er nesten ikke noe som er så tilfredsstillende som å jobbe med materialer som tegl, da du får en naturlig fargevariasjon i materialvalget. Det er nyansene som gjør at det blir så vakkert. Det responderer vi veldig på som mennesker, det blir som i skogen med alle de grønne nyansene. Du blir ikke lei av alt det grønne. Det er en universell glede i nettopp variasjonene i den graderingen i fargespillet, forteller Biørnstad og fortsetter:

- Tegl er også ekstremt taktilt! Vi vet hvordan det føles bare av å se på den. Det er så enormt mye man kan gjøre med tegl da den har grunnleggende kvaliteter og en tyngde i seg. Som arkitekt skal vi passe på at man ikke bare skal se ting på avstand, men at vi også opplever arkitekturen nært på. Når vi er inne i rommet, når vi går forbi en bygning så merker vi det i kroppen. Architecture is a body feeling.

Tegldetaljer og murerglede

Tegl åpner opp for å lage detaljer, og Mesnakvartalet har fått mange spennende detaljer på grunn av tegl.

- Vi prøver å flytte grenser til hva som er mulig, og vi vil gjerne vise fram teglen. For eksempel har vindusrammen på Mesnakvartalet dype smyg. Dette var for å få fram teglens dybde og det solide da dette gir en helt annen opplevelse. Det var også spennende å utfordre vinkler i hjørnesøylene ved å benytte et tannet forband som viser dybden på teglen i markant mønster. Det er et ærlig design med ekstra taktilitet på hjørnet, forteller Biørnstad.

Med et materiale som legges for hånd, stein for stein, blir det også en mulighet for murere å vise sine ferdigheter, noe Biørnstad legger stor vekt på:

- Vi har hatt veldig bra dialog med utførende murerfirma i prosjektet. Vi får til ting i samarbeid, og jeg føler at håndverkerne skiller seg ut da de har en faglig stolthet. Det blir et helt annet aspekt hvis murere er stolte av det de holder på med. Det vil også oppleves på gata. Man ser at det er håndlaget og ikke maskinbygd.

Tegls varighet – vi bygger bygninger som skal stå

Alle byggeprosjekter i Norge har strenge krav og mål i henhold til bærekraft og det grønne skiftet. Et tema som Biørnstad mener ofte blir glemt når man tegner og planlegger bygninger er tid og varighet.

- I vårt firma har vi mye fokus på bærekraft, og jeg pleier alltid å avslutte med at det viktigste av alt er at vi bygger med kvalitet og at bygget blir stående. Det grunnleggende er å bygge bygg som ingen vil rive og som folk vil ta vare på. Mesnakvartalet ser jeg på som et prosjekt som vil stå og dermed blir en del av Lillehammers fremtid, avslutter Biørnstad.

  

FAKTA Mesnakvartalet, Lillehammer:

Prosjektets navn: Mesnakvartalet
Oppdragsgiver/Byggherre/Eier: Smedvig Eiendom
Arkitekter: Lund+Slaatto Arkiteter AS
Entreprenør: Veidekke Entreprenør AS
Teglstein: BronsgroenElignia Betula Pendula
Oppført: 2020


 

Bærekraft hos Wienerberger

Vi har en ambisiøs tilnærming til bærekraft, med klare mål for klimaavtrykket vårt.

 

Trenger du innspill til valg av teglprodukter?

Så er du hjertelig velkommen til å kontakte våre ansatte. De står klare med gode råd og masse inspirasjon.

 

Ta et dypdykk i vårt sortiment av teglstein

Wienerberger tilbyr en lang rekke teglstein med varierende overflatestrukturer og mange farger.

 

   

Siste artikler

0Resultater

   

Campaign handmade bricks

Hold deg oppdatert

Abonner på vårt nyhetsbrev og få siste nytt om produkter, inspirerende prosjekter, dokumentasjon, ombruk, biomangfold og mye mer.

   

Downloads

Velg og last ned brosjyrer her

Produkter

En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.