Byggebransjen er en attraktiv karrierevei for kvinner

Lene Vissing - Olena Liadova - Henriette Christiansen


Women in Construction Week setter fokus på at kvinner har gode muligheter for å avansere og gjøre karriere i byggebransjen. Byggfaget er fortsatt et mannsdominert yrke, men i Skandinavias største teglvirksomhet har vi heldigvis flere og flere kvinnelige kolleger. Møt noen av våre dyktige kolleger her og se hvorfor bygge- og teglbransjen i aller høyeste grad også er for kvinner.

 

Women in Construction Week, som arrangeres den 4.-10. mars 2024, har som formål å feire, utdanne og promotere kvinners rolle i byggebransjen. 

Det er ikke noe nytt at håndverksfagene er mannsdominerte. I Norge er bare 9 prosent av de ansatte i byggebransjen kvinner, og blant håndverkerne er det bare 2 prosent. Det skriver bygg.no.  

Hos Wienerberger Norge er 23 prosent av våre ansatte kvinner (2024). 

I rapporten ”Vejen til større kønsdiversitet i byggebransjen”, som Foreningen for Byggeriets Samfundsansvar står bak, fremgår det blant annet at mangfold fremmer innovasjon og trivsel på arbeidsplassene, akkurat som større mangfold i teams og ledelse ofte gir positive resultater direkte på bunnlinjen. 

I Wienerberger-konsernets strategi er derfor et av målene at vi skal ha mer enn 30 prosent kvinner i såkalte ”white collar positions”. I Skandinavia har vi allerede nådd målet med 32 prosent. 

Vi har møtt våre kolleger Tove, Anna og Olena for å finne ut hvorfor tegl- og byggebransjen er en attraktiv karrierevei også for kvinner.

Mer enn 30 år i teglbransjen

Tove Narvestad, Teknisk sjef | Wienerberger AS
Tove Narvestad, Teknisk sjef

58-årige Tove Narvestad har mer eller mindre jobbet med tegl helt siden hun ble ferdig utdannet sivilingeniør i 1991. 

De siste 20 årene har hun jobbet i Wienerberger Norge som teknisk sjef for teglstein og marktegl, hvor hun er ansvarlig for produktsortimentet, dokumentasjon, prosjektutredning, rådgivning om hvordan teglstein utnyttes på beste måte i byggeprosessen og mye annet. 

I dag er hun rådgiver for arkitekter, entreprenører og byggefirmaer om konkrete prosjekter, men egentlig drømte hun om å bli arkitekt. Men med interesse for realfag og arkitektur var det nærliggende å velge sivilingeniørstudiet for bygg, og det har hun aldri angret på. 

- Jeg føler meg veldig heldig, for jeg har så mange interessante oppgaver. Hverdagen er veldig variert, spennende og utfordrende. Å jobbe med tegl er fantastisk på mange måter – spesielt fordi tegl er et vakkert, naturlig byggematerialet og også fordi resultatet av arbeidet vårt er veldig fysisk. Det gir en følelse av stolthet å bidra til å kle et bygg på en vakker og bærekraftig måte, sier Tove.  

Ifølge henne er det ingen tvil om at det er mange muligheter med en karriere innen byggfaget:

- Det er rom for mange forskjellige mennesker i byggebransjen. Mange starter med en teknisk utdannelse og går inn som rådgiver eller prosjektleder hos entreprenør, andre har håndverkbakgrunn men med gode muligheter for teknisk videreutdannelse, om de ønsker det. Det er gode faglige utfordringer og greit lønnsnivå. Jeg har møtt så mange flotte mennesker og har alltid følt meg respektert. Vi ser i dag flere og flere kvinnelige prosjektledere på byggeplassene, og jeg opplever ikke at det gjøres forskjell på menn og kvinner, avslutter hun.

     

"Å jobbe med tegl er fantastisk på mange måter – spesielt fordi tegl er et vakkert, naturlig byggematerialet og også fordi resultatet av arbeidet vårt er veldig fysisk. Det gir en følelse av stolthet å bidra til å kle et bygg på en vakker og bærekraftig måte."

Tove Narvestad
Teknisk sjef

     

En bransje i rivende utvikling

31-årige Anna Brodén er utdannet sivilingeniør innen arkitektur på Luleå Tekniska Universitet. 

- Min morfar bygget barndomshjemmet vårt, og jeg har alltid selv vært veldig praktisk anlagt. Det føles naturlig å bygge, og jeg har da også laget flere prosjekter selv i min egen leilighet, sier hun. 

I dag jobber Anna med konstruksjon og prosjektering i Wienerberger Sverige, hvor hun blant annet er ansvarlig for å prosjektere teglstein, komme med anvisninger, beregne og utarbeide tilbud på produksjon og levering. 

- Jeg liker veldig godt det tette samarbeidet vi har med murerne. Det fine med byggebransjen er at det ofte er problemer som må løses raskt. Det skjer noe nytt hele tiden, og bransjen er i rivende utvikling. Det er også en innovativ bransje, hvor fokus ikke lenger bare er på å bygge. Det handler i høy grad også om hvem det bygges for, hvordan vi bygger, og hva vi bygger.  

Ifølge Anna er det gode muligheter for å utvikle egen kompetanse og avansere. 

- Byggebransjen er veldig omfattende, og det er mange grener og veier man kan gå. Jeg har alltid hatt en matematisk hjerne, så det falt meg ganske naturlig å jobbe med konstruksjon og prosjektering. Samtidig lærer jeg hele tiden nye ting om teglstein og oppmuring, og det synes jeg det er moro å lære mer om, avslutter hun.

Employee Wienerberger AB
Anna Brodén, Konstruktion & projektering

     

"Byggebransjen er veldig omfattende, og det er mange grener og veier man kan gå. Jeg har alltid hatt en matematisk hjerne, så det falt meg ganske naturlig å jobbe med konstruksjon og prosjektering."

Anna Brodén
Konstruktion & projektering

     

Fra sykehussektoren til teglindustrien

Olena Liadova, Process Engineer
Olena Liadova, Process Engineer

42-årige Olena Liadova har jobbet i byggebransjen i seks år, og det ingen tvil om at hun mener det, når hun sier at hun elsker jobben sin. 

Med en utdannelsesbakgrunn som laborant og teknologisk ingeniør, har hun tidligere jobbet i sykehussektoren. I dag jobber hun som prosessingeniør i vårt laboratorium i Danmark, hvor hun jobber med kvalitetskontroll av våre teglstein

Hun er bidrar til å sikre optimale prosesser når teglsteinene presses, tørkes og brennes, og har daglig kontakt med våre teglverk som sender kalk og sand til analyse i laboratoriet for å finne frem til de beste blandingsoppskriftene. 

- Jeg elsker jobben min fordi jeg er med på å kvalitetssikre at teglsteinene våre hele tiden blir bedre, og byggene blir sterkere. Det viktigste for meg er at teglsteinene våre er de beste. Jeg har mange spennende arbeidsoppgaver og liker å jobbe med å sjekke og sikre at teglsteinene får det riktige uttrykket i form av format og farge, sier Olena og avslutter: 

- Teglbransjen er virkelig interessant, og jeg kan bare konstatere at kvinner er like godt egnet som mine mannlige kolleger.

     

"Teglbransjen er virkelig interessant, og jeg kan bare konstatere at kvinner er like godt egnet som mine mannlige kolleger."

Olena Liadova
Process Engineer


 

Teglstein: EW2445 Persa | Rhododendron Hus, Danmark
Teglstein til nybygg?

Trenger du å sparre om teglstein som er utviklet spesielt til nybygg og andre prosjekter med spesielle krav til fargespill og estetikk?
 

Bærekraft hos Wienerberger

Vi har en ambisiøs tilnærming til bærekraft, med klare mål for klimaavtrykket vårt.

 

BREEAM-brosjyre

Vil du vite mer om hvordan teglstein og bekledningstegl fra oss bidrar positivt til bygg som ønsker å oppnå BREEAM-sertifisering?
 

   

Siste artikler

0Resultater

   

Campaign handmade bricks

Hold deg oppdatert

Abonner på vårt nyhetsbrev og få siste nytt om produkter, inspirerende prosjekter, dokumentasjon, ombruk, biomangfold og mye mer.

   

Downloads

Velg og last ned brosjyrer her

Produkter

En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.