Norges første demenslandsby med teglfasade i samspill med omgivelsene

Tegstein: Bark | Strømmehaven, Norge

 

Strømmehaven i Kristiansand er Norges første demenslandsby hvor beboerne kan bevege seg fritt i mest mulig normale og hjemlige omgivelser. Under utformingen av sykehjemmet ønsket arkitektene at fasadene skulle gå i ett med naturen og omgivelsene, og har kledd boligene i en lys, brunlig dansk teglstein. Strømmehaven ble tildelt den prestisjefylte arkitekturprisen WAN Award i 2018, og ble nominert til årets helsebygg i 2020.

 

I Kristiansand har det blitt bygget Norges første demenslandsby, Strømmehaven, med 42 omsorgsboliger for personer med demens. 

Strømmehaven er inspirert av omsorgssenteret Hogweyk utenfor Amsterdam, hvor kjerneelementet er at daglig gjøremål og sosiale møteplasser skal være i mest mulig kjente og trygge omgivelser.

Demenslandsbyen ble bygget av totalentreprenør BRG Entreprenør AS, på vegne av oppdragsgiver Kristiansand kommune. Prosjektet ble ferdigstilt i 2020, og arkitektene bak Strømmehaven er Friis & Moltke A/S, Lund + Slaatto og Gullik Gulliksen Landskapsarkitekter.

Valgt tegl etter omgivelsene

Under utformingen av Strømmehaven ønsket arkitektene å skape en omsorgsbolig i attraktive og gjenkjennelige omgivelser, der beboernes livskvalitet er sentralt. Arkitektene har derfor jobbet med hjemlighet og individuelle rammer for den enkelte beboer og bogruppe. Valget av materialer spiller en viktig rolle her. 

Svend R. Rasmussen, prosjektleder fra Friis-Moltke, mener det var naturlig å velge teglstein som fasademateriale: 

– Kristiansand er en by med mye tegl, og det var derfor et opplagt valg. Vi ønsket også et fasademateriale som tok utgangspunktet i omgivelsene og naturen rundt, og som matchet skogen og fjellene i området. I tillegg er tegl et robust materiale som bare blir finere og finere med tiden. Det gir følelsen av at du bor i noe solid som kan stå i flere hundre år. Tegl er også et fascinerende materiale, hvor du har mulighet til å arbeide med forskjellig type mønster, mørtel og kombinasjoner. Det gir mange muligheter i fasaden. 

Tove Narvestad, teknisk sjef i Wienerberger, forteller om teglsteinen som er levert: 

– Til Strømmehaven har vi levert en bløtstrøken prosjektteglstein i en brun basisfarge med et delikat gråhvitt fargespill. Teglfasadene var til dels utfordrende med store åpninger, og som vi gjennom godt samarbeid med utførende murmester, entreprenør og RIB løste med prefabrikkerte teglbjelker.

Bløtstrøken prosjektteglstein i en brun basisfarge med et delikat gråhvitt fargespill.

Kombinerer tegl med kledning i tre

Boenhetene og administrasjonslokalene som ligger rundt det frodige gårdsrommet er bygget i tegl. I midten av byggene befinner det seg blant annet butikk, frisør og en kafe. Disse byggene er organisk utformet og er kledd i tre. 

– Vi har jobbet mye med kontrasten mellom tre og tegl i arkitekturen, og hvordan materialene gjør hverandre sterkere. Det gir en følelse av det solide mot det myke. Vi synes den valgte tegltypen har et varmt fargespill som spiller godt sammen med den trekledningen i midten av omsorgsboligene, som er royal impregnert i typen natur, slik at trematerialet oppfører seg som normalt, men med langt lengre holdbarhet. Vi ønsket at både teglen og trekledningen skulle passe godt inn i landskapet og de grønne fargene i området, forteller Rasmussen.  

Under utformingen av demenslandsbyen har arkitektene brukt forskjellige murteknikker og detaljer for å skape individualisering mellom byggene og beboerboligene. 

Rasmussen forklarer:  

– Teglfasaden er murt i vilt forbant, men på enkelte områder som ved uteservering er fasaden utført med tilbaketrukne felter for å skape et annet uttrykk, samtidig som det skaper soner i uterommet som for eksempel ved kafeen til uteservering. Det er også jobbet med sprang i fasaden for å styrke individualiseringen av den enkelte bolig og for å skille mellom de forskjellige boenhetene og ulike funksjoner.


 

"Teglfasaden er murt i vilt forbant, men på enkelte områder som ved uteservering er fasaden utført med tilbaketrukne felter for å skape et annet uttrykk, samtidig som det skaper soner i uterommet som for eksempel ved kafeen til uteservering."

Svend R. Rasmussen
Prosjektleder fra Friis-Moltke

     

Tildelt prestisjefylt internasjonal arkitekturpris

Flere har lagt merke til den første demenslandsbyen i Norge, og arkitektene har blitt spesielt roset for hvordan prosjektet glir elegant inn i omgivelsene og nabolaget. Noe som også gjør Strømmehaven til et hyggelig sted å dra på kafe eller spise lunsj og middag. Dette er med på å skape tilknytning til dagliglivet og gi beboerne en mer aktiv hverdag. 

Strømmehaven ble blant annet tildelt den prestisjefylte arkitekturprisen WAN Award 2018 i kategorien «Future Projects Healthcare». 

I tillegg ble Strømmehaven nominert til Årets helsebygg av NohrCon i 2020. Prisen har som mål å løfte frem og hedre gode eksempler for bygging av omsorgsboliger, sykehjem, helsestasjoner og sykehus, slik at de kan tjene som en inspirasjonskilde for andre. 

Under nominasjonen til Årets helsebygg i 2020, fremhever juryen blant annet hvordan verdiene og målene til prosjektet er tydelig uttrykt i arkitekturen:  

«Prosjektet går elegant inn i omgivelsene og nabolaget, og gir en naturlig ramme rundt det som skal være boliger for beboerne. Det er en fin arkitektur som på en god måte binder eksisterende anlegg og nytt anlegg sammen. Variert materialbruk gir brukerne gode estetiske opplevelser».

 

FAKTA om Strømmehaven:

Prosjektets navn: Strømmehaven
Arkitekt:Friis & Moltke A/S
                  Lund + Slaatto og Gullik Gulliksen Landskapsarkitekter
Eier og byggherre: Kristiansand kommune
Teglstein: Brun prosjektsten


 

Nysgjerrig på vår bløtstrøken tegl?

Vi leverer bløtstrøken tegl i mange forskjellige farger.

 

Få inspirasjon her

Ønsker du å få inspirasjon direkte til innboksen din?

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og bli inspirert av våre referanseprosjekter og produkter.  

Meld deg på her


 

Siste artikler

0Resultater

Downloads

Velg og last ned brosjyrer her

Produkter

En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.