Teglflis på kompakt mur transformerte Grønnegata 6 til å bli en vakker eiendom med arkitektur av høy kvalitet

Teglstein: St. Ives Cream Blended | Grönnegata 6, Homansbyen


Oppgraderingen av Grønnegata 6 i Homansbyen har forvandlet eiendommen til et frodig gårdsrom der bærekraftig arkitektur har blitt tatt på alvor. Mad arkitekter ønsket å redusere ressursforbruket, samtidig som levetiden og materialkvaliteten forbedres. For å skape slektskap til omgivelsene, var det naturlig å velge en lys og varm teglstein som fasademateriale.

 

Grønnegata 6 ligger i en sidegate til Hegdehaugsveien, sentralt plassert ved slottsparken i Oslo.  Det var behov for en oppgradering av den gamle bygården fra 1972, og Mad arkitekter fikk i oppgave av Bjerke Eiendom å gi det eksisterende bygget et energiløft med økt bokvalitet. 

Siri Ulrikke Høye, arkitekt og prosjektansvarlig og Trond Elverum, arkitekt og partner fra Mad arkitekter, så også et stort potensiale i å fortette deler av eiendommen, og forvandle det grå parkeringsdekket til et frodig gårdsrom med et vakkert nybygg.

   

"Ved å lime teglflis på de massive murveggene blir teglen en naturlig forlengelse av veggen. Det gir en robust og forenklet konstruksjon som både reduserer antall materialer og reduserer risiko for feil. Vi mener denne kombinasjonen er bærekraftig og av høy kvalitet"

Siri Ulrikke Høye
Arkitekt og prosjektansvarlig fra Mad Arkitekter

   

Lys teglfasade med teglflis megler mellom de eksisterende byggene

Arkitektenes mål med Grønnegata 6 var å skape robuste og bærekraftige bygg, som også har vakre og attraktive fasader som passer godt inn i omgivelsene. Å kle fasadene i både nybygg og eksisterende bygg med teglstein var derfor et naturlig valg fra start. 

- Homansbyen består av mange teglbygg fra 1800-1970-tallet, og vi ønsket å videreføre temaet og tidsperioden i transformasjonen og nybygget. Vi ønsket å bidra til helhet og sammenheng med omgivelsene, i tillegg til et visuelt løft, og det var derfor naturlig å velge teglstein som fasademateriale, forteller Høye. 

Hun utdyper:  

- I tillegg har tegl en levetid, kvalitet og estetikk som spiller en stor rolle i valg av materiale. Materialet har mange virkemidler der uttrykket kan varieres med farge, forbant og overflater, og det gir oss mange arkitektoniske muligheter.  

Til Grønnegata 6 har vi levert en belgisk håndbanket teglstein som heter St. Ives Cream Blended i WDF-format. Tove Narvestad, vår tekniske sjef, forteller om tegltypen: 

- Grunnteglen er lys gul med innslag av mørkere tegl, men tromlet med sementslurry. Dette gjør den rustikk i uttrykket med en gammel patina, samtidig som den gir fasaden en letthet og eleganse. Teglen er skåret ned til teglflis i varierende tykkelse for å oppnå et relieff i fasaden.

Mad arkitekter ønsket at teglfasaden ikke skulle få et tungt og mørkt uttrykk, og fant sin fasinasjon for St. Ives Cream Blended.  

- St. Ives Cream Blended har en lys og varm nyanse med et spill som gir karakter i fasaden. Vi synes også denne tegltypen står meget godt mot de eksisterende byggene i området, som er en blanding av gul og rød tegl og puss. Vi synes derfor at teglfasaden megler litt imellom de eksisterende byggene og binder dem sammen på en naturlig måte, sier Høye.

Kombinerer teglflis med massiv porebetong

For å skape robuste og bærekraftige bygg, mener Mad arkitekter det handler om å bygge med færre og bedre materialer. I dette prosjektet er det kombinert massiv porebetong med teglflis. Høye mener teglflis er en god måte å utnytte teglen på, fordi denne tegltypen er lik på alle sider og man får dermed to flis av en tegl, noe som gir dobbelt så mye fasadeareal.

Kombinasjonen av teglflis og massiv porebetong har også flere fordeler. 

- Massiv porebetong er konstruktivt i seg selv, der vi unngår den komplekse oppbygningen av materialer som brukes ved tradisjonell luftet teglforblending. Ved å lime teglflis på de massive murveggene blir teglen en naturlig forlengelse av veggen. Det gir en robust og forenklet konstruksjon som både reduserer antall materialer og reduserer risiko for feil. Vi mener denne kombinasjonen er bærekraftig og av høy kvalitet, utdyper Høye. 

Ved å benytte teglflis direkte på massive murvegger, får også arkitektene et stort spillerom til å leke med teglen.   

- Fordi teglflisen limes direkte på veggen, har vi mulighet til å jobbe med forband og estetiske detaljer som ofte velges bort fordi det blir for komplisert, sier Høye, og fortsetter: 

- Fasadene er utført i vilt forband som gir et levende spill i fasaden. Siden murveggene består av porebetongblokker i ulik tykkelse, bidrar det til variasjon med dype smug og relieff i teglfasaden. Ved denne utførelsen oppleves fasaden som om hele bygget består av tegl. Med referanser til de eldre teglgårende fra 1800-tallet, gir dette fine visuelle kvaliteter.

    

Materialer som reduserer ressursforbruket

Som arkitekt mener Høye de har et ansvar for å bidra til en mer bærekraftig arkitektur. Vi vet at byggeindustrien står for ca. 40 prosent av verdens råvareuttak, og antallet forskjellige byggekomponenter i bygg har økt drastisk. 

- Vår erfaring som arkitekter er at dagens komplekse og høyteknologiske byggemetode er lite bærekraftig når man tar hele byggets livsløp i betraktning. Vi har et ønske om å bidra til en mer bærekraftig arkitektur ved å redusere ressursbruken i byggene våre, og bruke materialer som er mer bærekraftige i seg selv og som har lang levetid, forteller Høye, og avslutter:  

- Utfordringen er ofte at høy kvalitet blir for dyrt og tidskrevende. Grønnegata 6 er et godt eksempel på et vakkert bygg av høy kvalitet, der selve konstruksjonen ikke er så komplisert. Det er vinn-vinn for både arkitekt og utførende.

 

FAKTA om Grønnegata 6:

Prosjektets navn: Grønnegata 6
Arkitekt:Mad arkitekter
Eier og byggherre: Bjerke Eiendom
Teglstein: St. Ives Cream Blended som teglflis


 

Interessert i vårt produktsortiment av teglstein?

Vi leverer teglstein i mange forskjellige farger og formater.
 

Få inspirasjon her

Ønsker du å få inspirasjon direkte til innboksen din?

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og bli inspirert av våre referanseprosjekter og produkter. 

Meld deg på her


 

Siste artikler

0Resultater

Downloads

Velg og last ned brosjyrer her

Produkter

En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.