Teglstein bygger bro mellom gammelt og nytt på Ensjø Torg

Reference projekt, Ensjo Torg

 

Ensjø Torg i Oslo har tidligere både vært teglverk og fabrikkbygninger. Nå forandres området til en møteplass med moderne boliger, barnehage, næring og grønne uterom.

Teglsteinen på murfasadene er med på å bygge bro mellom gammelt og nytt i det historiske industriområdet.  

Ensjø Torg har blitt et område fullt av mennesker og liv, med boliger, flere kulturtilbud og skoler. Fra leilighetene på Ensjø Torg er det kort gåavstand til Oslo sentrum, samt de vibrerende områdene Grünerløkka og Tøyen.

Byggherre for hele utbyggingen er Skanska Eiendomsutvikling, med Skanska Norge, region Oslo bolig som totalentreprenør. Arkitektene bak Ensjø Torg er 4B Arkitekter. AK byggservice AS er ansvarlige for murerjobben. 

 

Hundre års industrivirksomhet omdannet til boliger

4B Arkitekter har arkitektansvaret for både S1 og B1 på Ensjø Torg. Til Ensjø Torgs to boligbygg, Levahn MEK og Tyngdepunktet, har Wienerberger levert teglstein til fasadene.

Teglsteinen er nøye utvalgt for å passe inn i det historiske industriområdet i Oslo.

På Ensjø er over hundre års industrivirksomhet omdannet til moderne boliger. I det røde murstensbygget, Levahn MEK, som opprinnelig var teglverksted og senere fabrikk for produksjon av lokomotiver, har arkitektfirmaet 4B ferdigstilt moderne leiligheter. 

Lokomotivfabrikken, Levahn, er en av svært få gjenværende industribygninger på Ensjø som er på Byantikvarens gule liste, som står i sentrum av Ensjø Torg.

Levahn var opprinnelig en motorfabrikk, som lagde båtmotorer, først i Pilestredet i Oslo, og fra 1917 på Ensjø Teglverks gamle tomt. Ensjø Teglverk hadde vært i drift siden 1855 basert på den gode leiren i området. 

 

Bevarer eldre murfasade med tegl fra Wienerberger

Nå er Levahn transformert til boliger og omkranses av bygninger. For arkitektene, 4B Arkitekter, var det viktig at murfasadene for rehabiliteringen av den gamle delen av Levahn MEK skulle bevares i størst mulig grad, og at eventuelle reparasjoner skulle se mest mulig ut som teglen i det originale bygget. I samråd med byantikvaren var det bestemt at man skulle bevare så mye av fasadene som mulig, og brukte tegl fra Wienerberger til å fullføre fasadene. Teglsteinen passet inn med den originale røde mursteinen på Levahn.

Nils Halvorsen, sivil arkitekt MNAL og partner i 4B Arkitekter, forteller:

- Det er reparert mye tegl i fasadene på Levahn, og lagt nye pølsefuger. Vi ønsket å gjenskape fasaden fra det originale bygget, og derfor ble det produsert en ny "gammel" stein, fra Wienerberger. 

Reference projekt, Ensjo Torg
Referanseprosjekt Ensjø Torg
© Wienerberger

 

 

En kombinasjon av to belgiske teglsteiner 

For å skape det riktige uttrykket som lignet den gamle mursteinen valgte arkitektene en kombinasjon av de belgiske teglsteinene Oude Veldsteen og Olm. 

Ole-Kristian Thoresen, Salgssjef og Teknisk rådgiver i Wienerberger Norge, har vært med på å velge ut teglstein sammen med arkitektene. Han forteller:

- Oude Veldsteen og Olm er med på å gi murfasaden et «gammelt» uttrykk. Arkitektene gikk for en 50/50 miks av steinene, og de blender fint inn med den originale mursteinen på Levahn MEK. 

 

Reference projekt, Ensjo Torg
Referanseprosjekt Ensjø Torg
© Wienerberger

Moderne uttrykk med svart teglstein

Teglstein har også blitt brukt til nabobygningen, nybygget Tyngdepunktet på Ensjøveien 17. Her har Wienerberger levert den moderne svarte teglsteinen Linnaeus Grafiet Zwart til fasaden.

Tove Narvestad, Teknisk Sjef i Wienerberger Norge, forteller om valget av teglsteinen:  

- Dette er en moderne og røff svart stein med grått fargespill. Det er en ekstrudert teglstein som passer godt inn i et rustikt gammelt miljø som på Ensjø Torg.

Den gråsvarte steinen har et flott fargespill og svakt preget overflate. Nils Halvorsen, sivil arkitekt MNAL og partner i 4B Arkitekter avslutter:

- Vi gikk for den gråsvarte steinen på grunn av det estetiske, men også formen. Steinen står i kontrast til andre typer tegl som har blitt brukt til bygningene på Ensjø Torg. I tillegg har den en fin form, den er litt smalere enn normalt, men et lengere format som gir et moderne uttrykk. I tillegg fungerer den gråsvarte fargen godt til detaljene på bygget i svart stål og tydelige fargeinnslag på vinduer og enkelte fasadeelementer.

 

Reference projekt, Ensjo Torg
Referanseprosjekt Ensjø Torg
© Wienerberger
Reference projekt, Ensjo Torg
Referanseprosjekt Ensjø Torg
© Wienerberger

FAKTA om Ensjø Torg

Prosjektets navn: Ensjø Torg  
Arkitekt: 4B Arkitekter
Teglstein til Levahn MEK: Belgiske Oude veldsteen og Olm
Teglstein til Tyngdepunktet: Svart Linnaeus Grafiet Zwart
Oppført: 2019-2020 

 

_______


Bli mer kjent med våre mange forskjellige typer teglstein

Klikk her for å lese mer om vår røffe gråsvarte teglstein her 

Les mer her.

Ønsker du å få inspirasjon direkte til innboksen din?

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og bli inspirert av våre referanser og produkter.

Meld deg på her

Downloads

Velg og last ned brosjyrer her

Produkter

En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.