Teglstein laget med biogass leveres til første klimanøytrale rekkehus

Teglstein - EW0465 Rød nuanceret - LESS - Gottorps Hage, Sverige

 

I søndre Malmø i Sverige er et av Skanskas nyeste boligområder i ferd med å vokse frem – Gottorps Hage. Der bygges det 40 Svanemerkede småhus i form av eneboliger, kjedehus og rekkehus, hvor rekkehusene dessuten bygges som de første klimanøytrale rekkehusene i Sverige. For å oppfylle Skanskas langsiktige klimamål, har Skanska Nya Hem iverksatt flere tiltak for å redusere prosjektets klimaavtrykk. Blant annet har man valgt å kle rekkehusene med en CO2-sparende av teglstein kalt LESS fra Wienerberger som, takket være en produksjon med sertifisert biogass og mindre råvareforbruk, reduserer CO2-utslippet markant.

 

Boligområdet Gottorps Hage ligger i den populære bydelen Bunkeflostrand. Der bygges det akkurat nå 40 småhus, hvor samtlige hjem er Svanemerkede og har stort fokus på både bærekraft og lave driftskostnader. Dessuten har man lansert Sveriges første klimanøytrale rekkehus.


 

 

For å imøtekomme de strenge kravene til bærekraft og miljø har man, uten å fire på hverken kvalitet eller sikkerhet, valgt å bygge alle husene med reisverk i tre og teglstein utvendig. De var på jakt etter en miljøtilpasset teglstein til de klimanøytrale rekkehusene, hvor Skanska – i samarbeid med Beijers spesialavdeling Fasad & Betong – valgte seg ut en miljøvennlig teglstein i LESS-serien fra Wienerberger som, takket være en produksjon driftet av sertifisert biogass samt hull midt i steinen, reduserer materialforbruket og bidrar med å redusere klimaavtrykket betydelig.

Klimanøytral med mer CO2-vennlig teglstein

Hos Skanska betyr klimanøytralitet at man først reduserer alle utslipp i produksjonen og driftskjeden, og deretter kompenserer for uunngåelige utslipp med fornybar energi. Det beregnes at boligen er klimanøytral etter 50 års drift. I Gottorps Hage klassifiseres rekkehusene som klimanøytrale, men ambisjonen er at alle Skanskas egenutviklede boliger skal være klimanøytrale innen 2030. Jessica Andersson, prosjektutvikler i Skanska Nya Hem, forklarer:

- Alle husene i Gottorps Hage har en grønn profil. De er Svanemerkede og bygges med klimasmarte løsninger. Vårt mål er at alle egenutviklede prosjekter skal være klimanøytrale innen 2030, og da må man begynne et sted. Derfor tok vi mål av oss om å gjøre disse rekkehusene til Sveriges første klimanøytrale rekkehus. Vi har studert hver eneste detalj for å redusere utslippet, og Wienerbergers miljøtilpassede teglstein LESS er et av tiltakene for å redusere utslippet. Vi utstyrer dessuten alle rekkehusene med eget solcelleanlegg for å redusere ressursforbruket og driftskostnadene for sluttbrukeren, samt for å generere fornybar energi.

- Miljøsaken er utrolig viktig for oss i Skanska, og tiltakene på rekkehusene i Gottorps Hage er et første steg for at vi skal kunne nå våra ambisiøse klimamål. Husene er bygget med tanke på bærekraft og miljø, og derfor har vi valgt å kle dem med en teglstein fra den CO2-sparende serien LESS, forteller Jessica Andersson.


 

"Husene er bygget med tanke på bærekraft og miljø, og derfor har vi valgt å kle dem med en teglstein fra den CO2-vennlige serien LESS."

Jessica Andersson, prosjektutvikler i Skanska Nya Hem


 

Et trygt materiale

Skanska involverte Beijer Byggvaruhandels spesialavdeling, Fasad & Betong, tidlig i prosessen for å finne en teglstein med så lav CO2-verdi som mulig for prosjektet. Etter å ha saumfart markedet og leverandører endte de opp med vår serie med CO2-sparende teglstein kalt LESS som brennes med sertifisert biogass og benytter grønn strøm.

Mikael Liljenfors, spesialist i Beijers spesialavdeling, Fasad & Betong, forteller:

- Det unike med teglsteinen LESS fra Wienerberger er at den har hull midt i steinen, noe som gjør produksjonen mye mer CO2-nøytral. Deres produksjon av LESS teglstein drives dessuten av 100 % sertifisert biogass som i produksjonen gir en reduksjon av CO2 på 60–80 prosent sammenlignet med tradisjonell bløtstrøken teglstein, og det er naturligvis en viktig fordel. Det jobbes på spreng i bransjen innen området bærekraft, og alle leverandører satser for fullt på dette. Det er helt avgjørende for leverandørene å kunne leve opp til dette, og det skal bli spennende å se hva som vil skje innen dette området i fremtiden.

Jessica Andersson utdyper og avslutter:

- I Skåne er man generelt positiv til å bygge med tegl. Det er et sikkert materiale og vi føler oss trygge med å jobbe med det. Vi lette etter en produsent som kunde levere en klimaforbedret teglstein og som kunne vise det med de rette EDP-ene. Så det å finne denne teglsteinen fra LESS-serien var den siste puslespillbiten som manglet før vi satte i gang. Det er en av flere tiltak vi har iverksatt for å få ned klimaavtrykket for rekkehusene i Gottorps Hage.

Teglstein - EW0465 Rød nuanceret - LESS - Gottorps Hage, Sverige
© Skanska Sverige


 

Informasjon om prosjektet

Prosjektets navn: Gottorps Hage
Arkitekt: Arkitema
Byggherre: Skanska
Bærekraftsertifisering:
Svanemerket
Teglstein:
 EW0447 Flint LESS og EW0479 Sand LESS
Oppført: 2021-2022

LESS mursten

LESS

En CO2-sparende teglstein for fremtidens bygg

Bygg med vår CO2-sparende serie av teglstein kalt LESS og oppnå CO2-reduksjon.

Ved å redusere materialforbruket med 15 % og brenne med sertifisert biogass reduserer vi CO2-utslippet i produksjonen med 70-90 %. CO2-besparelsen i produksjonen av LESS dekker fase A3 i EPD’en.

Teglsteinen har samme mål og uttrykk som en tradisjonell, dansk bløtstrøken teglstein, og leveres i mange lekre fargevarianter.

 

 

Nyheter

0Resultater

 

 

Campaign handmade bricks

Hold deg oppdatert

Abonner på vårt nyhetsbrev og få siste nytt om produkter, inspirerende prosjekter, dokumentasjon, ombruk, biomangfold og mye mer.

Downloads

Velg og last ned brosjyrer her

Produkter

En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.