Teglsteinen LESS gir 60-80% lavere CO2-avtrykk

Teglstein - LESS - Rikke Ask & René Lemming

 

Hos Wienerberger har vi utviklet den miljøvennlige teglsteinen LESS som dokumenterer et CO2-utslipp fra produksjonen som er 60-80% lavere enn tradisjonelle teglstein.

Hvorfor er LESS mer klimavennlig, hvordan er teglsteinen blitt til, og hva kan vi forvente av fremtidens teglstein? Få svaret her, når den danske produktsjefen og arkitekten, Rikke Ask, tar deg med på vår reise gjennom utviklingen av LESS.

Det er ikke til å komme utenom at byggevirksomhet utgjør en klimabelastning som alle i bransjen må ta på alvor. Byggematerialer står for 11% av verdens CO2-utslipp, og derfor er det avgjørende at vi jobber målrettet med hvordan vi kan redusere CO2-utslippet fra produksjonen av byggematerialer.

Fremtidens teglstein er i høy grad på klimadagsordenen hos Wienerberger. Vi står bak den bløtstrøkne teglstein LESS som skiller seg fra en tradisjonell bløtstrøken teglstein ved å ha 10% mindre råmateriale, fordi vi har laget tre hull i midten av teglsteinen. Og så brennes teglsteinen på biogass.

Last ned EPD-er på LESS her

 

 

 

 

En miljøvennlig teglstein

De tre hullene i midten av teglsteinen LESS reduserer råmaterialet leire og energiforbruket under tørking og brenning. Det forklarer Rikke Ask, som er arkitekt og produktsjef hos det danske produksjonslandet i Wienerberger:

- Vi kan forsøke å redusere vårt CO2-utslipp på ulike måter. Vi har sett på teglsteinens geometri og format og har begynt å perforere den. Ved å dematerialisere og fjerne 10% av leira, sparer vi rundt 20% energi – både i produksjonen, på transport og i innhenting av råvarer.

For å redusere CO2-utslippet ytterligere produseres alle våre LESS-teglstein med biogass. Det er et ledd i vår målsetting om at 50% av energien til vår teglproduksjon i Norden fra 2022 skal komme fra biogass som er en fossilfri og CO2-nøytral energikilde.

- Vi opplever stadig større oppmerksomhet på klimavennlige teglstein og bærekraftige sertifiseringer. Våre teglstein skal derfor sette minst mulig avtrykk på miljøet. Jo mindre materiale vi må brenne, jo kortere tid vi må tørke, og jo mer miljøvennlig brensel vi bruker, desto bedre er det, sier Rikke Ask.

Teglsteinen har fått navnet LESS, fordi det er mindre av alt. Det er mindre leire, vi slipper ut mindre energi i produksjonen, den veier mindre og er derfor lettere å transportere, samt håndtere for mureren.

Utviklingen av LESS krever presisjon

Det som skiller teglsteinen LESS fra en tradisjonell bløtstrøken teglstein, er selvfølgelig de tre hullene. Det har vært en stor teknisk utfordring å lage de tre hullene, og det er det en helt spesiell årsak til:

- Det er veldig vanskelig å lage tre hull i en bløtstrøken teglstein i motsetning til en ekstrudert teglstein, hvor leira er presset fri for luft ved høyt trykk og er derfor mer formstabil. Den bløtstrøkne teglstein må presses ut gjennom en form uten bunn. Den er veldig våt og myk med en vannprosent på rundt 20%, sier Rikke Ask.
Hun forklarer at de tre hullene må lages i løpet av et par sekunder, før leira slipper formen, og uten at teglsteinen deformeres:

- Det krever en ganske høy grad av presisjon og hurtighet, fordi leira er så myk. Det er faktisk ikke så enkelt. Vi har i lengre tid samarbeidet med dyktige teknikerne på maskinfabrikken som har jobbet veldig hardt for å finne den helt riktige teknikken for å lage teglsteinen LESS. Det tok oss over to år å finne en produksjonsmetode som fungerte i større skala.

   

LESS mursten

   

Nytt utseende, samme muligheter

Selv om LESS har tre hull i midten, ligner den fortsatt på en tradisjonell bløtstrøken teglstein. Utseende og estetikken er helt den samme. Det er mulig å lage de samme forband, og den holder murmål.

- Det har også vært en av årsakene til at det er veien vi har gått innledningsvis i utviklingen av fremtidens teglstein. Vi har bevart det danske normalformatet som vi og kundene våre er så glade i, og som vi har brukt gjennom hundrevis av år, sier Rikke Ask.

Teglsteinen LESS finnes i en lang rekke farger, slik at det fortsatt gir kundene våre mange valgmuligheter. Arkitektene kan derfor fremdeles uttrykke seg med fasaden og samtidig tenke mer bærekraft i materialvalget.

 

Fremtidens teglstein er bærekraftig

De tre hullene i LESS er første skritt på vår reise mot fremtidens teglstein.

- Nå har vi jobbet med dematerialisering og fjernet materiale, men bevart teglsteinens form, slik at den kan brukes akkurat som en tradisjonell bløtstrøken teglstein. Fremover kommer vi til å gå videre og undersøke enda mer på geometriens format, samtidig med at vi også jobber med å bruke enda mindre råvarer, forklarer Rikke Ask og legger til:

- Vi vil også se enda mer på hvordan vi produserer teglsteinen og optimalisere det vi allerede gjør i dag med nye grønne energikilder som for eksempel el-ovner.

LESS - Rikke Ask

 

 

LESS mursten

LESS - teglstein med bærekraftige fordeler

Les mer om vår miljøvennlige teglstein og last ned brosjyren.

 

 

Siste nytt om bærekraft

0Resultater

 

 

Nyhedsbrev

Hold deg oppdatert

Abonner på vårt nyhetsbrev og få siste nytt om grønne produkter, bærekraftige prosjekter, dokumentasjon, gjenbruk, biomangfold og mye mer.

Downloads

Velg og last ned brosjyrer her

Produkter

En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.