Byutviklingsprosjektet Værstetorvet fortsetter den lange tegltradisjonen fra Fredrikstad

Teglstein | Byhaven, Værstetorvet Syd

Copyright: Værste AS

 

Værstetorvet i Fredrikstad er et helhetlig byutviklingsprosjekt som skal inneholde flere tusen kvadratmeter med boliger, kontorer og næring innen 2025. Den nye bydelen har vært under planlegging de siste 20 årene, med ambisjon om å bidra til et større, mer levende og urbant bysentrum. Et av boligprosjektene på Værstetorvet er Byhaven, hvor fire av byggene blir utført i tegl.

 

Våren 2014 inviterte byggherre og oppdragsgiver Værste AS til et parallelloppdrag for utviklingen av det mest sentrumsnære området på Fredrikstad Mekaniske Verksted (FMV). Det var det lokale arkitektkontoret Griff Arkitektur som fikk oppgaven med å utvikle det nye handelssenteret på Værstetorvet og boligprosjektet Byhaven. Solid Entreprenør AS er valgt som totalentreprenør.

Lang tegltradisjon i Fredrikstad

Værstetorvet er et stort byutviklingsprosjekt som består av mange deler og byggetrinn. Boligprosjektet Byhaven er en del av Værstetorvet Syd og er en sammensatt struktur som inneholder ca. 250 boliger med variasjon i størrelser og boligtyper. Arkitekturen skal fortelle historien om blomsterøya Kråkerøy, industrieventyret FMV og den nye fremtidsrettede bydelen på Værste.

De fire byggene Vertikal, Amber, Amber Syd og Onyx utgjør halvparten av prosjektområdet Byhaven og er beskrevet med vår teglstein. Tegl har en lang historie i og rundt Fredrikstad, og ble et naturlig materialvalg for arkitektene. 

- Fredrikstad består av gamle maskuline industribygg, flotte detaljerte byhus, kulturhus, kirker og ikke minst Arnstein Arneberg sitt administrasjonsbygg, som er utført i tegl. De nye teglbyggene på Værste vil med respekt for tradisjonen og fortiden vippe på hatten mot disse byggene, forteller Kennet Hald fra Griff Arkitektur som er hovedarkitekt på boliger og fasader på Værstetorvet Syd.

Griff Arkitektur har jobbet med særegne fasader for å skape variasjon i arkitekturen og bidra til mangfold i bygatene.  

- Hvert bygg i Byhaven har sin egen signatur eller identitet. Vi jobber med en allsidig palett som skal binde bygningskroppen sammen med stedet og Fredrikstad sin historie, samtidig som de skal fremstå med sin egen karakter. Tegl er et robust fasademateriale med stofflighet, som skifter karakter gjennom dagen og årstidenes lys. Vi anser også tegl som et bærekraftig og vedlikeholdsvennlig materiale som eldes flott med tiden, sier Hald.

    


"Fredrikstad består av gamle maskuline industribygg, flotte detaljerte byhus, kulturhus, kirker og ikke minst Arnstein Arneberg sitt administrasjonsbygg, som er utført i tegl. De nye teglbyggene på Værste vil med respekt for tradisjonen og fortiden vippe på hatten mot disse byggene"

Kennet Hald
Griff Arkitektur

     

Vertikal med teglstein i et langt format

Bygget Vertikal er et moderne teglsteinsbygg som ligger nordvest på Værste. Som navnet formidler er dette et boligtårn som strekker seg høyt over øvrig bebyggelse, med en detaljering og et estetisk uttrykk av høy arkitektonisk verdi.

- Vertikal blir nettopp bydelens vertikale orienteringspunkt med sine 13 etasjer. Arkitekturen trekker sine spor tilbake til industrien. Som en kontrast til det presise, men i særdeleshet til det vertikale, jobber vi med en tegl i et ekstra langt og utradisjonelt tynt format med en veldig rough finish, forteller Hald, og tilføyer:

- Fargen og utrykket på teglen har en rik rødbrun karakter med en overflate som bryter og reflekterer lyset i varierende omfang, nettopp som et resultat av teglens råhet og rustikke uttrykk. Teglen mures i vilt forbandt uten rytme og gjentagelse skiftene imellom. Vi ønsker at teglsteinen skal være byggets primære uttrykk og materiale, og benytter inntrukne fuger med en mørk mørtel. Dermed vil fugen bli en sekundær skygge og teglen vil automatisk tre frem.

To identiske søsterbygg i tradisjonell teglstein

Boligbyggene Amber og Amber Syd er to identiske søsterbygg som ligger øst på Værste. Til disse byggene er det beskrevet en lys, rød tegl. Navnet Amber er inspirert av den spesielle rødfargen på̊ teglsteinen i fasaden.

- På søsterbyggene Amber og Amber Syd har vi arbeidet med sorte detaljer i utvendige konstruksjoner som gir byggene et industrielt og internasjonalt preg som refererer til verftsvirksomheten på Værste. Byggene blir utført som et tradisjonelt rødlig murverk som har vært «umoderne» de siste 100 åren, men som er på vei tilbake. Her har vi utover lokale, historiske referanser, sett mot Munch Brygge i Oslo som også er utført med varm rødlig tegl fra Wienerberger, forteller Hald.

Teglfasaden er inspirert av den vakre smykkesteinen Onyx

Det siste teglbygget, Onyx, er plassert rett sør for Amber Syd og blir et moderne bygg kledd i mørk tegl. Hald beskriver teglfasaden: 

- Onyx blir, som navnet antyder, et ganske mørkt bygg. Med navnet har vi latt oss inspirere av den vakre smykkesteinen Onyx, likt som teglsteinen i fasaden med sorte og mørke nyanser. I arkitekturen, detaljeringen og formen holder Onyx slektskap med Amber-byggene, mens teglen får en helt egenartet karakter. Steinen er mørkegrå, men inneholder sandkornstore partikler som leker med og reflekterer lyset. Det gir en effekt som minner om rimfrost og gir steinen et levende uttrykk både på avstand og på nært hold. 

Han avslutter: 

- Likt Amber har Onyx-bygget sortlakkerte metallrammer på fasaden, som skaper et industrielt og internasjonalt preg. Vi har ønsket av både Amber-byggene og Onyx skulle få en New Yorker meatpacking district-følelse.

Byhaven estimeres ferdigstilt årsskiftet 2024/2025.

 

FAKTA om Byhaven

Prosjektets navn: Byhaven på Værstetorvet
Arkitekt:Griff Arkitektur
Teglstein: - ikke i bestilling enda
Oppført: Årsskiftet 2024/2025


 

Nysgjerrig på vår håndbanket tegl?

Vi leverer håndbanket tegl i mange forskjellige farger.

 

Få inspirasjon her

Ønsker du å få inspirasjon direkte til innboksen din?

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og bli inspirert av våre referanseprosjekter og produkter. 

Meld deg på her


 

Siste artikler

0Resultater

Downloads

Velg og last ned brosjyrer her

Produkter

En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.