Trævarefabrikken kombinerer seks teglsteinstyper fra Wienerberger

Teglstein: Valnød - Flint - Kul - Hvid marmor - Ingefær - Brun Valmue | Trævarefabrikken

 

Boligprosjektet Trævarefabrikken på Strømmen har ønsket å ivareta og videreføre det industrielle preget tomta har hatt igjennom historien. Med Sagelva som nærmeste nabo ble tegl et naturlig materialvalg. For å bryte opp fasadene til de fire byggene har arkitektene valgt å kle hvert enkelt volum med sin egen, unike teglstein. Dette resulterte i seks forskjellige teglsteinstyper fra Wienerberger.

 

Tomten, der den tidligere Trævarefabrikken lå, avgrenses av Sagelva i øst og sør, Segelckes vei og Trevarebrua i nord og småhusbebyggelse i vest. Byggherre Selvaag Bolig valgte Consto AS som totalentreprenør for det ca. 10. 000 kvadratmeter store arealet på Strømmen. Det er ARCASA arkitekter som har tegnet de fire byggene med leiligheter i teglstein, og byggeprosjektet ble ferdigstilt i 2021.

Hvert volum kledd i egen teglstein

Boligprosjektet Trævarefabrikken har ønsket å ivareta og videreføre det industrielle preget tomta har hatt gjennom historien. Industriarkitektur langs elver har tidligere vært sterkt preget av tegl som hovedmateriale. For å skape slektskap til det tidligere industriområdet valgte ARCASA arkitekter å utføre de fire separate leilighetsbyggene i 7 forskjellige teglsteinstyper. Anna Nowogrodzka, arkitekt i ARCASA arkitekter, forteller hvorfor:

- Tre av de fire byggene (bygg A, B og C) består visuelt sett av to sammenstilte hovedvolumer med ulik høyde som er sideforskjøvet i forhold til hverandre. For å skape tydelig kontraster mellom volumene ønsket vi å kle hvert enkelt volum med sin egen, unike tegltype. Vi endte dermed opp med 7 forskjellige teglstein til prosjektet. Teglen har samme format, men med ulik farge og tekstur. Den varierende materialiteten er med på å ytterligere forsterke kontrasten mellom de ulike volumene. 

Hun tilføyer: 

- Teglsteinene står i fin kontrast mot hverandre og skaper harmoni. De forskjellige teglfasadene gjør at hvert volum skiller seg fra hverandre med sin helt egen identitet. Det gjør det enkelt for beboerne å vite hvor de skal inn. 

Nowogrodzka trekker også frem at tegl er et vakkert og vedlikeholdsfritt materiale som egner seg godt på bygg som skal stå i mange år. 

Vi har levert alle de seks forskjellige bløtstrøkne teglstein til Trævarefabrikken i ulike farger. Boligkvartalet spenner fra vår brunsvarte teglstein EW0449 Kul, vår gylne teglstein EW0452 Valnød, og vår rødbrune EW0112 Brun valume, til de lysere teglsteinstypene som EW0447 Flint, EW0105 Ingefær og EW0109 Hvid marmor.

- Alle tegltypene har forskjellige nyanser og spill i overflaten. Det er veldig flott å se kombinasjonen av alle disse tegltypene på boligprosjektet Trævarefabrikken, forteller Tove Narvestad, teknisk sjef i Wienerberger.

    

EW0452 Valnød

EW0447 Flint

EW0449 Kul

EW0109 Hvid Marmor

EW0105 Ingefær

EW0112 Brun Valmue

    

Bryter opp fasaden med inntrukne felter

De seks forskjellige teglsteinstypene er murt med matchende farge på fugen i fasaden. Arkitektene ønsket likevel å bryte opp deler av fasaden med en annerledes murteknikk. 

- Vi ønsket i det store og hele at fargen på fugene skulle følge fargene på teglen. For å bryte opp fasaden ytterligere og skape et variert uttrykk består teglfasaden av felter i tegl mellom vinduene som er trukket et par cm inn fra vegglivet. Disse feltene består av samme teglstein som veggen, men med en annen farge på fugene. Dekorelementet gir en tydelig struktur i fasaden, forteller Nowogrodzka, og tilføyer:

- Å bruke en annen farge på fugene er en enkel metode for å skape variasjon og kontrast i fasaden. Fasaden får et helt annet uttrykk med en mørkere kontrastfarge mellom tegl og fuge.

     

 

"Teglsteinene står i fin kontrast mot hverandre og skaper harmoni. De forskjellige teglfasadene gjør at hvert volum skiller seg fra hverandre med sin helt egen identitet. Det gjør det enkelt for beboerne å vite hvor de skal inn."

Anna Nowogrodzka
Arkitekt i ARCASA arkitekter

     

Kombinerer tegl med kledning i tre og sort stål

I tillegg til de seks forskjellige teglsteinene, har arkitektene tilføyet elementer og detaljer av kledning i tre og sort stål. Byggene har en inntrukket toppetasje av trepanel, mens balkonger, vinduskarmer, dørkarmer, balkongdekkeforkanter, rekkverk og håndløpere er utført i matchende sort stålfarge. Kombinasjonen av tegl, tre og sort stål understreker det industrielle uttrykket. 

- Det sorte flatstålet på balkongene står i fin kontrast til den homogene teglfasaden bak. Skråstagene som balkongene henger i er ikke bare en nødvendig konstruksjon, men det er med på å danne det industrielle, arkitektoniske uttrykket vi ønsker å få frem, forteller Nowogrodzka. 

Hun avslutter: 

- På samme tid som prosjektet gjenspeiler industri og historie, er arkitekturen tilpasset tiden vi lever i. Vi har lekt med variasjoner av ulike teglstein, volumkomposisjon og sideveis forskyvning av både vinduer og balkonger. Vi synes byggene fremstår som både rolige og dynamiske på samme tid, med et frodig gårdsrom plassert i hjertet av kvartalet.

 

FAKTA om Trævarefabrikken:  

Prosjektets navn: Trævarefabrikken
Arkitekt: ARCASA Arkitekter
Teglstein: EW0452 Valnød, EW0447 Flint, EW0449 Kul, EW0109 Hvid marmor, EW0105 Ingefær og EW0112 Brun Valmue


 

Nysgjerrig på vår bløtstrøken tegl?

Vi leverer bløtstrøken tegl i mange forskjellige farger.

 

Få inspirasjon her

Ønsker du å få inspirasjon direkte til innboksen din? 

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og bli inspirert av våre referanseprosjekter og produkter. 
 

Meld deg på her


 

Siste artikler

0Resultater


 

Downloads

Velg og last ned brosjyrer her

Produkter

En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.