Trekantkvartalet kombinerer bekledningstegl, teglstein og kledning i tre

Bekledningstegl/Teglstein - URBAN Christianshaven - EW0105 Ingefær - Trekantkvartalet

 

Boligprosjektet Trekantkvartalet i Stavanger har lekt med forskjellige fasadematerialer, og kombinerer bekledningstegl og teglstein fra Wienerberger med kledning i tre. Rekkehusene er plassert sentralt i Stavanger sentrum, og arkitektene ønsket at det nye bygget skulle tilpasses etter den tette bebyggelsen i området. Nøkkelordene for Trekantkvartalet er variasjon og skala.

 

Boligprosjektet består av 2 boligrekker og en enkeltstående bolig som til sammen utgjør 9 byvillaer på toppen av Storhaug i Stavanger. Med sin sentrale beliggenhet har Trekantkvartalet blitt et urbant knutepunkt for byen. Boligkonseptet er tegnet av Mad Arkitekter på vegne av oppdragsgiverne Dkar eiendom og K2 bolig. Jadarhus er utbyggefirmaet og entreprenør.

Fasade med variasjon og skala

Da Mad arkitekter skulle tegne Trekantkvartalet var de opptatt av at rekkehusene skulle tilpasses omgivelsene på Storhaug. Stavanger er kjent for å ha Europas største sammenhengende trehusbebyggelse. På Storhaug kombineres tett bebyggelse av trehus med bygninger i tegl. For å skape variasjon og skala på Trekantkvartalet, har arkitektene tatt i bruk tradisjonelle materialer med en ny tilnærming.

- Mange av husene i Stavanger sentrum er bygd vegg i vegg. Det samme gjelder rekkehusene på Trekantkvartalet, og vi var dermed opptatt av at fasadene ikke skulle kles i samme materiale. Vi ønsket å skape variasjon og bryte opp skalaen på rekkehusene for å tilpasse byggene etter omgivelsene. For å oppnå variasjon har vi benyttet ulike farger og materialitet på fasadene. Vi har kombinert teglstein, bekledningstegl og kledning i tre for å skille mellom de ni boligene, forteller Trine Amundsen, arkitekt i Mad Arkitekter.

Wienerberger har levert to tegltyper

Det var viktig for arkitektene at fargen på teglsteinen og bekledningsteglen skulle være ulike, samtidig som fargene skulle skille seg ut fra kledningen i tre. Per Ivar Ødegaard, produktsjef i Wienerberger, forteller om teglleveransen fra Wienerberger:

- Til Trekantkvartalet har vi både levert bekledningstegl URBAN Christianshavn med L-profil og teglsteinstypen EW0105 Ingefær. L-profilen på URBAN Christianshavn er en slank profil, med tydelig horisontal struktur. Den ru overflaten bidrar til et variert fargespill i fasaden. EW0105 Ingefær er en gul bløtstrøken teglstein med hvite og grønnlige nyanser, som gir et lyst uttrykk.

Ødegaard tilføyer:

- Fordelen med URBAN bekledningstegl og teglsteinstypen EW0105 Ingefær er at fasadetegl er robust og vedlikeholdsfritt, med lang levetid. Det er alltid spennende å levere tegl til bygg som Trekantkvartalet, hvor ulike fasadematerialer kombineres på en god måte.

URBAN bekledningstegl passer også godt inn i en sirkulærøkonomisk tankegang, i forbindelse med ombruk.

- Hvis behovet skulle inntreffe, kan URBAN bekledningstegl tas ned fra veggen og monteres på en ny fasade. En må selvfølgelig regne med litt svinn i en slik arbeidsprosess, men andelen teglstein til ombruk vil kunne ligge meget høyt ved god planlegging og håndtering. Tegl er laget av leire og inneholder ingen giftige stoffer. Når livssyklusen engang tar slutt kan teglproduktet derfor kastes som rene masser, knuses ned og gjenbrukes som tilslag til jordforbedring eller benyttes som fyllmasse, sier Ødegaard.

Bekledningstegl/Teglstein - URBAN Christianshaven - EW0105 Ingefær - Trekantkvartalet

Trekantkvartalet skiller seg ut fra området

Bekledningstegl - URBAN Christianshavn - Trekantkvartalet

Mad Arkitekter har lekt med tradisjonelle fasadematerialer, og funnet en kombinasjon av struktur og farger som passer godt sammen. De måtte også ta høyde for at det ubehandlede treverket vil endre farge over tid.

- Vi synes den rødbrune bekledningsteglen og den lyse teglsteinen harmonerte godt med det ubehandlede trepanelet som blir gråere med tiden. Materialene står i fin kontrast til hverandre. Fasadematerialene skulle også passe til det fredede steingjerdet ved siden av rekkehusene, forteller Amundsen.

Amundsen mener det å kombinere forskjellige materialer gir et helt nytt spill i fasaden, og er en god måte å få frem småhusbebyggelsen på.

Hun avslutter:

- Å kombinere bekledningstegl, teglstein og kledning i tre gir ulik struktur i fasaden som bidrar til helt forskjellige opplevelser av rekkehusene. Kombinasjonen av de forskjellige fasadematerialene er en nytolkning og modernisering av tradisjonelle materialer. Det gjør at Trekantkvartalet skiller seg litt ut fra resten av området.

FAKTA om Trekantkvartalet:

Prosjektets navn: Trekantkvartalet
Arkitekt: Mad Arkitekter
Teglstein: EW0105 Ingefær
Bekledningstegl: URBAN Christianshavn med L-profil
Oppført: 2020

 

__________

 

Bekledningstegl med forskjellig struktur

Er du interessert i bekledningstegl med ulike profiler?

Få inspirasjon her

Ønsker du å få inspirasjon direkte til innboksen din?

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og bli inspirert av våre referanseprosjekter og produkter. 

Meld deg på her


 

Siste artikler

0Resultater


 

Downloads

Velg og last ned brosjyrer her

Produkter

En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.