Utvikling av spesialstein sikrer vellykket restaurering av murverk på historisk bygning i Thisted

Formsten Toldboen i Thisted

 

Det var alt annet enn enkelt å restaurere den gamle tollboden i Thisted. En ikonisk og historisk bygning som Christian 9. bestilte tilbake i 1885. I tillegg til teglstein i svensk format som kunne matche de originale røde teglsteinene, måtte arkitektfirmaet Rødbro & Frederiksen bruke 10 forskjellige typer spesialstein for å sikre det helt riktige uttrykket på Tollboden.

 

Fasaden på den bevaringsverdige bygning trengte etter 134 år en kjærlig hånd. Her var det helt avgjørende for arkitektfirmaet Rødbro & Frederiksen å renovere Tollboden slik at bygningens flotte murverk ble bevart. 

- Det er mange detaljer på fasaden, og bygningen er et mesterverk i Thisted. Det var derfor viktig for oss å finne en profesjonell samarbeidspartner som kunne sitt håndverk. Vi håpet at vi kunne få laget spesialstein som ville ligne originalene, men det er utrolig vanskelig å finne en overflate, farge og form som er lik det eksisterende. Det er folkene fra Wienerbergers fortjeneste at det lyktes, forteller Mathilde Rødbro, arkitekt MAA og en av innehaverne av Rødbro & Frederiksen.

En restaureringsoppgave utenom det vanlige

Det er ikke hver dag arkitektfirmaet Rødbro & Frederiksen får mulighet til å være en del av et restaureringsprosjekt som det i Thisted. 

- Vi har hatt stor respekt for oppgaven, fordi det er en bygning som mange ser og legger merke til. For oss var det viktig å finne en balanse i bevaringen av de eksisterende teglsteinene og erstatning med nye. Vi har sett på hver enkelt teglstein for å se om den måtte byttes ut eller var bevaringsverdig. Det er en veldig følsom prosess, for det må også holde for ettertiden, sier Mathilde Rødbro. 

Da murverket i den gamle tollboden var renset, var det klart at det både var behov for teglstein som kunne matche de gamle teglsteinene i både format og farge, og 10 forskjellige typer formstein som måtte lages unikt for dette bygget. Det forklarer Mathilde Rødbro:

- Bygningen er oppført av røde bløtstrøkne teglstein i ”svensk format”, og de er en del større enn teglstein i dansk normalformat. Dessuten er det brukt spesialstein på gesimser, sokler, fyllinger og rammer rundt vinduene. Det er langt fra alle teglverk som kan levere dette, men det var avgjørende for totaluttrykket.

     

     

Utviklingen av former til spesialstein

Selv om arkitektene fant eldre matriser i tre fra en tidligere restaurering i kjelleren i den gamle tollboden, var det behov for å utvikle nye former til flere av spesialsteinene. 

- Vi måtte skape en tro kopi av de opprinnelige formsteinene. Vi utviklet selv en rekke former, og vi samarbeidet med en lokal produksjonsbedrift om CNC-skårne former i aluminium. De skulle brukes til å forme de steinene som ikke kunne lages med maskiner, forklarer Søren Henrichsen som er arkitekt- og entreprenørkonsulent for vest i Wienerberger og tilføyer:

- Formstein i disse størrelsene og som også er asymmetriske, er utrolig vanskelige å produsere. Med smale formstein kan du risikere at det oppstår revner. Det krever mye kunnskap om tørking og brenning. Derfor var det en utrolig spennende oppgave for oss å være en del av.

Keramiker bak helt spesiell formstein

Det var ikke alle spesialstein det kunne lages former til. En av dem var en rund spesialstein som har en knopp på midten, en bue fra kanten og to fasetter. 

Den runde formsteinen måtte lages for hånd, og derfor hentet vi inn den lokale keramikeren og kunstneren, Henrik Kramer Westergård, til dette arbeidet. Han har jobbet med leire fra våre teglverker i mange år, og har stor erfaring med leiras materialitet og uendelige muligheter. 

- De runde spesialsteinene måtte dreies for hånd, så jeg tok med meg min keramiske dreieskive i bilen til teglverket, og så begynte å eksperimentere sammen. Jeg startet med å se på og måle den originale spesialsteinen for å kunne lage en tro kopi for hånd, forteller Henrik Kramer Westergård og tilføyer:

- Wienerberger hadde den helt riktige leirblandingen som ville passe best til Tollboden. Som kunstner og keramiker er jeg opptatt av tegltradisjonen, og jeg liker godt at vi har respekt for den fantastiske ressursen som ligger like under bakken. En teglstein er ikke bare firkantet. Når man har satt fingrene i leira, har man allerede formet den og preget den. Jeg kan liker godt å være en del av et eksperiment som jeg fikk mulighet til her. Jeg visste at det var en oppgave som betydde utrolig mye for Wienerberger og de andre aktørene, og jeg ville gjerne være med på å skape unike spesialstein som passet helt perfekt.

Tollboden står i dag som den ble oppført i 1885

Runde stein, snodde stein, hjørnestein, kvadratiske stein og runde kantstein var blant de mer enn 500 spesialsteinene som tilsammen skulle lages til Tollboden i Thisted, og som i dag huser Sparekassen Thy. 

- Det var i høy grad en tillitssak, fordi vi ikke så spesialsteinene før de ble levert. Fasaden på Tollboden fremstår i dag akkurat som originalen, og man kan bare se at noen av steinene er nye hvis man vet om det. Det har vært en enorm murerjobb som har krevd stor forsiktighet for å ikke skade de steinene som skulle bevares, sier Mathilde Rødbro og avslutter:

- Det har vært et prosjekt som vi har kunnet merke at alle de involverte har hatt store interesse for, hvor alle har gjort det som måtte til for å bevare bygningen på best mulig måte.

 

Informasjon om Tollboden

Prosjektnavn: Tollboden i Thisted 
Arkitekt: Rødbro & Frederiksen  
Produkt: Spesialstein  
Renovert: 2019


 

Nysgjerrig på våre spesialstein?

Skal du restaurere eldre og bevaringsverdige bygninger, og trenger spesialstein til oppgaven? Vi har en rekke faste spesialstein i vårt sortiment, og vi kan hjelpe med å utvikle akkurat den spesialsteinen du trenger til ditt bygg.

Kontakt oss

Teglstein til renovering?

Trenger du sparring om teglstein som er utviklet spesielt for renoveringsprosjekter?


 

Kontakt vår salgsavdeling

Ønsker du inspirasjon i innboksen din?

Få tilsendt nyhetsbrevet vårt og hent inspirasjon i våre referanser og produkter.


 

Abonner nå 


 

Siste artikler

0Resultater


 

Downloads

Velg og last ned brosjyrer her

Produkter

En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.