Unikt boligprosjekt i historiske omgivelser med eksklusiv teglfasade

Brick: Linneaus Grafiet Zwart | Veritas Have, Norway

 

Veritas Have er et enestående og spesielt boligprosjekt på Høvikodden. Med en helt unik plassering, har arkitektene måtte ta hensyn til det historiske kulturlandskapet og de bevaringsverdige bygningene på tomten. Det var det unike konseptet som førte arkitektene mot valget av teglstein som hovedmateriale. Temaet for materialvalget har vært ton-i-ton i sorte nyanser, med avansert teknikk bak fasaden.

 

I Veritasparken, like øst for Hennie Onstad Kunstsenter, har eiendomsutvikler Profier og totalentreprenør Bundebygg bygget fire eksklusive nybygg med i alt 48 leiligheter. Det er Make Arkitekter AS som har tegnet det særegne boligprosjektet utført i teglstein.

Homogen teglsteinsfasade i sorte nyanser

Det eksklusive boligprosjektet Veritas Have er bygget i et historisk miljø på Høvikodden med frodige grøntområder i vid omkrets. På tomten er det flere ærverdige bygninger som skulle bevares, som blant annet har vært brukt i forbindelse med tidligere industriaktivitet.

- Det er mildt sagt en helt fantastisk eiendom som man sjeldent kommer over. Her har vi tatt helt spesielle hensyn til kulturlandskapet, terreng og de bevaringsverdige byggene på tomta. Vi ønsket at de nye boligene skulle ha variasjon og en menneskelig skala, som passer til omgivelsene, forteller Hans Bernhard Biserød, prosjektleder for arkitektarbeidet fra Make Arkitekter AS. 

Det var det unike konseptet til Veritas Have som førte arkitektene mot valget av tegl som hovedmateriale. Biserød forteller at de ønsket en homogen fasade av teglstein, og endte opp med tegltypen vår Linnaeus Grafiet Zwart.

Tove Narvestad, vår tekniske sjef, forteller om tegltypen som valgt. 

- Linnaeus Grafiet Zwart er en gråsvart stein med flott fargespill og svakt preget overflate, som er elegant og røff på samme tid. Det er en tegl med et eksklusivt uttrykk, som underbygger arkitekturen til Veritas Have. 

Biserød er også fascinert av vår gråsvarte teglstein og dens overflateegenskaper. 

- Linnaeus Grafiet Zwart er en usedvanlig vakker teglstein, med fin stofflighet og overflate. Teglfasadene endrer seg veldig fint gjennom dagens gang med dagslys fra ulike himmelretninger. Teglfasaden som er vendt mot syd vil oppleves annerledes, enn teglfasaden som er vendt mot nord, fremhever han.  

Arkitektene har også arbeidet med flere materialer i sort fargetema for å skape dybde i fasaden. 

- Konseptet for materialvalget var å jobbe med ton-i-ton i sorte toner. Det kan høres litt dystert ut, med da er det viktig å få frem nyansene det sorte temaet har i seg. Vi kombinerer blant annet den rustikke og matte teglsteinen, med sorte metalldetaljer og sort trekledning som er glattere og blankere i overflaten. Når den sene kveldssolen kommer, skaper det et fantastisk spill med dybde, sier Biserød.

     

"Linnaeus Grafiet Zwart er en usedvanlig vakker teglstein, med fin stofflighet og overflate. Teglfasadene endrer seg veldig fint gjennom dagens gang med dagslys fra ulike himmelretninger. Teglfasaden som er vendt mot syd vil oppleves annerledes, enn teglfasaden som er vendt mot nord."

Hans Bernhard Biserød
Prosjektleder for arkitektarbeidet fra Make Arkitekter

     

Horisontalitet og en avansert fasade

Arkitekturen til Veritas Have kan til synelatende se enkel ut med rene linjer, men Biserød legger ikke skjul på at det ligger en avansert teknikk bak fasaden. 

- Vi ønsket et horisontalt uttrykk, der balkonger og fasade gikk i ett. Balkongene er derfor integrert i fasaden, noe som skaper utfordringer til laster og behov for stålbæring. Det tekniske prosjekterings- og murarbeidet bak fasaden er veldig avansert, med store variasjoner i opphengsystem og konstruksjonsarbeid. De ulike løsningene har krevd et detaljert og grundig prosjekteringsarbeid i godt samarbeid med både byggherre og utførende. 

Teglen som er benyttet på Veritas Have har også et smalere format, sammenlignet med en tradisjonell tegltype. Det har både bidratt til å understreke horisontaliteten og er gunstig med tanke på belastning på balkong og annen stålbæring. 

- Fordelen med det smale formatet er at den er forenelig med det horisontale uttrykket vi ønsket å få frem i fasaden. I tillegg til et smalt format, er teglen perforert, som gir lav egenlast. Det var essensielt for å få til alle avanserte bæreløsningene vi ønsket, sier Biserød.

Et urmateriale som er brukt i flere tusen år

Make Arkitekter har vært opptatt av å skape en arkitektur av høy kvalitet, som øker bokvaliteten til dem som bor der. Her spiller valg av materialer en viktig rolle.  

-Teglstein er et ur-materiale som kommer fra leire og har blitt brukt i flere tusen år. Det er et naturlig produkt som alle mennesker kan relatere seg til. I tillegg er det et utrolig holdbart materiale så lenge forarbeidet er utført godt. Det er knapt noen andre materialer som holder så godt over tid, som tegl, og det kan i praksis stå i evig tid, forteller Biserød, og tilføyer: 

- Det som også er veldig fint med tegl, er at det eldes på en veldig fin måte. De fleste vil si at teglstein, i motsetning til mange andre materialer, bare blir vakrere og vakrere med tiden. 

I tillegg det teglens estetikk, handler materialvalg også om å se produktets egenskaper i et lenger perspektiv. Han avslutter:  

- Selv om det er energikrevende å brenne og transportere teglstein, er det på sikt et veldig godt miljømessig produkt på grunn av den lange holdbarheten. For oss er det viktig å ha en byggherre som har et langt perspektiv, som gir oss rom til å tegne bygg som kan stå i lang tid. Hos Make Arkitekter jobber vi også mot en felles tanke om at byggene vi tegner skal være gode for dem som bor der. Det mener vi Veritas Have er et godt eksempel på.

 

FAKTA om Veritas Have:

Prosjektets navn: Veritas Have
Arkitekt:Make Arkitekter AS
Eier og byggherre: Profier
Teglstein: Linnaeus Grafiet Zwart


 

Interessert i vårt produktsortiment av teglstein?

Vi leverer teglstein i mange forskjellige farger og formater.
 

Få inspirasjon her

Ønsker du å få inspirasjon direkte til innboksen din?

Meld deg på nyhetsbrevet vårt og bli inspirert av våre referanseprosjekter og produkter. 

Meld deg på her


 

Siste artikler

0Resultater

Downloads

Velg og last ned brosjyrer her

Produkter

En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.