Utradisjonell teglfasade på Svanegangen

Teglstein: Linnaeus Quercus - Linnaeus Grafiet Zwart | Svanegangen, Drammen

 

Det igangværende boligprosjektet, Svanegangen, ligger vakkert plassert ved elvepromenaden i Drammen, og vil få 132 eksklusive leiligheter som skiller seg ut med tydelig identitet og spennende arkitektur. Målet til arkitektene har vært å skape et «High-end»-prosjekt, med kvalitet i alle ledd. Fasaden består av varm teglstein fra Wienerberger som er murt på en utradisjonell måte. Arkitektene ønsket et lett og karakterfullt fasadeuttrykk med en innramming som gir assosiasjoner til «en hvit svane ved vannkanten».

 

Med Bystranda som nærmeste nabo, og et par minutters gange til Drammens sentrumskjerne, er Svanegangen et ambisiøst boligprosjekt som ønsker gode kvaliteter for både beboerne og lokalbefolkningen. Byggeprosjekter er under bygging og planlegges å være ferdig i løpet av september 2022. Arkitektene bak Svanegangen er LOF Arkitekter AS. Boligprosjektet bygges av Vedal Entreprenør AS, på vegne av byggherre og oppdragsgiver Union Eiendomsutvikling AS og Vedal Utvikling AS.

Arkitektene ønsket en varm fasade med varig karakter

Den praktfulle beliggenheten til Svanegangen, sammen med et uttalt ønske om et kvalitetsbyggeri, ga LOF Arkitekter en visjon om å utforme en annerledes boligbebyggelse som skiller seg ut med en tydelig identitet og spennende arkitektur. Valg av teglstein som fasademateriale ble et viktig element i denne visjonen. 

- Vi ønsket en steinfasade som hadde varme og en varig karakter. Det var viktig å velge en teglstein som ga en følelse av lunhet og kvalitet. Tegl er et fasademateriale som gjør seg godt på nært hold samtidig som det har en fin avstandsvirkning, forteller Sverre Olsen, partner og daglig leder i LOF Arkitekter, og tilføyer: 

- Med tegl får man også et helt vedlikeholdsfritt og varig materiale. Det er et viktig aspekt på bygg som skal stå i lang tid. Kvalitetsmaterialer bidrar også til å gi bygget et «High-end» preg.

Det er Wienerberger som har levert de flere tusen kvadratmeter med teglstein. 

- Til Svanegangen har vi levert teglsteinene Linnaeus Quercus og Linnaeus Grafiet Zwart. Linnaeus Quercus er en brun ekstrudert teglstein som har en svakt preget overflate med et fint fargespill av bruntoner. Tegltypen Linnaeus Grafiet zwart er derimot en svart ekstrudert tegl med grålig fargespill, forteller Tove Narvestad, teknisk sjef i Wienerberger.


 "Teglen ble derfor murt opp tradisjonelt fra dekke til dekke, men med en mørk inntrukket fuge som uttrykte etasjehøyden.  
Dette ga murfeltene og fasaden det utrykket vi var ute etter."

Sverre Olsen
Partner og daglig leder i LOF Arkitekter


 

En hvit svanehals som rammer inn den varme teglfasaden

Ett av utgangspunktene for fasaden var ideen om en hvit og litt kjølig svanehals som rammer inn den varme teglfasaden. LOF Arkitekter ønsket en fasade av lett karakter, og har tatt i bruk ulike typer materialer for å bryte opp overflaten. I tillegg er teglfasaden murt på en litt utradisjonell måte. 

- Vi ønsket at teglfasaden ikke skulle være et tradisjonelt murverk, hvor teglsteinen ble et bærende element murt fra bunnen av. I utgangspunktet var teglfasaden tenkt bygget opp med prefabrikerte elementer. Av tekniske årsaker kunne ikke dette gjennomføres. Teglen ble derfor murt opp tradisjonelt fra dekke til dekke, men med en mørk inntrukket fuge som uttrykte etasjehøyden.  
Dette ga murfeltene og fasaden det utrykket vi var ute etter. Vi har kombinert tegl med innslag av glass, metall og kledning i tre for å lage et spill av ulike materialer som skaper en levende overflate, forteller Sverre Olsen.

Svanegangen åpner seg opp mot Drammenselva og bylivet

I tillegg til å romme 132 leiligheter, håper vi at Svanegangen være et attraktivt bygg for lokalbefolkningen i Drammen. LOF Arkitekter har vært opptatt av at boligbygningen skal åpne seg opp mot Drammenselva og mot gaterommet. 

- Vi ønsker at Svanegangen skal være en aktiv del av byrommet i Drammen. Boligprosjektet skal skape byliv i form av et grønt gårdsrom i midten av boligfeltet, med innslag av næring på bakkeplan. Kafe, parsellhager, vannspeil og frodige møteplasser i uteområdet er bare noen av de kvalitetene Svanegangen vil kunne tilby, avslutter Olsen.  

Svanegangen planlegges å være ferdig i løpet av september 2022.

 

FAKTA om Svanegangen:  

Prosjektets navn: Svanegangen
Arkitekt:LOF Arkitekter AS
Teglstein:Linnaeus Quercus & Linnaeus Grafiet Zwart
Oppført: Ferdig september 2022


 

Teglstein: EW2445 Persa | Rhododendron Hus, Danmark


 

Nysgjerrig på vår Linnaeus-teglstein?

Vi leverer tegltypen Linnaues i mange forskjellige farger.

Få inspirasjon her

Inspirasjon rett i innboksen din

Abonner på nyhetsbrevet vårt og få inspirasjon om produkter, prosjekter og andre tiltak direkte i innboksen din.
 

Abonner her


 

Siste artikler

0Resultater

Downloads

Velg og last ned brosjyrer her

Produkter

En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.