Enda flere teglstein skal upcycles: Vi inngår verdifullt samarbeid med Gamle Mursten

Produktionsbilleder - Gamle Mursten

 

Hver dag knuses det store mengder murverk, uten å vurdere muligheten for ombruk. Dette er en enorm ressurssløsing og en miljøbelastning som et nytt samarbeid mellom Wienerberger og Gamle Mursten vil forsøke å få bukt med. Når gamle bygninger rives ned, skal teglsteinen renses og ombrukes i stedet for å sendes til deponi.

 

Teglstein er kjent for sin holdbarhet og lange levetid, men mange bygninger rives ned før teglsteinen har nådd slutten av sin levetid. Deretter knuses det meste av steinen, og selv om den knuste massen ofte blir ombrukt til blant annet veifyll, har hele teglsteinen faktisk et stort, uutnyttet, sirkulært potensiale.

Dette potensialet er grunnsteinen hos Gamle Mursten som bruker en renseteknologi for å sikre at teglstein fra rivninger ikke bare knuses. I stedet renses og ombrukes teglen som et upcyclet byggemateriale og gir nye norske bygninger et historisk og estetisk uttrykk.

Hos Wienerberger opplever vi økende interesse for nettopp ombrukte og bærekraftige materialer til byggebransjen. For Roar Kjos, Country Manager hos Wienerberger Norge, handler samarbeidet ikke bare om å imøtekomme kundenes økende etterspørsel, men like mye om å bidra til en sirkulær fremtid for byggebransjen:

- Vi er veldig fornøyde med dette samarbeidet, og jeg ser det som et helt naturlig skritt på vår bærekraftreise, der vi ønsker å bidra til CO2-besparelse og grønnere teglsteinsalternativer til det norske byggemarkedet. Dette er sirkulær økonomi i praksis, der vi får det beste av to verdener, sier han og fortsetter:  

- Vi har knyttet til oss en sterk samarbeidspartner som har et ambisiøst mål om å håndtere 30 millioner tegl til ombruk årlig. Samarbeidet understreker, sammen med våre initiativer på produktnivå, at vi har en målbevisst strategi om å kunne tilby klimavennlige løsninger til byggebransjen, både når det gjelder nye og ombrukte teglstein.

    

Claus Juul Nielsen, Direktør | Gamle Mursten
Claus Juul Nielsen, Direktør | Gamle Mursten
"Våre rengjorte teglstein er kvalitetssikret på samme nivå som nye steiner. Dette betyr at Wienerberger kan markedsføre de rensete teglsteinene på lik linje med deres øvrige sortiment, noe som selvfølgelig er avgjørende for at vi kan levere de kvalitetsproduktene som profesjonelle kunder forventer."

Claus Juul Nielsen
Direktør hos Gamle Mursten

    

Sirkularitet på høyt nivå

Samarbeidet inneholder særlig én finurlig detalj. Mange av steinene som Gamle Mursten samler inn, er faktisk steiner som Wienerbergers egne teglverk har produsert tilbake på 1900-1970-tallet. Dette betyr i praksis at vi tar tilbake både egne og andre produsenters teglstein, som deretter blir renset og klargjort til nye byggeprosjekter. Alt dette bidrar til fortellingen om teglsteinens historie og lange levetid.

Gamle Murstens skånsomme renseprosess bevarer teglsteinens form og kvalitet, noe administrerende direktør hos Gamle Mursten, Claus Juul Nielsen, anser som essensielt for samarbeidet med Wienerberger:

- Våre rensete teglstein er kvalitetssikret på samme nivå som nye steiner. Dette betyr at Wienerberger kan markedsføre de rensete teglsteinene på lik linje med deres øvrige sortiment, noe som selvfølgelig er avgjørende for at vi kan levere de kvalitetsproduktene som profesjonelle kunder forventer, forteller han.

Juul Nielsen peker også på at det særlig er Wienerbergers ambisjon om å bidra til en sirkulær økonomi i byggebransjen, som er avgjørende for at de ønsker å samarbeide med en så stor aktør: 

- Det betyr mye for oss at vi i fellesskap kan fortelle kunder og samarbeidspartnere at vi nå er klare til å sette ekstra krefter på å samle inn og ombruke teglstein. Det er et byggemateriale med en utrolig lang levetid, og det budskapet kommer enda lenger ut med dette samarbeidet, avslutter han.

De forbedrede teglsteinene lanseres i første omgang på prosjektbasis, men målet er at de skal inngå som en del av det faste sortimentet hos Wienerberger.

Mursten: Rød maskinrenset | Gamle mursten


 

Bærekraft

Trenger du klimavennlige teglmaterialer? Vi har stort fokus på å redusere CO2-avtrykket i produksjonen vår.

 

Trenger du innspill til valg av teglprodukter?

Så er du hjertelig velkommen til å kontakte våre ansatte. De står klare med gode råd og masse inspirasjon.

 

Upcyclede teglstein

Vi samarbeider med bedriften Gamle Mursten, som er ledende innenfor rens og salg av ombrukte teglstein.

 


 


 

Siste artikler

0Resultater


 

Campaign handmade bricks

Hold deg oppdatert

Abonner på vårt nyhetsbrev og få siste nytt om produkter, inspirerende prosjekter, dokumentasjon, ombruk, biomangfold og mye mer.

Downloads

Velg og last ned brosjyrer her

Produkter

En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.