Nærproduksjon og bærekraftige materialvalg preger Brf Aulan i Mölndal

Brick: EW0477 Mahogni - EW0109 Vit Marmor | Brf Aulan, Sweden

 

Kvartalet Aulan er det første av fire kvartaler i Pedagogen Park i Mölndal i Sverige. Prosjektet er et egenutviklet kvartal for Skanska Bostadsutveckling, med nybygde, lyse borettslagsleiligheter med fokus på nærproduksjon og bærekraft for personer som foretrekker fred og ro fremfor byens puls. Til Brf Aulan har vi levert to klimaforbedrede teglstein som passer godt inn i Skanskas systematiske klimaarbeid, og som skaper variasjon og liv i fasadene.

 

Brf Aulan i Gøteborg i Sverige markerer startskuddet for en av Skanska Bostadsutvecklings store satsinger i området Pedagogen Park i Mölndal. Med sine 72 leiligheter vil Brf Aulan tilby en oase av nærhet til alt du trenger – samtidig som du har naturreservatet Änggårdsbergen rett rundt hushjørnet.

Kvartalet Aulan er det første av fire kvartaler i området der Skanska under hele prosessen har ivaretatt et sterkt bærekraftperspektiv. Blant annet skal det oppmuntres til nærproduksjon, med drivhus og dyrkingsplass i hvert kvartal. Dessuten har de lagt vekt på materialvalgene som en del av et systematisk klimaarbeid – og det er her vi i Wienerberger kommer inn i bildet.

   

"Wienerbergers miljøforbedrede teglsteinene var levert til Gottorps Hage i Malmö, som er et av de store prestisjeprosjektene våre i Sør-Sverige. Dermed begynte vi å undersøke om teglsteinene også kunne passe for Aulan. Det viste seg at vi kunne senke klimaavtrykket vårt med 35–40 prosent ved å velge LESS."

Martin Hagman
Prosjektshef hos Skanska

   

Inspirasjon fra prosjekt i sør

Skanskas ambisjon for Pedagogen Park var å spenne buen for bærekraft innenfor byggingen av hvert nye kvartal – og Brf Aulan var første bygg ut. Martin Hagman, prosjektsjef hos Skanska, forteller:

– Først undersøkte vi om vi kunne utføre all betongarbeidet med grønn betong, noe vi klarte å gjøre. Dette senket CO2-avtrykket og gjorde det mulig for oss å skape målbare data ved hjelp av EPDer. Stål og betong har den største påvirkningen, men nå jobber vi i større grad med andre materialer. Det var da Wienerbergers klimaforbedrede teglstein kom inn i bildet.

Han fortsetter:

– Vi pleier gjerne å spre gode eksempler og fortelle om ting vi gjør in-house på Skanska, og det var på den måten vi fikk høre om Wienerberger. De miljøforbedrede teglsteinene var levert til Gottorps Hage i Malmö, som er et av de store prestisjeprosjektene våre i Sør-Sverige. Dermed begynte vi å undersøke om teglsteinene også kunne passe for Aulan. Det viste seg at vi kunne senke klimaavtrykket vårt med 35–40 prosent ved å velge LESS. Da jeg fikk Skanska Bostadsutveckling med på ideen, tok jeg kontakt med Wienerberger, og sammen klarte vi å sy sammen dette.

Teglstein skaper liv og variasjon

Skanska valgte tegltypen EW0477 Mahogni i en LESS-variant, samt EW0109 Hvit Marmor, produsert med biogass. I henhold til detaljplanen var det et ønske om variasjon i fasaden, og det var en av hovedgrunnen bak valget av teglstein. Martin Hagman forklarer:

– På bakkenivå har vi stående tegl, som etter hvert går over i liggende, nettopp for å skape variasjon. Deretter har man valgt å arbeide trappehusinndelt, med forskjellige farger for å skape liv i fasaden. Tegl er dessuten et materiale som er holdbart over tid, og som ikke krever så mye vedlikehold for borettslaget.

Det første LESS-prosjektet i Vest-Sverige

Brf Aulan er det første prosjektet i Vest-Sverige vi har levert teglstein til fra LESS-serien vår, og vi gleder oss over å få være en del av deres systematiske bærekraftarbeid. Mikael Lorentzon, ansvarlig selger for regionen Vest-Sverige, forteller:

– Kvartalet Aulan er det første LESS-prosjektet i vest, og det er selvfølgelig morsomt å se at miljøsteinene våre får mer og mer oppmerksomhet, også i Vest-Sverige. Skanska tok tidlig kontakt med oss for å se på steiner, og jeg synes det fungerer godt når vi kan arbeide på den måten. Det er alltid bra å inkludere oss tidlig i prosessen.

Han får støtte av Martin Hagman:

– Med Wienerbergers interesse i å skape et referanseprosjekt i Göteborg klarte vi å få på plass et fint prosjekt sammen. For Skanska er bærekraft et enormt viktig spørsmål, og materialet tegl har stort potensial for å senke boligbyggingens totale påvirkning. LESS-serien er et godt skritt i den retningen. 

Han avslutter:

– Det handler om å finne leverandører som har en kostnadseffektiv utforming. Her spiller teglleverandøren er stor rolle, siden de med sin ekspertise kan være med på å prosjektere en kostnadseffektiv løsning, noe som er en forutsetning for at resultatet skal bli bra.

Nå er oppmuringen i full gang, og det beregnes at Brf Aulan skal stå ferdig i september 2023.

 

Informasjon om Brf Aulan

Projektets navn: Brf Aulan
Byggherre: Skanska Bostadsutveckling
Produkter: EW0477 Mahogni i en LESS-variant samt EW0109 Vit Marmor fremstillet med biogas
Ferdigstilles: 2023

 

 

LESS mursten

LESS

En CO2-sparende teglstein for fremtidens bygg

Bygg med vår CO2-sparende serie av teglstein kalt LESS og oppnå CO2-reduksjon.

Ved å redusere materialforbruket med 15 % og brenne med sertifisert biogass reduserer vi CO2-utslippet i produksjonen med 70-90 %. CO2-besparelsen i produksjonen av LESS dekker fase A3 i EPD’en.

Teglsteinen har samme mål og uttrykk som en tradisjonell, dansk bløtstrøken teglstein, og leveres i mange lekre fargevarianter.

 

 

Se sortimentet vårt

Enten du er på utkikk etter en spesiell teglstein eller bare er nysgjerrig på de forskjellige produktene våre, så har vi teglet til det neste prosjektet ditt. Ta en titt og bli inspirert.
 

Meld deg på nyhetsbrevet vårt

På den måten går du ikke glipp av spennende tips, nyheter eller prosjekter. La deg inspirere og meld deg på nyhetsbrevet vårt.
 

Rådgivning og inspirasjon

Teglstein er det perfekte fasadematerialet til mange forskjellige prosjekter. Årsaken er materialets bærekraft, estetikk og robusthet. Sitter du med et spennende prosjekt og vil ha tips og råd? Ta kontakt med oss!
 

 

 

Siste artikler

0Resultater

Downloads

Velg og last ned brosjyrer her

Produkter

En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.