Almind: Ny teglstein er utviklet i et fruktbart samarbeid med AART

Almind | Samarbejdet med AART

 

 

 

Vi har nettopp lansert en ny teglstein i sortimentet vårt. Den heter Almind, og er utviklet i tett samarbeid med AART. Arkitektene hadde en tydelig visjon for steinen og dens uttrykk. Den skulle være anvendelig og bidra med glød til både arkitekturen og det skandinaviske lyset. Den nye steinen leveres som LESS, som er vår CO2-sparende serie med teglstein.


 

Det er på ingen måte tilfeldig at arkitektene fra AART kastet seg ut i utviklingen av en signaturteglstein som kunne representere arkitektkontorets tradisjon for å bygge med tegl, og samtidig være en del av et felleseie. Det forteller Emilie Fenhann, skisseleder og arkitekt MAA hos AART:

– Tegl er nærmest synonymt med dansk arkitektur og bygging. Teglstein er allestedsnærværende – både i byen og på landet. På arkitektkontoret vårt har vi lang tradisjon for å tegne bygninger i tegl. Det var derfor naturlig å ta et dypdykk i nettopp det materialet, så vi kunne bli med på å utvikle detaljene i forhold til farge, taktilitet og uttrykk.

Hun suppleres av arkitekt Kalle Jørgensen hos AART:

– Teglstein er en sentral del av byggetradisjonen vår. Hvis du ser deg rundt i byen, blir det tydelig at teglstein er det primære materialet. Tegl er beviselig et svært langtidsholdbart materiale, og består i generasjoner. Det er et gedigent og robust materiale. Vi synes teglstein som materiale har mange gode kvaliteter. Derfor var det helt opplagt at vi skulle utvikle vår egen teglstein.

   

   

En klassisk og allsidig teglstein med glød

Hvis du spør Rikke Ask, som er vår arkitekt og Head of Product Management, og som har vært med på utviklingen av steinen, er Almind en umiddelbar klassiker. Den har et fint og varierende fargespill, fra rødt til en mer rosa fargenyanse og alle tonene derimellom. Det gjør steinen svært anvendelig. Den snakker godt sammen med både gule og røde bygg.

   

EW0462 Almind

En bløtstrøken, rosérød teglstein med fargespill. Almind har et fint, varierende spill i leirens egne farger, fra klassisk rødt til varm rosé og alle tonene imellom. Det gjør den samtidsaktuell, men samtidig allmenngyldig. Almind er utviklet i samarbeid med AART. De ønsket en allsidig stein som i sin enkelhet kunne brukes i mange forskjellige typer bygg.

   

– Vi var inspirert av byens bakgårder, der teglsteinene ofte har et spraglet fargespill. Det var viktig for oss å utvikle en stein med en helt spesiell glød og varme, så den kunne spille sammen med både lyse og mørke farger, samt kombineres med andre teglstein, forteller Kalle Jørgensen.

Det var spesielt viktig for arkitektene å treffe den helt riktige gløden, siden steinen nettopp er utviklet for den skandinaviske byggetradisjonen.

– Vi ville lage en stein som kan fungere hele året. Vi har vært oppmerksomme på det varierende, skandinaviske været, og at steinen skal være lekker i både solskinn, skygge og regn, samt gi et gjenskinn – også i gråvær. Når vi har vært på teglverket og tittet på prøvemurene har vi alltid gått rundt til skyggesiden for å forsikre oss om at steinen også fungerer der, sier Kalle Jørgensen.

Det var AARTs visjon å skape en teglstein som passer inn i det bygde miljøet, og som kan bli en naturlig del av både by- og landmiljøet, og brukes i mange forskjellige bygg og arkitektoniske uttrykk.

– Vi ønsket oss en allsidig stein som, i all sin enkelhet, kan brukes på mange måter. Det er viktig for oss at steinen skal kunne stå alene og fungere over store murflater, og at alle sidene på teglsteinen skal kunne brukes. Den skulle være vakker i seg selv, uten effekter og andre detaljer. Almind har leirens rene farge, så den både er samtidsaktuell og allmenngyldig, forklarer Emilie Fenhann.

Navnet på den nye teglsteinen speiler også at teglsteinen skulle være allsidig, tilgjengelig og bredt tilgjengelig i mange forskjellige prosjekttyper.

– Steinens navn, Almind, stammer fra det danske ordet for allmenningen, som betyr felleseie. Det er et navn vi synes passer denne steinen svært godt. Vi har en tradisjon for allmenn arkitektur, og dette skulle være en stein som kan inngå i alle bygg og som kan brukes av alle. Teglsteinen er også et felleseie, da den kan gjenbrukes i andre bygg, forteller Kalle Jørgensen.

   

"Det har vært viktig for oss at Wienerberger arbeider bevisst med å senke CO2-forbruket i teglsteinsproduksjonen sin. Vi ønsket oss en stein som peker fremover, og derfor har produksjonsmetoden og det endelige produktet også hatt stor betydning for oss. Teglstein er i seg selv et CO2-tungt materiale, så det er viktig at man bruker det på riktig måte og at utviklingen av produktet også er gjennomtenkt."

Emilie Fenhann
Skisseleder og arkitekt MAA hos AART

   

Tilbake til røttene og det rene råmaterialet

Den nye steinen er utviklet og produsert av våre dyktige ansatte ved Petersminde Teglværk, med fabrikksjef Henrik Christensen som viktig sparringpartner.

– I utviklingen av Almind har vi gått tilbake til røttene. Vi arbeider utelukkende med leire uten tilsetninger, og Almind består at de to grunnleiretypene vi har i Danmark. Steinen er en blanding av den rødbrennende og den gulbrennende leiren, der forholdet mellom det to varierer. Det er det som gir Almind det fint varierte fargespillet og et svært naturlig uttrykk, forklarer Rikke Ask.

For arkitektene var det viktig at det var materialet i seg selv som var det bærende uttrykket, og ikke en effekt på steinen.

– Det har vært spennende å gå helt tilbake til det grunnleggende i utforskningen av materialet, og å være med på teglverket. Å være en del av utviklingen sammen med teglverket, der man går fra å ha et råmateriale og en visjon, til å stå med denne strålende teglsteinen som vi så for oss. Det har vært inspirerende å være med på å utvikle et produkt som vi kan bruke i fremtidige prosjekter. At vi ikke kun kan gi arkitekturen form, men også materiale, sier Emilie Fenhann.

Kalle Jørgensen legger til:

– Det har vært interessant å lage vår egen teglstein, siden teglstein er en viktig komponent i et byggs detaljer. Det har vært utrolig lærerikt å gå i dybden med materialet og arbeide med leiren og kalkprosentene, og sammen med teglverket finne frem til den helt riktige gløden.

En teglstein med lavere CO2-avtrykk

Arkitektene fra AART hadde blikk for mer enn kun steinens visuelle uttrykk.

– Det har vært viktig for oss at Wienerberger arbeider bevisst med å senke CO2-forbruket i teglsteinsproduksjonen sin. Vi ønsket oss en stein som peker fremover, og derfor har produksjonsmetoden og det endelige produktet også hatt stor betydning for oss. Teglstein er i seg selv et CO2-tungt materiale, så det er viktig at man bruker det på riktig måte og at utviklingen av produktet også er gjennomtenkt, sier Emilie Fenhann og utdyper:

– Vi har valgt å samarbeide med Wienerberger fordi de lager LESS-steinen, som har et lavere CO2-avtrykk i produksjonen. Siden vi kunne få Almind i en LESS-utgave, kan vi fortsette med å bruke teglstein i fremtiden.

Et godt og fruktbart samarbeid

Utviklingssamarbeidet om den nye teglsteinen Almind har tatt rundt et halvt år, fra de første ideene ble presentert til den endelige steinen kom ut av ovnen.

– Det har vært et godt og fruktbart samarbeid. Spesielt siden arkitektene fra AART har vært så godt forberedt. De gikk inn i prosjektet med en helt tydelig visjon, og den har de vært svært dyktige til å formidle til oss. Dermed var det enkelt for oss å sette i gang, siden de visste hvor de ville med steinen, forteller Rikke Ask og legger til:

– Almind kan med sitt svært klassiske uttrykk inngå i de fleste sammenhenger, kontekster og prosjekter. Siden den har det varierende fargespillet, er det også enkelt å kombinere den med både andre teglstein og andre materialer. Jeg synes det er blitt en vakker, litt ydmyk stein. Den roper ikke så høyt, og det er teglsteinens viktigste oppgave. Den gir plass til både arkitekturen og naboene.

    

    

Og den nye teglsteinen Almind har også oppfylt arkitektenes forventninger.

– Jeg synes Almind er blitt en svært vakker stein. Den har fått akkurat den lysende, varme gløden som vi har hatt i tankene gjennom hele prosessen. Det er blitt den steinen vi drømte om, sier Emilie Fenhann, før Kalle Jørgensen avslutter:

– Vi er utrolig fornøyde med den nye steinen vår. Vi synes den har en lavmælt ynde. Den passer nydelig inn i vår eksisterende by, og vi gleder oss til å bruke den i mange prosjekter.

– Det er alltid interessant for oss å samarbeide med arkitekter og å få inspirasjon til utvikling av nye steintyper. Det er en unik sparringprosess som vi setter utrolig stor pris på, avrunder Rikke Ask.


 

LESS. CO2-sparende teglstein for fremtidens bygg

Ved å redusere materialforbruket med 15 % og brenne med sertifisert biogass reduserer vi CO2-utslippet i produksjonen med 70-90 %. CO2-besparelsen i produksjonen av LESS dekker fase A3 i EPD’en.

Ta et dypdykk i vårt sortiment av teglstein

Wienerberger tilbyr en lang rekke teglstein med varierende overflatestrukturer og mange farger.

 

Besøk showrommet vårt

Du er hjertelig velkommen til å ta turen innom showrommet vårt. Der kan du gå på oppdagelsesferd i fasadeproduktene våre.
 


 

Siste artikler

0Resultater


 

Campaign handmade bricks

Hold deg oppdatert

Abonner på vårt nyhetsbrev og få siste nytt om produkter, inspirerende prosjekter, dokumentasjon, ombruk, biomangfold og mye mer.

Downloads

Velg og last ned brosjyrer her

Produkter

En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.