Bricks in Common

Brick: EW0466 Kobber - EW2331 Rosé - EW2207 Rød mørk - EW2115 Sommer | Bricks in Common Pavillion, Copenhagen

 

UIA-paviljong ved Københavns havnefront setter fokus på teglets paradokser

 

Med teglpaviljongen «Bricks in Common» setter et tverrfaglig partnerskap innenfor bygg fokus på teglet som tradisjonsbærende byggemateriale, og søker etter perspektiver for hvordan tegl kan bringes med inn i fremtidens bygg på en bærekraftig måte. Anledningen er Arkitekturåret 2023 i København. Vi er stolte av å være en av partnerne i prosjektet Bricks in Common.

 

Arkitekturen feires i 2023. København er UNESCOS Arkitekturhovedstad, og med temaet «Copenhagen in Common» settes arkitekturen og alt det vi har til felles i fokus. Det er mye som kan fremheves, men teglet er én av tingene både bygg og den danske byggetradisjonen har til felles – et vakkert, velkjent og kulturbærende byggemateriale.

- Tegl har spilt en sentral rolle i den danske velferdsbyggingen, og er en viktig del av bygningskulturarven vår. Tegl har så mange fordeler: det er et robust og langtidsholdbart materiale som eldes med ynde, og som under de riktige betingelsene kan gjenbrukes. Men teglet er også utfordret, blant annet fordi materialet krever ekstreme ressurser i produksjonen. For å ta teglet med inn i fremtiden, kreves det innovasjon og nytenkning rundt materialet, med vekt på blant annet CO2-utslipp, ressursbruk og gjenbruk, sier Nanna Flintholm, arkitekt og partner i AART, som er én av partnerne bak prosjektet. NOAA Architects har også vært en del av prosjekt Bricks in Common.

Nettopp det paradokset står i sentrum for paviljongen «Bricks in Common», som er utviklet av et partnerskap i hele byggingens verdikjede. 

Hos Wienerberger er vi stolte av å være en del av prosjektet, der vår miljøvennlige serie av teglstein, LESS, viser vei mot fremtidens teglbygg.

Fortidens og fremtidens teglbygg

I tillegg til Arkitekturåret i København, markerer 2023 også to andre store begivenheter i byggebransjen. Innføringen av lovfestede CO2-krav til nybygg og Københavns Murerlaugs 400-årsjubileum – to begivenheter som både ser tilbake på fortiden og inn i fremtiden for tegl som byggemateriale.

- Bricks in Common-paviljongen hyller murerhåndverket og teglet som byggemateriale, både gjennom sin form og sin fortelling. Samtidig retter paviljongen søkelyset mot hva som må til for at teglet fortsatt skal være relevant, og for å flytte det stolte håndverket og murerfaget inn i fremtiden på en bærekraftig måte, sier Jens-Jacob Paludan, som er styremedlem i Københavns Murerlaug. Murerlauget er også en del av partnerskapet bak paviljongen.

Tradisjonen. Omstillingen. Ambisjonen.

Bricks in Common-paviljongen setter fokus på teglets kulturelle og historiske referanser, men samtidig vil byggverket i seg selv, gjennom sin utforming, kommunisere paviljongens narrativ. Paviljongen består av tre kryssbuer i hver sin størrelse – men alle har omtrent det samme CO2-avtrykket: ca. 1 tonn CO2-ekvivalenter.

Den minste buen er oppført i en tradisjonell, massiv og energikrevende teglstein, mens den mellomste buen er uttrykk for omstillingen gjennom bruk av markedets aktuelt mest klimavennlige, bløtstrøkne teglstein – nemlig vår LESS-serie. Den mellomste buen reduserer CO2-utslippet med 50 prosent, sammenlignet med den minste buen, og viser dermed at denne reduksjonen er oppnåelig allerede i dag.

Den største buen markerer ambisjonen om en reduksjon på 75 prosent i CO2-utslipp, sammenlignet med den minste buen – samme reduksjon som bygg bør oppnå i 2030. Alle buene blir oppført med en viss mengde gjenbrukte stein, der andelen stiger fra den minste buen til den største, som blir oppført med ca. 70 prosent gjenbrukstegl.




"Tegl har så mange fordeler: det er et robust og langtidsholdbart materiale som eldes med ynde, og som under de riktige betingelsene kan gjenbrukes. Men teglet er også utfordret, blant annet fordi materialet krever ekstreme ressurser i produksjonen. For å ta teglet med inn i fremtiden, kreves det innovasjon og nytenkning rundt materialet, med vekt på blant annet CO2-utslipp, ressursbruk og gjenbruk."

Nanna Flintholm
Arkitekt og partner i AART

- Tegl er ikke bare tegl, og når det gjelder CO2-utslipp er det allerede i dag stor forskjell på de mange steinene i markedet. For å nå den nødvendige reduksjonen fra tegl som byggemateriale i fremtiden, må vi, i tillegg til å stille krav til CO2-utslipp i nybygg, også tenke på krav til for blant annet håndtering av materialer og gjenbruk, sier Nanna Flintholm fra AART.

Teglpaviljongen Bricks in Common oppføres ved Københavns Havnefront, ved Havnegade 37 i Nyhavn, og kan oppleves mellom juni og oktober 2023. Paviljongen er tenkt som et midlertidig rom i byen der man kan oppholde seg med utsikt over vannet, og der det gjennom sommeren også kan holdes arrangementer, som konserter eller foredrag.

Fakta om Bricks in Common-paviljongen

Bricks in Common-paviljongen er én av totalt ca. 15 paviljonger som oppføres av forskjellige aktører rundt i København i forbindelse med Arkitekturåret. Hver av paviljongene bidrar med sine visjoner for hvordan bygg og byggebransjen kan ledes inn i en mer bærekraftig fremtid. Initiativet er lansert av Arkitektforeningen og UIA verdenskongressen for Arkitekter 2023 i samarbeid med Københavns Kommune og By & Havn.

En fellesnevner for alle UIA-paviljongene er at de, i tråd med verdenskongressens tema «Leave No One Behind», er designet så de er tilgjengelige for alle og oppføres med blikk for ansvarlig forbruk av materialer.

Materialer brukt til Bricks in Common-paviljongen:

Den minste buen: Normalformat bløtstrøkne teglstein brent på naturgass, fra Wienerberger.
10 % gjenbrukstegl fra Gamle Mursten.

Den mellomste buen: Normalformat bløtstrøkne teglstein fra Wienerbergers miljøvennlige serie av teglstein, LESS, brent på biogass. 30 % gjenbrukstegl fra Gamle Mursten.

Den store buen: Normalformat bløtstrøkne teglstein fra Wienerbergers miljøvennlige serie av teglstein, LESS, brent på biogass.
70 % gjenbrukstegl fra Gamle Mursten.

Siden paviljongen er en midlertidig konstruksjon, plasseres den skånsomt på det eksisterende terrenget ved havnefronten. Kryssbuene stabiliseres av betongblokker under hvert ben, produsert med low carbon-betong. Resten av basen blir fylt ut med sand og grus. Deretter blir hele basen belagt med teglstein.

Bricks in Common-paviljongen oppføres med kalkmørtel. Dermed kan både teglet og øvrige materialer gjenbrukes i andre sammenhenger etter verdenskongressen.

LESS mursten

LESS

En CO2-sparende teglstein for fremtidens bygg

Bygg med vår CO2-sparende serie av teglstein kalt LESS og oppnå CO2-reduksjon.

Ved å redusere materialforbruket med 15 % og brenne med sertifisert biogass reduserer vi CO2-utslippet i produksjonen med 70-90 %. CO2-besparelsen i produksjonen av LESS dekker fase A3 i EPD’en.

Teglsteinen har samme mål og uttrykk som en tradisjonell, dansk bløtstrøken teglstein, og leveres i mange lekre fargevarianter.


 

Bricks on Common - Copenhagen 2024

Partnerne bak Bricks in Common

Arkitekt: AART og NOAA Architects
Ingeniør: OJ Rådgivende Ingeniører
Entreprenør: Københavns Murerlaug
Murerlærlinge: NEXT KBH, TechCollege
Lysdesign: Ampell, BEGA
Leverandører: Egernsund Wienerberger, Gamle Mursten, KALK og CRH Concrete
Demontering: Søndergaard Nedrivning
Fond og finansiell støtte: Bevica Fonden og VIHDA – Videnscenter for Håndværk, Design og Arkitektur
Transport: Vognmand Peter Falck


 

Bærekraft

Trenger du klimavennlige teglmaterialer? Vi har stort fokus på å redusere CO2-avtrykket i produksjonen vår.

 

Ta et dypdykk i vårt sortiment av teglstein

Wienerberger tilbyr en lang rekke teglstein med varierende overflatestrukturer og mange farger.

 

Trenger du innspill til valg av teglprodukter?

Så er du hjertelig velkommen til å kontakte våre ansatte. De står klare med gode råd og masse inspirasjon.

 


 

    

Siste artikler

0Resultater


 

Campaign handmade bricks

Hold deg oppdatert

Abonner på vårt nyhetsbrev og få siste nytt om produkter, inspirerende prosjekter, dokumentasjon, ombruk, biomangfold og mye mer.

Downloads

Velg og last ned brosjyrer her

Produkter

En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.