.jpg)
Fiolvegen 21: Fra historisk bygg til moderne kontor – en teglrenovasjon i Tromsø
På Fiolvegen 21 sto et ikonisk teglhus fra Steinsvik Arkitekter – et bygg forut for sin tid, men i behov av fornyelse. Da Ice Fish Eiendom AS søkte nye kontorlokaler, falt valget på dette særpregede bygget. Med Tromsdalen Bygg AS som entreprenør og AT arkitektur AS som ansvarlige arkitekter for fasade og form, ble huset totalrenovert med bekledningstegl fra Wienerberger. Resultatet er et forbilledlig eksempel på hvordan man kan bevare det originale uttrykket samtidig som moderne materialer og metoder gir bygget nytt liv.
Salgssupport
T. +47 22 07 26 00
E. into@wienerberger.no
og få siste nytt om produkter, inspirerende prosjekter, dokumentasjon, ombruk, biomangfold og mye mer.
Salgssupport
T. +47 22 07 26 00
E. into@wienerberger.no
og få siste nytt om produkter, inspirerende prosjekter, dokumentasjon, ombruk, biomangfold og mye mer.
Renoveringen av bygget på Fiolvegen 21 startet i september 2023 og ble fullført i august 2024. Ice Fish Eiendom AS, ledet av daglig leder Robert Ottesen, står som byggherre og har nå bygget som sitt nye hovedkontor. AT arkitektur AS, med Kjeld Nash i spissen, hadde ansvaret for prosjektering av fasade og utvendig arkitektur, mens Tromsdalen Bygg og Renovering AS stod for entreprenørarbeidet.
– Prosessen fra kjøp til innflytting tok over to år. Vi vurderte først å bygge nytt, men etter å ha sett nærmere på reguleringsplaner og tekniske krav, skjønte vi at det ville bli en tidkrevende prosess. Derfor valgte vi å pusse opp – det viste seg å være den beste løsningen for oss, forteller Ottesen og fortsetter:
– Ice Fish er en eksportbedrift med over 25 års erfaring i salg av ferske og frosne fiskeprodukter til Europa og resten av verden. Før vi fikk vårt eget bygg, leide vi kontorlokaler, men det har alltid vært et mål å etablere vårt eget. Nå er vi utrolig glade for at vi både hadde økonomien og muligheten til å realisere dette, og vi mener vi har Tromsøs flotteste kontor i dag.
Et ekstremt teglrenoveringsprosjekt
Huset som skulle renoveres, var signert Steinsvik Arkitekter – et anerkjent arkitektpar kjent for sine innovative og eksperimentelle løsninger.
– Vi ble kontaktet av byggherre Robert etter at Ice Fish hadde kjøpt bygget. Etter Odd Karls bortgang solgte Rose Marie huset, da vedlikeholdet og renoveringsbehovet ble for omfattende. Bygget, fra slutten av 80-tallet, var et eksperimentelt prosjekt tegnet av Odd Karl Steinsvik og hans kone, Rose Marie. Steinsvik-paret var kjente arkitekter fra Tromsø, alltid nyskapende og med en sterk forkjærlighet for miljøvennlig arkitektur. Noen av løsningene deres var kanskje litt forut for sin tid, og datidens tekniske forskrifter strakk ikke til. Dette førte til utfordringer, spesielt store lekkasjer fra tak og vinduer. Prosessen har vært utrolig spennende – vi har fått løse disse problemene og bringe bygget tilbake til liv, forteller Kjeld Nash, prosjekterende arkitekt i AT arkitektur.
Rune Gjesvik, prosjektleder for Tromsdalen Bygg utdyper:
- Dette var en omfattende og krevende ombygging – langt mer enn en vanlig renovering. Men Fiolvegen 21 er også et helt unikt bygg, tegnet av et anerkjent norsk arkitektpar med både lokal og nasjonal betydning. Bygget har et særpreget uttrykk som fortsatt skiller seg ut den dag i dag!
Salgssupport
T. +47 22 07 26 00
E. into@wienerberger.no
og få siste nytt om produkter, inspirerende prosjekter, dokumentasjon, ombruk, biomangfold og mye mer.
Byggherren var godt klar over at dette var en unik mulighet, til tross for utfordringene.
– Arkitektonisk var bygget en perle, men de tekniske løsningene fra 80-tallet holdt ikke mål i 2024. Vi slet med feilmonterte vinduer, store vannskader på taket, og måtte etterisolere for å oppnå bedre energieffektivitet. Vi har totalrenovert bygget – alt er skiftet ut. Den opprinnelige teglsteinen, som er uvanlig i Nord-Norge, var viktig å bevare. Som byggherre følte vi et ansvar for å ivareta byggets arkitektoniske uttrykk, samtidig som vi løftet det til dagens tekniske standard, forteller Ottesen.
Rune Gjesvik
Prosjektleder for Tromsdalen Bygg
Å ivareta tegltradisjonen i Tromsø
Selv om bygget ikke var vernet, satte kommunen klare føringer for fasadebevaringen.
– Kommunen ønsket at fasaden skulle bevares, til tross for at bygget ikke hadde formelt vern. Området er kjent for sine teglbygninger, og det var viktig å videreføre dette uttrykket, forteller Gjesvik og utdyper:
– I et renoveringsprosjekt er det avgjørende å holde fokus og arbeide innenfor de rammene som er satt. Materialvalg og tekniske løsninger må tilpasses prosjektets krav, og en tydelig forventningsavklaring med byggherren er essensiell. Dette sikrer at leveransen samsvarer med byggherrens visjoner og behov, samtidig som vi håndterer de tekniske og praktiske utfordringene underveis.
Utfordringen lå i å bevare byggets arkitektoniske særpreg samtidig som det skulle passe inn i Tromsø.
– Vi utviklet et fasadeprinsipp basert på produkter fra wienerberger, inspirert av erfaringene våre fra Kongsparken-prosjektet i Tromsø, hvor vi brukte samme type bekledningstegl, men i en annen farge. Gjennom dette har vi lært å sette pris på materialets struktur og holdbarhet. Et annet nærliggende eksempel er Kræmer Brygge, som også benytter bekledningstegl fra wienerberger, forteller Nash og fortsetter:
– I dagens sirkulærøkonomiske tid, hvor kvalitet er avgjørende for bærekraft, spiller tegl en viktig rolle. Det har en tekstur og et uttrykk som er langt mer varig enn mange platematerialer. Etter mange år med dominerende bruk av platematerialer i Tromsø, ser vi nå en liten renessanse for tegl. Det er tydelig at arkitekturen beveger seg i en retning hvor dette tidløse materialet brukes. Det er inspirerende å se hvordan tegl får en ny og viktig plass i moderne bygg.
For byggherren ble det raskt klart at tegl ikke bare var en investering i byens historie, men også i byggets fremtid, med minimalt vedlikehold.
– Flere bygninger i Tromsø har nå samme fasade som Kræmer, og vi fikk tips om å ta en runde for å se på dem. Da innså vi at teglsteinen vi valgte kunne oppfylle alle våre krav og ønsker. Selv om andre alternativer kunne vært billigere, var dette en kostnad vi var villige til å ta. Vi ble også overbevist om at det var det rette valget, ettersom tegl ikke vil medføre vedlikeholdskostnader i fremtiden – det ble en investering, forteller Ottesen.
– Når det gjaldt fasaden, var det ikke mulig å gjenbruke materialene på grunn av isolasjonen, men vi har tatt vare på alt som kunne bevares. Viktigst av alt, vi har bevart byggets uttrykk og form, og holdt fast på tegl. Gulvene, takene, søylene, trappene og gelendrene er de samme – alt er pusset og lakket. Helhetsinntrykket er at byggets opprinnelige karakter er ivaretatt så langt det lot seg gjøre, samtidig som vi har integrert moderne løsninger. Spesielt belysningen, med punktbelysning, LED-lys og fasadebelysning, gir bygget en imponerende fremtoning, særlig i mørketiden.
Gjesvik legger til:
– Det er fasadens uttrykk som er bevart fra det originale bygget. Fasadesteinen er helt unik, og montert på en ny måte. Selv om det er bekledningstegl, så ser det ikke ut som tegl – det er tegl! Valget av tegl, til tross for at det er et tradisjonelt materiale, gir fasaden et moderne preg. Dette resulterer i en stilfull løsning som både er moderne og oppfyller kommunens krav. Fasaden har fått mange positive tilbakemeldinger og skiller seg ut på en svært positiv måte!
URBAN Bekledningstegl – Fleksibilitet og kvalitet i ett
For Fiolvegen 21 har wienerberger levert URBAN bekledningstegl i L-profil og fargen Christianshavn. URBAN er et keramisk bekledningstegl av høy kvalitet, egnet for både tak og fasade. Produktet tilbyr to funksjoner i ett – enten kan det brukes til å kle bygningens fasade stramt, eller det kan trekkes rundt bygningens geometri for et mer dynamisk uttrykk. URBAN bekledningstegl fremhever byggets linjer, samtidig som det åpner for kreative løsninger med skrå kanter og vinkler. Det er fleksibelt og enkelt å jobbe med, da det kan tilpasses ulike overlappinger og lengder for å skape et variert visuelt uttrykk. Monteringen blir gjort med to syrefaste skruer og helt uten mørtel, og teglen er resirkulerbar, noe som gjør den godt egnet for en sirkulær økonomi. I tillegg er URBAN bekledningstegl ekstremt robust og krever minimalt vedlikehold. Urban kan monteres av de fleste yrkesgrupper og vi ser i økende grad at både tømrere og murere velger dette materialet.
Selv om dette var første gang Tromsdalen Bygg jobbet med bekledningstegl, forløp prosessen uten problemer.
– På taket har vi brukt stålplate med tradisjonell båndtekking, mens resten av bygget er dekket med tegl. Vi har beslag rundt vinduene og enkelte elementer under takutstikket, men hovedfokuset har vært på tegl. Jeg synes det er spennende å bruke tegl i byggeprosjekter i Nord-Norge. Det viktigste er at materialet monteres riktig, og at det harmonerer med de andre elementene i fasaden. Fasaden krever mer planlegging, men når man først er i gang, er det ikke så komplisert, forteller Gjesvik.
Nash utdyper om sammenhengen med det originale bygget:
– I dette prosjektet har vi brukt tegl på en ny måte, som en utenpåhengt kledning. Dette gir oss fleksibilitet i veggoppbyggingen, spesielt når det gjelder isolasjonsevne, slik at vi unngår for tykke vegger. Fra vårt perspektiv er det viktigste at løsningen gir et estetisk tiltalende uttrykk og gir bygget en viss tyngde. Den originale bygningen hadde en klassisk teglvegg, og vi valgte å bruke tegl på en ny måte. På mange måter føler vi at de to løsningene er "i familie". Vi ble enige om dette, spesielt siden det ble godkjent som et renovert teglbygg – og da måtte vi kjøre det fullt ut!
Gjesvik understreker viktigheten av godt samarbeid med leverandør, selv på tvers av store geografiske avstander:
- Samarbeidet med wienerberger som leverandør var avgjørende for resultatet. Jeg fant nyttig informasjon på nettsidene deres, og de var raske til å svare på både telefon og e-post, noe som sikret at prosjektet gikk som planlagt. Selv uten representanter i Nord, har jeg hatt kun positive erfaringer med dem!
Ekstreme forhold, ekstremt byggemateriale: tegl som løsning i Tromsø
Med Tromsø som utgangspunkt – 69 grader nord, over polarsirkelen og ved kysten – krever bygningene ekstra robusthet. Her passer tegl perfekt, ifølge både arkitekt og entreprenør.
– Å bruke tegl i Nord-Norge er et stort pluss, spesielt med tanke på vedlikeholdet i et tøft klima som her i nord. Det er et vedlikeholdsfritt materiale, og uten tvil det beste. Treverk krever konstant vedlikehold, som beising hvert femte år, ellers ser det slitt ut. Med tegl slipper du alt dette. Selv om inngangsprisen er høyere, er det en investering som sparer deg for mye penger over tid, forteller Gjesvik.
Nash utdyper om teglens plass i Tromsøs byggetradisjon:
– Tegl har vært et hyppig brukt materiale i dette området som ble bygget på 80-tallet. Dette prosjektet passer godt inn i denne tradisjonen, både med tanke på hvordan det var, og hvordan det har utviklet seg. Mack-bryggeriet, et eldre bygg laget med eksponert tegl, ser fortsatt like bra ut i dag som da det ble bygget. Nå ser vi flere prosjekter som også benytter tegl, som Kongsparken og Kræmer Brygge. Når vi vurderer det i et livsperspektiv, er tegl en svært gunstig løsning, spesielt med tanke på vedlikehold. Fasadene her utsettes for store klimatiske påkjenninger, med store temperaturforskjeller mellom pluss og minus. Vi har hatt utfordringer med andre materialer over tid, men tegl viser seg å være uovertruffent – det tåler alt.
For Nash er det også noe taktilt og unikt ved materialet, i tillegg til dets vedlikeholdsfrie og robuste egenskaper:
– Når jeg ser på tegl som byggemateriale, vekker det noe i meg – spesielt den materielle kvaliteten når man holder det i hånden. Jeg synes det er spennende å jobbe med tegl, men det må passe til prosjektet; det er ikke noe man bruker overalt. Det er inspirerende å se hvor stort sortimentet har utviklet seg, og de mange måtene tegl kan benyttes på. Jeg håper dette prosjektet kan være en referanse og inspirere til flere prosjekter hvor tegl blir brukt, spesielt der det kanskje ikke var et naturlig valg tidligere. Erfaring er viktig, og det er bra at flere nå får erfaring med tegl og det er positivt at det nå er på vei tilbake også i Tromsø.
Robert Ottesen
Byggherre og Managing Director av Ice Fish Eiendom AS
Samarbeid er nøkkelen til vellykket renovasjon
Alle involverte aktører understreker viktigheten av tett samarbeid, spesielt når store valg skal tas. Et prosjekt som dette krever at alle parter er på samme bølgelengde for å få til et godt resultat.
– Vi har hatt et fantastisk samarbeid med byggherren, Ice Fish, og entreprenøren Tromsdalen Bygg. De er virkelig blant de beste i byen, og samarbeidet har vært en stor styrke gjennom hele prosessen, sier Nash.
For et vellykket resultat er det ikke bare teknisk dyktighet som kreves, men også en forståelse for hvordan hvert ledd i prosessen henger sammen. Det er nettopp denne forståelsen som har preget prosjektet fra start til slutt.
– Vi jobbet tett med entreprenøren, som hadde håndverkere med erfaring fra tidligere prosjekter med samme type stein. De kunne garantere at de ville gjennomføre prosjektet på en måte som ville tilfredsstille oss. Nå, når vi ser det ferdige bygget, er vi svært fornøyde. Det har vært mange teknisk krevende operasjoner rundt vinduer og dører, samt flere hjørner, men sluttresultatet er blitt veldig bra, forteller Ottesen.
Det er nettopp gjennom det nære samarbeidet at man kan minimere de potensielle utfordringene som kan oppstå, og sikre at prosjektet holder seg innenfor både tidsrammer og budsjett.
– Å unngå feil underveis er avgjørende, ettersom det kan føre til betydelig høyere kostnader for kunden. Derfor er et sterkt samarbeid gjennom hele prosessen essensielt. Jeg er stolt av teamets innsats og ser frem til flere teglprosjekter i fremtiden, utdyper Gjesvik.
Nytt kontor, ny motivasjon: En investering i både kvalitet og arbeidsmiljø
Fiolvegen 21 sto ferdig i august 2024, og Ice Fish Eiendom AS har allerede begynt å høste gevinsten av investeringen. De ansatte har fått et kontor de kan være stolte av, og det er tydelig at det nye bygget har hatt en positiv innvirkning på både trivsel og arbeidsmiljø.
– Vi merker en økt trivsel og stolthet blant de ansatte. De setter stor pris på å komme til et kontor de kan være stolte av, sier Ottesen, og utdyper: – Vi har også investert mye i å skape et godt arbeidsmiljø, med god lufting, naturlig lys, treningsrom, lounge, kantine og et sosialt lokale som de ansatte kan bruke til private arrangementer. Dette er en sosial investering for oss som bedrift!
Arkitekt Nash påpeker viktigheten av helheten i prosjektet.
– Helheten har blitt veldig vellykket, og bygget ser ut som et bygg som kan stå seg i mange år – ikke minst energiøkonomisk. I dagens samfunn er det rett og slett uansvarlig å ikke vurdere dette aspektet når man bygger, enten det er nybygg eller en renovasjon!
For Tromsdalen Bygg er det også en stolthet knyttet til det ferdige bygget.
– Den tekniske kvaliteten på dette bygget er på et helt annet nivå enn tidligere. Det opprinnelige bygget kunne rett og slett ikke brukes i sin gamle tilstand, og arkitektens unike løsninger måtte tilpasses nye, tekniske krav.
Noen av ideene var nyskapende, men manglet nødvendige tekniske løsninger – noe vi har fått på plass i dag. Vi har også hatt utfordringer med steinen, spesielt rundt avslutningen mot terrenget, da valgmulighetene var begrenset. Terrenget rundt bygget har variert i høyde, noe som har gjort løsningen krevende. En annen utfordring har vært vinduene med sine skrå vinkler, som er ganske spesielle. Det er ikke noe man nødvendigvis legger merke til ved første øyekast, men for meg er det en av detaljene jeg er mest fornøyd med, sier Gjesvik, og avslutter:
– Jeg tror flere og flere ser verdien i dette vedlikeholdsfrie materialet. På store bygg er det rett og slett galskap å bruke materialer som krever kontinuerlig vedlikehold. Dette har vært vårt første prosjekt med tegl i denne skalaen, og det ga definitivt mersmak. Når man først har jobbet med tegl, er det lett å gjøre det igjen!
FAKTABOKS: Fiolvegen 21, Tromsø
Utført: 2024
Byggherre: Ice Fish Eiendom AS
Arkitekt fasade: AT arkitektur AS
Arkitekt interiør: Fra Innersida AS
Totalentreprenør: Tromsdalen Bygg AS
Glassentreprenør: Glassmester A Appelbom AS
Rør: HT rør AS Comfort Tromsø
Ventilasjon: GK
Strøm: Alti Elektro AS
wienerbergertegl: URBAN – L Christianshavn
Abonner på vårt nyhetsbrev og få siste nytt om produkter, inspirerende prosjekter, dokumentasjon, ombruk, biomangfold og mye mer.