Grønt gullprosjekt satser stort på teglsteinen LESS

LESS - Sdr. Ringvej 33A

 

Med en målsetting om å oppnå DGNB Guld er kravene ekstra høye til det nye boligprosjekt i Brøndby i Danmark, hvor CASA oppfører 215 leiligheter på totalt 17 000 kvadratmeter. Valget av teglstein til fasaden falt tidlig på LESS som reduserer materialforbruket og fremstilles ved hjelp av biogass.


To varianter av teglstein kombinert med tre typer mørtel danner fasadeuttrykket på den nye karré-bebyggelsen som eiendomsutvikler og totalentreprenør, CASA, oppfører i Brøndby vest for København.


 


 

De rette materialvalgene bør gjøres tidlig

- Ambisjonen har fra begynnelsen av vært å oppnå DGNB Guldsertifisering, som gjør at kravene er ekstra høye, forteller prosjektleder Kasper Nissen fra CASA og fortsetter:

- Vi har et mål om at 95% av alle våre byggeprosjekter frem mot 2023 skal sertifiseres, og det betyr at vi jobber målrettet med bærekraft helt fra tidlig fase i byggeprosjektet. Vi streber etter å komme så tidlig inn i prosessen som mulig, slik at vi har mulighet til å prege valgene som treffes, blant annet når det gjelder materialer som utgjør en vesentlig del av sertifiseringen.

Til prosjektet i Brøndby var det helt fra starten av et ønske om å bruke røde teglstein til fasaden, og CASA gikk derfor i dialog med Wienerberger om mulighetene. Kasper Nissen forteller om forløpet:

- Vi ble introdusert for LESS da vi snakket med Wienerberger om ønskene til teglsteinen. Vi så raskt fordelen av å være med på å skape et bærekraftig bygg ved å velge teglstein med lavere materialforbruk som samtidig brennes ved hjelp av biogass. Samtidig har Wienerberger utarbeidet EPDer (miljøvaredeklarasjoner) på LESS som er helt avgjørende i prosjekter som skal sertifiseres, forklarer Kasper Nissen:

- Vi vil gjerne lage gode bygg med gode materialer, og da er EPD-en en viktig parameter. Den gjør at vi tidlig kan treffe de rette bærekraftige valgene. Valget av leverandører betyr mye når det handler om mulighetene for sertifisering.

Samme flotte fasade med markant mindre CO2-avtrykk

Konkret endte aktørene bak med å velge EW0465 Rød nuanceret og EW0466 kobber i LESS-versjoner, med to forskjellige mørtler som gir tre kombinasjoner. Det skaper et rikt fargespill med mulighet for å markere de forskjellige områdene i bygget ved hjelp av diskrete variasjoner i sammensetningen av nyansene i teglsteinen og mørtelen.

- Eksempelvis har man valgt å markere den ene utvendige inngangen til gården med kobberfarget teglstein kombinert med en mørk fuge, utdyper Kasper Nissen."Vi så raskt fordelen av å være med på å skape et bærekraftig bygg ved å velge teglstein med lavere materialforbruk som samtidig brennes ved hjelp av biogass."

Kasper Nissen, prosjektleder fra CASA


 

EPD-er gjør det enklere å bygge bærekraftig

Teglsteinene LESS har nøyaktig samme uttrykk og mål som den klassiske bløtstrøkne teglsteinen. Takket vært de tre hullene i midten reduseres råvareforbruket med 10%. Bruken av biogass bidrar også til reduksjon av CO2-utslippene fra produksjonen med 60-80% sammenlignet med en tradisjonell teglstein.

Samtidig har Wienerberger utarbeidet EPD-er (miljøvaredeklarasjoner) på LESS som er helt avgjørende i prosjekter som skal sertifiseres, forklarer Kasper Nissen:

- Vi vil gjerne lage gode bygg med gode materialer, og da er EPD-en en viktig parameter. Den gjør at vi tidlig kan treffe de rette bærekraftige valgene. Valget av leverandører betyr mye når det handler om mulighetene for sertifisering.

- For meg personlig er det ekstra spennende, fordi det er mitt første DGNB-prosjekt. Jeg er veldig glad for at vi er kommet så langt i retning av det grønne målet, avslutter han.

Boligene på Sdr. Ringvej 33A i Brøndby er tegnet av Norconsult-Skovhus Arkitekter og oppføres som en del av det nye bærekraftige boligkvarteret Kirkebjerg, hvor CASA er i gang med å bygge ytterligere 37 500 kvadratmeter med boliger.


 

LESS-teglstein er en fordel for mureren også

Med 10 % mindre råmateriale er en LESS-teglstein lettere enn en tradisjonelle teglstein.

Men hva syns murerne egentlig om å mure med vår nye LESS-teglstein? Merker de en forskjell ute på selve byggeplassen?

Les mer


Fakta

Prosjektnavn: 215 leiligheter, Brøndby
Arkitekt: Norconsult-Skovhus Arkitekter
Totalentreprenør: CASA
Sertifisering:
DGNB Guld
Produkt(er):
EW0465 Rød nuanceret & EW0466 Kobber
Byggeår: 2021

LESS mursten

LESS - teglstein med bærekraftige fordeler

Les mer om vår miljøvennlige teglstein og last ned brosjyren.

 

 

Siste nytt om bærekraft

0Resultater

 

 

Nyhedsbrev

Hold deg oppdatert

Abonner på vårt nyhetsbrev og få siste nytt om grønne produkter, bærekraftige prosjekter, dokumentasjon, gjenbruk, biomangfold og mye mer.

Downloads

Velg og last ned brosjyrer her

Produkter

En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.