Grønt gullprosjekt satser stort på teglsteinen LESS

Brick: EW0466 Kobber | Sønder Ringvej Brøndby, Denmark

 

Med en målsetting om å oppnå DGNB Guld var kravene ekstra høye til det nye boligprosjekt i Brøndby i Danmark, hvor Nordstern har oppført 215 leiligheter på totalt 17 000 kvadratmeter. Valget av teglstein til fasaden falt tidlig på LESS som reduserer materialforbruket og fremstilles ved hjelp av biogass.


To varianter av teglstein kombinert med to typer mørtel danner fasadeuttrykket på den nye karré-bebyggelsen som eiendomsutvikler og totalentreprenør, Nordstern, har oppført i Brøndby vest for København.

    

    

De rette materialvalgene bør gjøres tidlig

- Ambisjonen har fra begynnelsen av vært å oppnå DGNB Guldsertifisering, som gjør at kravene er ekstra høye, forteller prosjektleder Kasper Nissen fra Nordstern og fortsetter:

- Vi har et mål om at 95% av alle våre byggeprosjekter frem mot 2023 skal sertifiseres, og det betyr at vi jobber målrettet med bærekraft helt fra tidlig fase i byggeprosjektet. Vi streber etter å komme så tidlig inn i prosessen som mulig, slik at vi har mulighet til å prege valgene som treffes, blant annet når det gjelder materialer som utgjør en vesentlig del av sertifiseringen.

Til prosjektet i Brøndby var det helt fra starten av et ønske om å bruke røde teglstein til fasaden, og Nordstern gikk derfor i dialog med Wienerberger om mulighetene. Kasper Nissen forteller om forløpet:

- Vi ble introdusert for LESS da vi snakket med Wienerberger om ønskene til teglsteinen. Vi så raskt fordelen av å være med på å skape et bærekraftig bygg ved å velge teglstein med lavere materialforbruk som samtidig brennes ved hjelp av biogass. Samtidig har Wienerberger utarbeidet EPDer (miljøvaredeklarasjoner) på LESS som er helt avgjørende i prosjekter som skal sertifiseres, forklarer Kasper Nissen:

- Vi vil gjerne lage gode bygg med gode materialer, og da er EPD-en en viktig parameter. Den gjør at vi tidlig kan treffe de rette bærekraftige valgene. Valget av leverandører betyr mye når det handler om mulighetene for sertifisering.

Samme flotte fasade med markant mindre CO2-avtrykk

Konkret endte aktørene bak med å velge EW0465 Rød nuanceret og EW0466 kobber i LESS-versjoner, med to forskjellige mørtler som gir tre kombinasjoner. Det skaper et rikt fargespill med mulighet for å markere de forskjellige områdene i bygget ved hjelp av diskrete variasjoner i sammensetningen av nyansene i teglsteinen og mørtelen.

- Eksempelvis har man valgt å markere den ene utvendige inngangen til gården med kobberfarget teglstein kombinert med en mørk fuge, utdyper Kasper Nissen.


 

Brick: EW0466 Kobber | Sønder Ringvej Brøndby, Denmark
Brick: EW0466 Kobber | Sønder Ringvej Brøndby, Denmark
© Foto: Niels Nygaard

     

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Vi så raskt fordelen av å være med på å skape et bærekraftig bygg ved å velge teglstein med lavere materialforbruk som samtidig brennes ved hjelp av biogass."

Kasper Nissen, prosjektleder fra Nordstern


 

EPD-er gjør det enklere å bygge bærekraftig

Teglsteinene LESS har samme mål, kvalitet og uttrykk som en tradisjonell, dansk bløtstrøken teglstein. CO2-utslippet fra produksjonen av vår miljøvennlige LESS-serien reduseres med 70-90 %, takket være 15 % mindre råmateriale og bruk av biogass, sammenlignet med en tradisjonell teglstein produsert med naturgass.

Samtidig har Wienerberger utarbeidet EPD-er (miljøvaredeklarasjoner) på LESS som er helt avgjørende i prosjekter som skal sertifiseres, forklarer Kasper Nissen:

- Vi vil gjerne lage gode bygg med gode materialer, og da er EPD-en en viktig parameter. Den gjør at vi tidlig kan treffe de rette bærekraftige valgene. Valget av leverandører betyr mye når det handler om mulighetene for sertifisering.

- For meg personlig er det ekstra spennende, fordi det er mitt første DGNB-prosjekt. Jeg er veldig glad for at vi er kommet så langt i retning av det grønne målet, avslutter han.

Boligene på Sdr. Ringvej 33A i Brøndby er tegnet av Norconsult-Skovhus Arkitekter og oppføres som en del av det nye bærekraftige boligkvarteret Kirkebjerg, hvor Nordstern er i gang med å bygge ytterligere 37 500 kvadratmeter med boliger.


Fakta

Prosjektnavn: ´Sdr. Ringvej 33A, Brøndby, Danmark
Arkitekt: Norconsult-Skovhus Arkitekter
Totalentreprenør: Nordstern
Sertifisering:
DGNB Guld
Produkt(er):
EW0465 Rød nuanceret LESS & EW0466 Kobber LESS
Byggeår: 2021


 

LESS-teglstein er en fordel for mureren også

LESS-teglsteinen vår veier 15 % mindre enn en tradisjonell, dansk bløtstrøken teglstein.

Det reduserer CO2-utslippet ved transport, samtidig som den lettere steinen er til stort gavn for arbeidsmiljøet på byggeplassen.

Men hva syns murerne egentlig om å mure med vår nye LESS-teglstein? Merker de en forskjell ute på selve byggeplassen?
 


 

LESS mursten

LESS

En CO2-sparende teglstein for fremtidens bygg

Bygg med vår CO2-sparende serie av teglstein kalt LESS og oppnå CO2-reduksjon.

Ved å redusere materialforbruket med 15 % og brenne med sertifisert biogass reduserer vi CO2-utslippet i produksjonen med 70-90 %. CO2-besparelsen i produksjonen av LESS dekker fase A3 i EPD’en.

Teglsteinen har samme mål og uttrykk som en tradisjonell, dansk bløtstrøken teglstein, og leveres i mange lekre fargevarianter.

 

 

Siste nytt om bærekraft

0Resultater

 

 

Campaign handmade bricks

Hold deg oppdatert

Abonner på vårt nyhetsbrev og få siste nytt om grønne produkter, bærekraftige prosjekter, dokumentasjon, ombruk, biomangfold og mye mer.

Downloads

Velg og last ned brosjyrer her

Produkter

En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.