LESS-teglstein er en fordel for mureren også

Teglstein - EW0466 Kobber - LESS

 

Med 15 % mindre råmateriale er en LESS-teglstein lettere enn en tradisjonelle teglstein. Det er en klar fordel for murerere som håndterer mange kg teglstein hver dag. Men hva syns murerne egentlig om å mure med vår nye LESS-teglstein? Merker de en forskjell ute på selve byggeplassen?


Det bestemte vi oss for å undersøke og dro ut på en byggeplass i Brøndby, Danmark for å snakke med murerne fra firmaet Hansen & Andersen.

__________

LESS kampagnebilleder

Kan dere kjenne at teglsteinen veier mindre?

Den er lettere, og den føles også sånn. Det betyr noe for oss at den er lettere, fordi det jo blir mange kilo i løpet av dagen, selv om man må bruke litt mer mørtel. Jeg syns man merker godt at den er lettere.

Hjelpearbeideren vår på byggeplassen vil også kunne merke en forskjell. Hvis hver teglstein er 15 prosent lettere, så blir det tross alt en god del mindre når han skal håndtere 80 teglstein. Det er bedre for ham i hvert fall, det er helt sikkert.

Er LESS-teglsteinen lettere å mure med?

Ja, den er lettere å mure med. Man trenger heller ikke å trykke så hardt ned, fordi mørtelen kommer opp i hullene. Jeg synes faktisk at den er veldig god å mure med.

Hefter LESS-teglsteinen bedre?

Det syns vi det er vanskelig å vurdere, og vi har heller ikke prøvd å løsne steinen igjen, så det er det vanskelig å svare på. Men rent logisk tror vi kanskje den gjør det.

Opplever dere at det blir mindre søl når dere murer med LESS-teglsteinen?

Vi har vanskelig for å se for oss at den skulle grise mindre. Vi tror at det er noenlunde det samme som med en tradisjonell teglstein.

   

Har dere merket andre fordeler med den nye LESS-teglsteinen?

Det er enklere for oss å kakke den over på midten, fordi det er hull i steinen, og knekker den der. Det er en veldig stor fordel. Det er enklere å hugge til teglsteinene og tilpasse dem, når det er hull i dem. Nå har jeg nettopp murt stenderskiftet, og det var veldig fint at det var hull i steinen. Det gjorde at steinene passer godt til det.

Det har ikke vært så vanskelig å kutte steinen heller. Det er en fordel at teglsteinen er enklere å kutte, fordi man ellers kan kjenne det i skulderen. Hvis en arbeider skal kutte 100 tradisjonelle teglstein, og annen hver stein ikke lar seg kutte på første forsøk, så kjenner han det godt i albuen. Det har dermed en del å si når det gjelder slitasje. Der utgjør LESS en kjempefordel.

Hva synes dere om at LESS-teglsteinen bidrar til å skåne miljøet?

Man bruker jo mye fossil energi på mørtel og sement. Er det regnet på om det er positivt sett i lys av det? En ting er at Wienerberger brenner mindre masse i produksjonen av tegl, men hvis man på grunn av det må bruke mer sement, og man vet at det å produsere sement er noe av det som forurenser mest i hele verden, må man regne på det. Men det er kjempebra hvis man rent faktisk kan redusere utslipp av CO2 på tross av de andre materialene som forurenser.

Redaksjonen: Ja, det brukes maks. 5 % mer mørtel når man murer med LESS – men det gir likevel en samlet reduksjon i CO2-utslippet. Les mer her

Hva er deres konklusjon på å mure med LESS-teglsteinen?

Konklusjonen er at LESS-teglsteinen er bedre på noen områder, og på andre områder er den det samme som tradisjonelle teglstein. Det er ikke ingen områder den er dårligere på. Og hvis den også er bra for miljøet, så er det jo bare vinn-vinn.

Teglstein - EW0466 Kobber - LESS


 


 

LESS kampagnebillederLes mer om vår CO2-sparende teglstein LESS her og se flere spennende prosjekter som også har valgt å bygge med LESS

   


__________
 

Grønt gullprosjekt satser stort på teglsteinen LESS

Med en målsetting om å oppnå DGNB Guld er kravene ekstra høye til det nye boligprosjekt i Brøndby i Danmark, hvor CASA oppfører 215 leiligheter på totalt 17 000 kvadratmeter.

Les mer

Fik du bestillt vår 3-i-1 for arkitekten?

Se mønstermurverk med et vell av farger, uttrykk og nyanser av teglstein.

Bestill boken


 

Siste nytt

0Resultater


 

Downloads

Velg og last ned brosjyrer her

Produkter

En verden av teglprodukter innen teglstein, bekledningstegl, takstein og marktegl.