.jpg)
Kvadratunet – et prisvinnende kvartal i Kristiansand
I Kristiansand sentrum står Kvadratunet, et nytt prosjekt med blant annet et gjenoppbygget hjørnebygg med en påbygd etasje som rommer 56 utleieleiligheter. Byggeprosessen har vært krevende, med utfordringer som en særdeles trang byggeplass. Prosjektet er utviklet i samarbeid med byantikvaren og følger Murbyplanen, som førte til at tegl ble valgt til fasade og på tak. wienerberger har levert teglsteinene Bronsgroen og Marziale, samt taksteinen Pottelberg 451 Victorian. I 2024 ble Kvadratunet kåret til årets vakreste bygg av Arkitektopprøret.
Salgssupport
T. +47 22 07 26 00
E. into@wienerberger.no
og få siste nytt om produkter, inspirerende prosjekter, dokumentasjon, ombruk, biomangfold og mye mer.
Salgssupport
T. +47 22 07 26 00
E. into@wienerberger.no
og få siste nytt om produkter, inspirerende prosjekter, dokumentasjon, ombruk, biomangfold og mye mer.
Kvadratunet i Kristiansand ble utviklet av oppdragsgiver Landowner AS, med Seil Arkitekter AS som ansvarlig arkitekt, ledet av sivilarkitekt MNAL Janicke Jebsen Vinje. Totalentreprenør for prosjektet var BRG AS, mens Murmester Lindgren AS stod for murerarbeidet.
– I 2017 fikk Seil Arkitekter i oppdrag å regulere flere eiendommer i Kvadraturens nordøstlige hjørne. Murbyplanen var førende for kvartalet, og hjørnebygget ble definert som bevaringsverdig. Bygget var i dårlig forfatning, og etter mange runder med byarkitekten ble det til slutt gitt aksept for å rive og gjenoppføre det i original stil – men med en ekstra etasje. Dette gjorde prosjektet økonomisk gjennomførbart, forteller Jebsen Vinje fra Seil Arkitekter AS.
Hun fortsetter:
– Byggherrens bestilling var mange leiligheter i varierte størrelser for utleie. Krav til utearealer, dagslys og tilgjengelighet gjorde det naturlig å samle leilighetene rundt et indre gårdsrom. Bygningsmassen ble oppdelt i mindre enheter med saltak og indre svalganger, inspirert av de tradisjonelle gårdsrommene fra tidligere tider. Det ble et kvartal i kvartalet.
Salgssupport
T. +47 22 07 26 00
E. into@wienerberger.no
og få siste nytt om produkter, inspirerende prosjekter, dokumentasjon, ombruk, biomangfold og mye mer.
Fra nedlagt bilforretning til nytt boligkvartal med respekt for tegl som historie
Hjørnebygget i Kvadratunet var i svært dårlig stand, og første etasje bar preg av å ha vært butikk.
– Vi hadde et nært samarbeid med kommunen og byantikvaren gjennom hele prosessen. Bygget, som blant annet hadde vært en bilforretning på 60-tallet, var kraftig ombygd for å tåle store, tunge biler. Den opprinnelige murfasaden var erstattet med store glassfelt, og konstruksjonen var totalt endret. Etter mange runder ble det klart at bevaring ville være svært kostbart, og byantikvaren ga til slutt tillatelse til riving og gjenoppføring. Dette gjorde det også mulig å løse utfordringer knyttet til tilgjengelighetskrav, som var vanskelig å møte med den gamle bygningen, forteller Vinje.
På slutten av 1800-tallet ble store deler av Kristiansand sentrum rammet av bybrann. Som følge av dette ble flere kvartaler gjenoppbygd i tegl, og Murbyplanen er et direkte tiltak for å bevare denne historiske murbebyggelsen, som utgjør nesten en tredjedel av Kristiansands gamle sentrum.
– Murbyplanen satte klare føringer for materialvalg, høyder og form, noe vi opplevde som svært positivt. Det ga oss også et økonomisk grunnlag for å velge materialer av høy kvalitet. Vi er veldig fornøyde med både utformingen, utførelsen og bruken av materialer. Bygget glir naturlig inn i gatebildet med kjente former, volumer, materialer og detaljer, sier Vinje og fortsetter:
– Samarbeidet med de utførende har vært svært godt, spesielt når det gjelder detaljeringen av mur- og pussdetaljer samt beslagsarbeid. På byggeplassen var det tydelig at håndverkerne var engasjerte og stolte av prosjektet. Vi har brukt tegl på mange ulike måter – ikke bare til rette vegger, men også i flere detaljer. Det har vært en lærerik prosess for alle involverte!
Teglstein og tegltak som harmonerer med bybildet
Til Kvadratunet i Kristiansand har vi på wienerberger levert to håndbankede teglstein, Bronsgroen og Marziale, samt taksteinen Pottelberg 451 Victorian.
Bronsgroen er en lys, gyllen håndbanket teglstein og nyanser av hvitt og sarte grønntoner. Med sitt naturlige fargespill og ubehandlede overflate gir den et dynamisk uttrykk. Marziale er en mer subtil variant i lys gul med grønngrå nyanser og lett sintring i overflaten, noe som gir fasaden et sofistikert og dempet preg.
Pottelberg 451 er en keramisk vingetakstein med autentisk 1800-talls design. Denne modellen har vært i produksjon siden 1883, og dens uendrede form gjør den ideell for rehabiliteringsprosjekter. Taksteinen er også godkjent av Riksantikvaren.
En lys gyllen hånd- og sandstrøket teglstein med hvite og sarte grønne nyanser. Bronsgroen er en interessant teglstein med et dristig fargespill og en rå overflate som sammen skaper et naturlig og dynamisk uttrykk.
Lys gul med hvite og grønngrå nyanser og sintring i overflaten.
Marziale er en litt sartere, mer forsiktig variant av Bronsgroen, men gir fremdeles et særegent og sofistikert fasadeuttrykk.
En lys gyllen hånd- og sandstrøket teglstein med hvite og sarte grønne nyanser. Bronsgroen er en interessant teglstein med et dristig fargespill og en rå overflate som sammen skaper et naturlig og dynamisk uttrykk.
– Siden Murbyplanen satte føringer for materialbruken i denne delen av byen, var tegl et naturlig valg til fasaden. Tegl er vakkert, bestandig og bærekraftig, og vi var derfor nøye med å spesifisere i reguleringsbestemmelsene hvor det skulle være tegl og hvor det skulle være puss. Dette skapte variasjon i gateløpet. Mot Dronningens gate og Elvegata var det i tillegg krav om tegltakstein, noe som forsterket helhetsuttrykket, forteller Vinje og utdyper:
– Vi valgte teglstein fra wienerberger på grunn av det varierte fargeutvalget, formatene og prisen. At Riksantikvaren anbefaler deres takstein til verneverdige bygg, var også en avgjørende faktor. Samarbeidet med wienerberger har vært svært godt. Vi besøkte showrommet deres i Oslo, hvor vi fikk all nødvendig hjelp. De fulgte oss tett gjennom hele prosjektet og sørget for både dokumentasjon og fysiske prøver. Å kunne se og ta på teglsteinene var viktig for å gjøre de riktige materialvalgene. Vi fikk også murt opp prøver for å vurdere fugefargen, som er avgjørende for sluttresultatet.
For Vinje har det vært spesielt givende å jobbe med tradisjonelt, klassisk tegl:
– Som arkitekter synes vi det er utrolig gøy å jobbe med tegl. Det er ikke ofte vi får muligheten til å bruke ekte, klassisk tegl. Med dagens bærekrafts krav er dette et svært aktuelt materiale. Det er både varig og robust, og jeg håper vi vil se mer av det i fremtiden.
Arkitektopprøret og vellykket byrenovering
Kvadratunet ble kåret til årets vakreste bygg av Arkitektopprøret 2024, noe Vinje mener samsvarer godt med de positive tilbakemeldingene prosjektet har fått:
– Vi mener bygget passer svært godt inn i bybildet og harmonerer med omgivelsene. Det har vært mange gode tilbakemeldinger, og det at vi vant Arkitektopprørets pris, sier jo sitt!
Hun legger til:
– Det er selvfølgelig hyggelig med anerkjennelse, men det er synd at fokuset har vært så ensidig på det ‘gjenoppbygde’ hjørnebygget – en tilnærmet kopi av originalen med pussfasade og ornamenter. Vi er minst like stolte av de to nabobyggene i tradisjonell tegl. Det som er viktig, er helheten – hvordan vi har balansert et klassisk uttrykk med et moderne uttrykk. Hele kvartalet fungerer veldig bra, og vi håper folk ser på helheten når de vurderer prosjektet.
Selv om arkitektene ikke er helt enige i hva som fikk mest oppmerksomhet i kåringen, mener Vinje at diskusjonen Arkitektopprøret skaper, er viktig:
Jeg mener Arkitektopprøret spiller en viktig rolle, og vi ser absolutt en endring i arkitekturen. Det er flere diskusjoner om hvordan bygninger påvirker bybildet, og det har blitt større fokus på klassiske bygningsformer – både i boligprosjekter og større utviklingsprosjekter.
Samtidig opplever hun at mange ikke forstår hvor strenge rammene for arkitektene faktisk er:
– Arkitekter har ikke frie hender til å gjøre som de ønsker. Kravene har blitt fler og fler, og dette påvirker arkitekturen – naturlig nok. Blant annet setter kravet til dagslys og uteareal tydelige føringer, som gjerne betyr store vindusflater og balkonger, for å nevne noe. Det er visstnok endringer på gang, men endring av lovverket tar tid.
Til tross for reguleringer og krav er Kvadratunet et eksempel på vellykket by renovering, skapt gjennom et godt samarbeid med ulike aktører og engasjerte håndverkere.
– Kvadratunet har vært en utrolig spennende og utfordrende oppgave. Vi er takknemlige for å ha fått være med på noe så viktig som å forme og fornye Kristiansand by. Vi føler et stort ansvar med å tegne bygninger som kanskje vil prege byen i mer enn 100 år, avslutter Vinje.
Janicke Jebsen Vinje
Sivilarkitekt MNAL, Seil Arkitekter AS
FAKTABOKS:
Oppdragsgiver: Landowner AS
Arkitekt: Seil Arkitekter AS, prosjektansvarlig Janicke Jebsen Vinje, siv. ark. MNAL
Totalentreprenør: BRG AS
Murer: Murmester Lindgren AS
Wienerbergertegl:
Teglstein:
Bronsgroen
Marziale
Takstein:
Pottelberg 451 (P451) Victorian
Abonner på vårt nyhetsbrev og få siste nytt om produkter, inspirerende prosjekter, dokumentasjon, ombruk, biomangfold og mye mer.